Kolumne 29. srpnja 2014.

Smokvenjak i čašica rakije

smokvenjak glavna.jpg
gastro postao gastro.24sata.hr
Smokvenjak je jednostavna, priprosta i prilično zdrava slastica za koju osim smokava i rakije možete, no ne morate koristiti ni jedan drugi sastojak. Recept potpuno prilagodite sebi - hoćete li umjesto badema koristiti lješnjake ili možda pistacije, hoćete li umjesto limoncina koristiti arancine, brusnice ili možda lavandu, izbor je potpuno na vama.

 Ono što čini razliku između dobrog i lošeg smokvenjaka su sočne smokve i kvalitetna rakija. U svojim smokvenjacima koristila sam rakiju od višnje maraske koja je nevjerojatno ukusna sama po sebi, pa je onda logično da će pasati i uz ovu tradicionalnu voćnu slasticu. Umjesto nje možete koristiti i travaricu, lozu..

Smokvenjak je tip deserta koji bismo danas nazvali "energetskom pločicom", a nekada je bio energija težaka koji su radili na poljima. Tradicionalno se posluživao uz aperitiv, narezan na trokutiće ili kolutiće, no za ovu priliku, odlučila sam poći i korak dalje te ga poslužiti s kvalitetnim paškim sirom, bademima, medom i naravno, čašicom rakije. Smokve i sir dobri su prijatelji i spojite ih bez straha od onih sumnjičavih u društvu... i oni popuste nakon što probaju ovu kombinaciju.

Smokvenjak s bademima i limoncinima

150 g suhih smokvi
50 g badema (prženih i sitno nasjeckanih)
10-20 g limoncina/arancina (možete ih vrlo jednostavno napraviti i sami)
30 ml rakije po izboru (ja sam koristila Maraskino rakiju)

1. U sjeckalici usitnite pržene bademe i limoncine do veličine koju želite (što sitnije, to je ugodnije za jesti u smokvenjaku).
2. Izvadite ih te u sjeckalicu dodajte smokve i rakiju pa počnite mljeti, s pauzama, dok ne dobijete pastu od smokava. Ukoliko vam je smjesa presuha, slobodno dodajte još malo rakije. Smjesa bi trebala biti gustoće da se može mijesiti.
3. U smjesu smokvi dodajte i usitnjene bademe te izmijesite rukama. Od smjese oblikujte dva smokvenjaka, oblika koji želite.
4. Smokvenjak se može jesti i takav, no da bi ga mogli rezati, potrebno ga je posušiti u pećnici. Preporučam sušenje na oko 80C, 40-60 minuta s pritvorenom pećnicom (umetnite drvenu kuhaču u vrata, tako da vlaga uspije izlaziti iz pećnice.. ili koristite pećnicu s ventilatorom). Tortice sušite dok ne poprime koricu koja je na dodir čvršća nego prije i moguće ju je rezati.
5. Tortice potpuno ohladite prije rezanja i serviranja.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.