Slavonski Uskrs - šunka, prirodno bojanje jaja, salata i jedan sjajan umak

Tomislav Šilovinac
Uskrs bio bi "deja vu" da nisam izazvala samu sebe i odlučila po prvi put organizirati proljetni blagdan tamo u mojoj šumi, daleko od civilizacije i signala, u predivnoj zelenoj "kuhinji" i "trpezariji" mojih snova.
Vidi originalni članak

Ambiciozno sam odlučila prvi put u životu skuhati sve uskršnje delicije na vatri i nabrati ih u šumi oko mene... Pa neš` ti kunsta, kad možemo one sljedove, što ne bi šunku i jaja. Ofarbati jaja prirodnom metodom i ukrasiti kao nikada do sad.

Natrpala gepek Ravlić ljepoticama (čitaj: šunkama) i svježim jajima, skrenula na piju do Dražena po svježi luk i rotkvice i gas.

U šumi me dočekala Yumi i ostatak ekipe, točnije obitelji koja se pobrinula da vatra od ranog jutra gori i da se najvažnija delicija Uskrsa na vrijeme pristavi. The Šunka!

Šunku kuhate onoliko sati koliko je teška (naša je bila malo više od 5 kg), stavljate je u hladnu vodu, poklopite do vrenja i onda laganini. Skuhanu šunku ostavite da se ohladi u vodi ako imate vremena, jer će biti sočnija.

 

Dok se šunka hladi, farbat ćemo jaja i ukrašavati ih na prirodan način listićima i cvijećem oko nas, prvi put u životu!

Veći dio jaja sam farbala bez ukrašavanja ne bi li dobila predivne prirodne boje. Valjda najstarija metoda je ona s lukom, točnije ljuskama luka koje morate skupljati nekoliko dana, jer što ih je više, to je boja ljepša. Nemojte zanemariti i ljubičasti luk čije će vam ljuske dati crvenkastu boju, dok će cikla dati više ružičastu. Plavu boju sam dobila kuhajući jaja u listovima ljubičastog kupusa, a zelenu u špinatu. Najljepša boja mi je ipak ona žuta koju sam dobila kuhajući ih u kurkumi.

Priča je vrlo jednostavna, kuhajte jaja uvijek 10 - 15 minuta s gore navedenim "bojačima" i ostavite neka ohlade zajedno preko noći, ako nemate toliko vremena, bar koji sat.

Nabrali smo listiće, cvjetiće i krenuli u igru. Od alata za ovu igru trebate samo stare hulahupke, škare i malo konca, sve drugo imate oko sebe.

U potok po vodu i na vatru

Idem nabrati srijemuš za salatu i umak, cijela šuma miriši koliko ga ima. Lani nam je uranio Uskrs, a i snijeg prevario proljeće pa je blagdan bio bez ovog zdravog lista i varijacija jela u kojima ga rado kombiniram.

Srijemuš vam raste tu odmah pored moje kuhinje, tako da mogu malo baciti oko i na jaja koja su pri kraju pa ih ostavljam na hlađenju i već vidim kako će biti top. Usput smišljam igru za moju ekipu i zovem Šikija da mu otkrijem tajnu. Jaja ćemo sakriti po šumi. Ovako smo nekada kao klinci i sami po šumi trčali i tražili jaja, jer bi pobjednik s najviše primjeraka u košarici zaradio neku slatku nagradu.

Ljepotica iz kotla se ohladila, idemo pripremiti stol, salate i sve što nam treba za uskršnji obrok...

E da, ispekla sam ja i kruh ujutro, kaže Šiki da mu i nije baš nešto, a možda i nije.

 

Salata od srijemuša i maslačka:

  • kuhano jaje
  • list i cvijet maslačka
  • srijemuš
  • mladi luk
  • rotkvice
  • maslinovo ulje
  • sol, papar
  • limunov sok po želji

Postupak pripreme:

Operite, narežite po volji i začinite.

Umak od srijemuša i jaja:

  • mileram (može i kiselo vrhnje)
  • malo majoneze
  • sitno isjeckan srijemuš
  • mladi luk isjeckan na kolutiće
  • svježi hren (može iz bočice)
  • papar i sol
  • žumanjak grubo smrvljen

Postupak pripreme:

Isjeckajte, izribajte, smrvite, začinite i uživajte.

I tak, sve je na stolu, još koje jaje da ogulim...

Dobar tek!

P.S. Mi smo danas kuhali klasičnu slavonsku šunku, dimljenu i slanu, kakvu samo možete pronaći u Mesnici Ravlić. Šunki je kod njih za svakoga, a kod mene, pun gepek, jer kad o vašem kuhanju i stolu brine ekipa Ravlićeva, svega ima u izobilju. Za veliku i malu obitelj, za poklon i za dušu. Posebno je "srce slavonsko", šunka koju vam od srca predstavljamo...

Posjeti Gastro.hr