Dobitnici posebnih trofeja Gault&Millau su...

Gault&Millau Nagrađeni chefovi
Na svečanoj promociji gastronomskog vodiča Gault&Millau dodijeljene su i dva posebna priznanja...
Vidi originalni članak

Renomirani gastronomski vodič Gault&Millau već treću godinu rangira hrvatske restorane i Pop up-ove, prepoznaje kvalitetne chefove, a najbolje i nagrađuje. Izuzev trofeja koji se dodjeljuju chefovima i restoranima, postoje i dva zaista posebna priznanja - za najboljeg chefa sale te priznanje za zasluge u promicanju hrvatske gastronomije i slastičarstva.

Svečana promocija vodiča Gault&Millau Croatia 2020, održana u Smaragdnoj dvorani zagrebačkog hotela Esplanade, bila je ujedno i izvrsna prilika za proglašenje ovogodišnjih dobitnika posebnih trofeja. 

 

gault&millau Predstavljanje Gault&Millau vodiča uz večeru Coline Faulquier i Ane Grgić

 

Najbolji šef sale je Dragutin Majsek

Dragutin Majsak, poznat kao Drago, šef je sale kultnog zagrebačkog restorana Vinodol. U Vinodolu radi već 33 godine i to mu je drugi dom. Za stalne goste restorana,  Vinodol bi bio nezamisliv bez Drage. Uvijek je prisutan, ali gotovo nevidljiv, kao da klizi među stolovima. Nema gosta koji ne pozna Dragu, kao što nema gosta kojega Drago ne pozna. Izuzetno pristojan, ljubazan prema svima, vrhunski je profesionalac koji vodi brigu o svakom i najmanjem detalju. To je vidljivo i u njegovom izgledu: njegovan, uredno ispeglane odjeće koja nema ni jednog nabora ni nakon cijelog radnog dana. Kao što vodi brigu o gostima tako vodi brigu i o svojim ljudima, koje maksimalno poštuje. Uskočit će ako jednom od njegovih konobara zatreba pomoć, primijetit će da gost nešto želi čak i onda kad još nije ni podigao ruku. On je naprosto savršeni maitre d'hôtel.

Svoju ugostiteljsku avanturu Drago Majsak počeo je  školovanjem u Profesionalnoj ugostiteljskoj školi u Novom Mestu, u Sloveniji, gdje je stekao osnove rada u ugostiteljstvu. Oduvijek je uvjeren je da se samo vrhunskom uslugom i kvalitetom mogu pridobiti stalni gosti. A naklonost gostiju postiže svojom predanošću radu i okolini.  O svojem timu ima samo riječi hvale, a s obzirom na to da su, za razliku od konobara, kuhari „nevidljivi“, Drago im rado prenosi komentare gostiju kako bi ih motivirao u daljnjem poslu. Ono što njega potiče je zadovoljno lice gosta, koje mu, kako kaže, „daje novi polet“. Drago Majsak naprosto je savršeni maitre d'hôtel te nam je veliko zadovoljstvo dodijeliti mu titulu najboljeg šefa sale prema izboru Gault&Millau Croatia 2020.

Dragica Lukin prva je dama slastičarstva

Dragica Lukin jedna je od najboljih ambasadorica hrvatskog slastičarstva u svijetu. Danas u Italiji, sutra u Albaniji, prekosutra u Ukrajini, pa onda opet malo kući, u Umagu, nikad ne miruje. Vedra, vesela, energična, predana svom poslu sačuvala je početnički entuzijazam. Članica Hrvatske kulinarske akademije i predsjednica Hrvatskog saveza slastičara, Dragica Lukin je i licencirani sudac na brojnim međunarodnim slastičarskim i kulinarskim natjecanjima. Kad je u Umagu, bavi se slastičarnicom Villa Soši koju vodi zajedno sa sinom. Riječ je o kultnoj umaškoj slastičarnici na gradskoj tržnici u kojoj mještani ispijaju jutarnju kavu. Iza Dragice Lukin zavidna je karijera, a počela se baviti gastronomijom kad je imala 14 godina. Kaže da je najvažnija lekcija koju je zapamtila iz mlađih dana, a koju je kao mladi kuhar slastičar dobila od starijih kolega, je da mora stalno i jako puno raditi cijeli život, jer da sam tako može računati da će nešto postići. „To mi je uvijek na pameti“ kaže i smije se.

A da je „nešto“ postigla dokazuju i deseci nagrada, povelja i priznanja koje je primila u svojoj dugogodišnjoj karijeri. Posebno ju veseli titula Internacionalnog viteza kulinarstva jugoistočne Europe i Mediterana. Rado se sjeća kad je kao mentor hrvatske kulinarske reprezentacije sa svojim timom slastičara osvojila brončanu medalju na svjetskom kulinarskom kupu održanom 2010. u Luksemburgu. Bio je tu i najduži kolač u Hrvatskoj, kremasti kolač od 152 metra koji je bio položen na hrvatsku zastavu. Uz sva odličja, profesionalne uspjehe, privrženost poslu i jedinstveni talent, ono što ju čini posebnom je njezina spremnost da pomogne mlađim kolegama, da s njima podijeli svoje vrhunsko znanje, da ih podrži i savjetuje. Svojim slasticama i svojim velikim srcem Dragica Lukin osvojila je svijet.  

Posjeti Gastro.hr