Hrvoje Zirojević delicijama najavio novo izdanje Gault&Millau vodiča

Marijana Zlomislić
Hrvoje Zirojević simbolično je, kroz pet je odličnih sljedova, najavio treće izdanje prestižnog gastronomskog vodiča Gault&Millau.
Vidi originalni članak

Vodič Gault&Millau, prepoznatljiv po žutoj boji i tokama kojima se rangiraju restorani, hrvatsku je gastronomiju pozicionirao na globalnoj razini 2018. godine. Otada su njihovi tajni inspektori prema standardiziranom postupku recenzirali stotine ugostiteljskih objekata i vina te objavili dva izdanja vodiča – za 2018. i 2019. godinu. Treći će vodič predstaviti 3. ožujka na gala večeri u zagrebačkom hotelu Esplanade, a tom će prilikom objaviti i dobitnike prestižnih kulinarskih trofeja.

Još uvijek aktualni nositelj titule Gault&Millau chefa godine za 2019., Hrvoje Zirojević, treći je vodič najavio s čak pet sljedova i dobrom dozom kulinarskih savjeta. Renomirani chef restorana Laganini na Palmižani, koji je nositelj visoke četiri toke, govorio je s takvom lakoćom da su nam se svi spomenuti recepti činili izvedivim. Brzo je opovrgnuo svaku našu primisao – i prezentacijom i kombinacijama okusa.

Radionicu je, uz pomoć sous chefa Ante Tutavca, započeo carpacciom od jadranske tune punjenim ganacheom od guščje jetre i nastavio je kratko mariniranom tunom. Uslijedila je vrlo zanimljiva kombinacija srdelica sa grožđicama i pinjolima, dok je za glavno jelo poslužen rižoto s kozicama, tartarom od škampi i naribanom kamenicom. Popodne uz Gault&Millau i Hrvoja Zirojevića završeno je desertima talentiranog Matka Bukovca – choux tijestom s limetom i kupolom od čokolade i malina.

Prema najavama, u 500-tinjak stranica novog Gault&Millau Croatia uvrštena su 52 nova restorana te 12 novih POP objekata, a poduža je i lista pohvaljenih etiketa vina. O dodjeli priznanja za Gault&Millau chefa godine, Velikog chefa sutrašnjice, Chefa tradicijske kuhinje te Mladog talenta godine vrlo su suzdržani. Imena dobitnika će čuvati u tajnosti do same gala večere u Esplanadi, kojom će tim Gault&Millau Croatia zaokružiti dinamičnu godinu ocjenjivanja najboljih ugostiteljskih objekata u zemlji.

Posjeti Gastro.hr