Morska riba i kontinentalna vina

Uz jednostavno pripremljenog brancina, ali s jačim začinima, pasat će vina punijeg tijela.
Vidi originalni članak

Morski vuk nije samo iskusni mornar, tako govore i o brancinu, lubinu, lubenu, agaču, dutu, smudutu, morskom grgeču, što su neka od tridesetak imena kojima ovu izvrsnu ribu zovu na našoj obali Jadrana. Uspoređuju ga s vukom jer ime lubin ima korijen u latinskoj riječi lupus, što vuk i znači, ali i zato što je među najlukavijim ribama koje je najteže uhvatiti. Ima izoštren njuh pa je legenda da ga pušač nikad neće uhvatiti jer će osjetiti miris duhana s prstiju kojima je ribič postavljao ješku na udicu. Da je to ipak samo legenda, znam iz vlastitog iskustva jer sam pušač, a ulovio sam pokojeg brancina.

On je blizak rođak smuđu i grgeču, koji spadaju među najukusnije riječne ribe i, kao što je trofej na udici, dobro pripremljenim brancinom hvale se i kuhari. Pripremljen na ovaj jednostavan recept, ali s jačim začinima, tražit će vino punijeg tijela, možda čak i laganije crveno vino koje se inače uz tako nježnu ribu ne pije. Zbog maslinova ulja, vino treba imati izraženije kiseline. A protivno pravilu da je dobro odabrati vino iz kraja iz kojeg je i glavna namirnica, uz morsku ribu ovaj put preporučujem samo kontinentalna vina.

Potražite recet za Mariniranog brancina kuhanog na pari
 

  • Do 50 kuna

Kapistran crni 2012. Iločki podrumi

Frankovka daje svježinu, a cabernet sauvignon punoću. Svaka je sorta dala svoj dio palete mirisa po tamnom voću: prva po domaćem poput višanja, a druga po šumskom, kupinama i crnom ribizu primjerice. Kapistran crni Iločkih podruma mogao bi se nazvati ljetnim crnim vinom jer nije gust poput dalmatinskih crnjaka, a izraženijim aromama, što je je odlika svih iločkih vina, a zasluga tamošnjeg tla, dobro će pokriti začine s ribe. Butelja se može kupiti već za 35 kuna.

  • Od 50 do 100 kuna

Korak Rajnski rizling 2012.

Svaki dobar rizling je poseban pa je takav i ovaj plešivičke obitelji Korak. Nekoliko dana je maceriran, što se s rizlingom ne radi često, fermentirao je u velikim drvenim bačvama, što također danas malo ljudi radi s ovom sortom, a ima i 14 posto alkohola što većina proizvođača bijelih vina, a posebno rizlinga, želi izbjeći i imati vino s najviše 12 ili 12,5 posto. No, vino nije skup detalja nego njihov sklad, a ovaj je rizling doista skladan. Butelja stoji između 85 i 90 kuna.

  • Više od 100 kuna

Galić bijelo 9 berba 2011.

Chardonnay, graševina i sauvignon elegantno su spojeni u ovom ekstraktom bogatom vinu vinarije Galić iz Velike između Požege i Kutjeva koje će punoćom fino pokriti jače začinjenog brancina. Vino je njegovano na talogu, čime je zadržalo svježinu, macerirano je što mu je osiguralo punoću, a odležalo je i u drvenim bačvicama što se vidi po nježnom mirisu vanilije koji se probija između breskve i dunje. Okus mu je pomalo putrast i ugodno slan. Boca je koju kunu više od 100.
 

Posjeti Gastro.hr