Muzej u loncu Slavonije, Baranje i Srijema!

Projekt Gradskog muzeja Požega, Muzej u loncu, brojnim turističkim i strukovnim nagradama opravdava svoju misiju kojom putem zaboravljenih nepoznatih tradicijskih jela prenosi baštinu, odnosno priča o običajima i povijesnom kontekstu istočne Hrvatske.
Vidi originalni članak

U suradnji sa 16 muzeja istočne Hrvatske (od Virovitice do Iloka), Muzej u loncu je putem izložbe i dokumentarnog filma obradio 30-tak manje poznatih, zanimljivih jela s velikim potencijalom turističke isplativosti.

Nadalje, Muzej u loncu svojim istraživanjima i spoznajama pomaže u definiranju gastro identiteta Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema, te razbijanju predrasuda koje su do sada vladale o nezanimljivoj, jednoličnoj i nezdravoj kontinentalnoj prehrani.

No, ono što je najvažnije, Muzej u loncu pokušava unijeti optimizam i inovativnost u redove slavonskih ugostitelja, te brojnih proizvođača domaćih namirnica od kojih se ova jela pripremaju.

Stoga su podržani Ministarstvom kulture RH ljudi iz Muzeja odlučili napraviti trodnevnu (9.-11.1.2017.) radionicu pripremanja zaštićenog vinogradarskog ćevapa i odabranih jela Muzeja u loncu za domaće ugostitelje pod vodstvom majstora kuhara Branka Ognjenovića.

Ono, što je još važnije, posljednji dan  (11.1.2017.) uz kušaonicu jela od kojih su mnoga po prvi puta predložena kao jela a la carte, jela po narudžbi, fast food, gastro suveniri, organizatori žele kroz okrugli stol pod nazivom „Zna li Slavonija nahraniti gosta?“ isprovocirati niz pitanja, kao i ponuditi kvalitetne odgovore i rješenja za konkretno zaživljavanje ovog projekta u lokalnim zajednicama.

Vrijeme je da upoznamo novu Slavoniju, vidimo se u siječnju...

Posjeti Gastro.hr