U Papaveru možeš isprobati pravu talijansku pizzu iz krušne peći!

KASANDRA DRAGANIĆ Naša suradnica Kasandra Draganić posjetila je restoran Papavero i probala gurmanske pizze jesenske specijalitete s vrganjima
Naša suradnica Kasanda Draganić posjetila je restoran Papavero u kojem je probala jednu od najboljih pizza u Zagrebu, ali i nekoliko jesenskih specijaliteta
Vidi originalni članak

Ako si ovaj vikend nakanila poći put Sljemena, u potrazi za svježim zrakom ili pak gljivama, taman podno ovog vrha, u zagrebačkim Mlinovima, možeš posjetiti fenomenalni restoran Papavero. Točno to smo i mi napravili, a baš nam se jela prava talijanska pizza iz krušne peći. Nema bolje adrese za to nego upravo u Papaveru kod vesele obitelji Longobardi. Ana je vesela Slavonka koja Italiju zove drugim domom, a iza sebe ima popriličan broj utakmica u kuhinjama restorana, dok njen suprug Pasquale samozatajno razvlači jedne od najboljih pizza u Zagrebu.
 


 

Nisu pizze baš sve što možete pojesti u Papaveru, imaju oni i bogat meni iz kuhinje, a iako smo se zaželjeli njihove sarme ili slasne domaće tjestenine s vrganjima, ipak je novo jelo na meniju prevagnulo - Spajcek focaccia. Spajcek kao spicy pajcek - svojevrstan je ovo sendvič od focaccie nadjenut trganom svinjetinom i jednim neobičnim dodatkom - turšijom u aioli umaku. Ova je turšija baš odličan dodatak masnoj focacci i svinjici, taman da je osvježi i doda još jedan element ovom jelu. Bilo bi ovo odlično čak i "putno jelo" pa si mogu zamisliti i da žvačemo baš ovu Spajcek focacciu dok pokušavamo doseći vrh iznad Zagreba. Nismo propustili isprobati ni juhu od vrganja pa nek sve zamiriše na šumu! Gusta, moćna i još k tome posipana hrskavom slaninom - odličan je uvod u svijet Pasqualeovih pizza koji je slijedio. 
 


 

Naš prvi izbor je uvijek Pasqualeova contemporanea ili, pošto savršenog prijevoda još uvijek nema, gourmet pizza. Elegantna je to pizza punog prozračnog ruba s tijestom od integralnog tamnog brašna. Pasquale konstantno radi na svojim tijestima i recepturama pa nas je ovaj put dočekala najbolja pizza i najbolje tijesto do sada. Možda će nekome ova vrsta pizze biti neobična jer jednostavno - ovakvu pizzu ne možete pojesti nigdje drugdje u Hrvatskoj i definitivno je vrijedi probati. Osim tijestu, posvećuju ovdje puno pažnje kvalitetnim sastojcima na samoj pizzi, a često se tu miješaju baš slavonski i talijanski okusi.

Mi se nismo mogli odlučiti za dodatke na pizzi pa smo kombinirali dvije - Crudo&Burrata te Marinara pizze. Crudo & Burrata je jedna pizza baš za razmažena nepca, nije joj ni cijena nešto mala, no nama je i dalje najdraža. Pršut iz Parme, burrata i pelati - jednostavni, ali vrhunski sastojci na hrskavom, a opet bogatom tijestu koje ćete rado pipati pa mirisati pa žvakati i slušati kako vam priča tisuću jezika. Isto očekujte i od nešto jeftinije Marinare koja još miriše na ljeto s bogatom salsom od pelata, burratom, mariniranim inćunima, ali i diskretnim češnjakom. Ma koji god nadjev odabrali u kombinaciji s ovim spektakularnim tijestom, ne možete pogriješiti.
 


 

Ako ste ljubitelj ipak klasične pizze, imaju ovdje odgovor i na to. Ponuda je široka, a kako mi ipak naginjemo sezonskom, odabrali smo pizzu pod nazivom Jesen. Naravno da je krase baš jesenske namirnice i to naši favoriti - vrganji i buča! Ima tu i slavonske slanine, bez brige, ali miris vrganja - bez konkurencije u svakoj kombinaciji. Uz kremastu pečenu buču baš paše na maglovitu jesen i vani, ne samo na tanjuru. 
 


 

U sezonskom tonu u bojama i okusima najdražeg godišnjeg doba smo nastavili i s desertom - kruška u vinu i bavarska krema. Čvrsta kruška utopljena u bogato vino se topila u ustima zajedno s bavarskom kremom. Ovaj smo put preskočili njihov tradicionalni talijanski tiramisu, no svakako preporučujemo probati i njega. Popili smo i pokoje pivo i to Novu rundu, a isprobali smo i bijelo talijansko vino koje u ovom restoranu nude po izuzetno povoljnim cijenama. 

Toplina ovog restorana, jedne od najboljih pizza u Zagrebu pa čak i tradicionalna slavonska sarma - sve su to razlozi da posjetite ovaj restoran veselog bračnog para koji je spojio Slavoniju i Italiju i svoje mjesto pod suncem našao baš u zagrebačkim Mlinovima.

Posjeti Gastro.hr