Večera s orašarima i recept za paprenjake

maXYama
Cijelu četu drvenih vojnika angažirala sam za stražu i čuvanje mog blagdanskog stola, finih pečenki, mirisnih tanjura i delicija koje blagdani nose. Pomogli su mi zdrobiti orahe, ukrasiti bor i stvoriti savršenu atmosferu bajkovitog Božića, baš kako su zapisali, onda onaj Hoffmann i poslije Čajkovski.
Vidi originalni članak

Lucija i Nino, poput Klare i njenog brata Fritza dok čekaju čaroliju i kuma Drosselmeyera koji donosi poklone, pomogli su mi stvoriti ovu našu malu bajku i dočarati Božić kakav svi želimo. Umotali smo poklone, prekrasne bombonijere i druge slastice za sve drage koje želimo uz sebe ove blagdane. Zeleno i crveno, tartan i orašar, pliš i antikni porculan, inspiracija su ove priče.

Dok su Rusi slagali partituru i uvježbavali koreografiju za "najfancy" predstavu svakog prosinca u godini, smišljala sam meni. Odmah sam znala kako mora biti raskošan, baš poput carskog stola i ponude moje najdraže mesnice, a opet jednostavan i dostupan svakom... Tako nekako meni Božić treba biti.

Tradicionalno, kako uostalom uvijek nastojim svaki tanjur skuhati, večeru smo započeli juhom. Bistrom i krepkom, sporo kuhanom od junećeg vrata s gris noklicama.

Moja mama za Božić pravi sarmu i peče puricu, a za Novu godinu peče janjetinu i prasetinu. E sad, kako se želim malo pomaknuti od tih obiteljskih stereotipa, a opet zadržati tradiciju i te predivne okuse, biram sljedeće - janjeći but punim slaninom i začinima, motam u kiseli kupus i kuham (pečem) sporo u pećnici nekoliko sati, zalijevam temeljcem i poslužujem umjesto sarme uz pire krumpir.

Purica je punjena narančom, češnjakom i svinjskom masti, sjeckanim peršinom i klinčićem. Sporo pečena kako bi se prsti na dodir lijepili. Klasičnu prasicu nisam pekla, zaintrigirala me posebna blagdanska ponda svinjskog karea najdraže Mesnice. Ova pečenka zaslužuje jedan cijeli post pa ću vam uskoro naširoko napisati kako sam ispekla ovaj kare i poslužila ga uz umak od suhih šljiva i rakije.

Salata je od prokulica, s malo češnjaka, bijelog aceta, maslinovog ulja i drobljenih oraha. Kum Drosselmeyer još nije stigao, čekamo ga jer on nosi nove poklone i zato je njegov tanjur spreman!

PAPRENJACI

Ovakav gastro post zaslužuje bar jedan recept, ali kako ima još dana za kuhanje i odabir blagdanskih pečenki, odlučila sam post zaključiti receptom za paprenjake koje već danas možete ispeći, kao i ja sve druge kekse i dočekati s manje stresa blagdane.

Sastojci:

  • 450 grama glatkog brašna
  • 180 grama svinjske masti Ravlić
  • 150 grama mljevenih oraha
  • 150 grama šećera
  • 3 žumanjka
  • 1 jaje
  • 2 žlice meda
  • 1 žličica cimeta
  • 1 žličica mljevenih klinčića
  • 1 žličica muškatnog oraščića
  • malo papra

Priprema:

  1. U velikoj posudi pomiješajte sastojke i zamijesite tijesto. Podijelite smjesu na 3 dijela. Umotajte ih u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku barem jedan sat. 
  2. Pobrašnite dobro dasku prije nego krenete razvaljati tijesto. Kalupe (modle) isto zabrašnite kako se ne bi lijepili po masnom tijestu. 
  3. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Razvaljajte tijesto na cca 0,5 do 1 cm pa kalupima formirajte paprenjake.
  4. Pecite paprenjake cca 15 do 20 minuta.  
  5. Ohlađene spremite u kutiju i pričekajte Božić ili odmah zagrizite svoj komad.

Za više Majinih slasnih recepata posjetite njezin blog maxYama, Instagram profil ili Facebook stranicu. A ako vas interesiraju recepti za blagdanski kare, mirisnu puricu, janjeću roladu, salatu od prokulica i umak od šljiva - pratite portal missGASTRO!

 

Posjeti Gastro.hr