Ušećereni bademi - izvrsna grickalica i još bolji poklon

Sweety and Spicy
Orašasti plodovi poput badema, lješnjaka, oraha, pistacija, indijskih oraščića obogaćuju okus naših slastica, ali i druge stvari poput salata, umaka, ribe i mesa.
Vidi originalni članak

Među poznatim božićnim receptima svakako je i najtradicionalnija dalmatinska slastica adventskog razdoblja, a to su ušećereni bademi ili menduli u cukru. Sama priprema tih grickalica je jednostavna, a trebat će ti:

  • 100 g šećera
  • 100 g badema
  • 1 dl vode

Sve sastojke kuhaj na laganoj vatri, pritom konstantno i energično miješajući drvenom kuhačom dok voda ne ispari i nastane karamel, a potom i kristalizacija. Ušećerene bademe zatim je potrebno istresti na papir za pečenje i malo ohladiti. Iako odstupa od tradicije, bademe možeš začiniti vanilijom, cimetom ili drugim začinima kako bi im dala još intenzivniji okus. 

 

ADVENTSKI KALENDAR Panettone - blagdansko iznenađenje za cijelu obitelj

 

JESI LI ZNALA?

Orašaste plodove možeš čuvati u škrinji bez da ih odmrzavaš prije pripreme jer imaju visoki postotak masnoće i neće se zamrznuti.

Bademe ljušti tako da ih najprije blanširaš vrućom vodom, procijediš i još dok su mlaki s njih ukloniš opnu. 

Lješnjake najlakše možeš očistiti od opne tako da ih par minuta stavite u pećnicu na 180 °C  dok ne porumene, a zatim ih zamotaš u kuhinjsku krpu i dobro protrljaš.

Orahe je potrebno posušiti što duže na zraku kako ne bi užegli i potamnili, a možeš ih dodati u svaku prhku slasticu tako da njima zamijeniš brašno u omjeru najviše do 20%.

Posjeti Gastro.hr