Smokvenjak i čašica rakije

Smokvenjak je jednostavna, priprosta i prilično zdrava slastica za koju osim smokava i rakije možete, no ne morate koristiti ni jedan drugi sastojak. Recept potpuno prilagodite sebi - hoćete li umjesto badema koristiti lješnjake ili možda pistacije, hoćete li umjesto limoncina koristiti arancine, brusnice ili možda lavandu, izbor je potpuno na vama.
Vidi originalni članak

 Ono što čini razliku između dobrog i lošeg smokvenjaka su sočne smokve i kvalitetna rakija. U svojim smokvenjacima koristila sam rakiju od višnje maraske koja je nevjerojatno ukusna sama po sebi, pa je onda logično da će pasati i uz ovu tradicionalnu voćnu slasticu. Umjesto nje možete koristiti i travaricu, lozu..

Smokvenjak je tip deserta koji bismo danas nazvali "energetskom pločicom", a nekada je bio energija težaka koji su radili na poljima. Tradicionalno se posluživao uz aperitiv, narezan na trokutiće ili kolutiće, no za ovu priliku, odlučila sam poći i korak dalje te ga poslužiti s kvalitetnim paškim sirom, bademima, medom i naravno, čašicom rakije. Smokve i sir dobri su prijatelji i spojite ih bez straha od onih sumnjičavih u društvu... i oni popuste nakon što probaju ovu kombinaciju.

Smokvenjak s bademima i limoncinima

150 g suhih smokvi
50 g badema (prženih i sitno nasjeckanih)
10-20 g limoncina/arancina (možete ih vrlo jednostavno napraviti i sami)
30 ml rakije po izboru (ja sam koristila Maraskino rakiju)

1. U sjeckalici usitnite pržene bademe i limoncine do veličine koju želite (što sitnije, to je ugodnije za jesti u smokvenjaku).
2. Izvadite ih te u sjeckalicu dodajte smokve i rakiju pa počnite mljeti, s pauzama, dok ne dobijete pastu od smokava. Ukoliko vam je smjesa presuha, slobodno dodajte još malo rakije. Smjesa bi trebala biti gustoće da se može mijesiti.
3. U smjesu smokvi dodajte i usitnjene bademe te izmijesite rukama. Od smjese oblikujte dva smokvenjaka, oblika koji želite.
4. Smokvenjak se može jesti i takav, no da bi ga mogli rezati, potrebno ga je posušiti u pećnici. Preporučam sušenje na oko 80C, 40-60 minuta s pritvorenom pećnicom (umetnite drvenu kuhaču u vrata, tako da vlaga uspije izlaziti iz pećnice.. ili koristite pećnicu s ventilatorom). Tortice sušite dok ne poprime koricu koja je na dodir čvršća nego prije i moguće ju je rezati.
5. Tortice potpuno ohladite prije rezanja i serviranja.

Posjeti Gastro.hr