Gostionica Ficlek nudi jela uz koja smo svi odrasli

Marijana Zlomislić
Ficlek ne nudi novitete, već s pažnjom pristupa dobro poznatim jelima uz koja smo odrasli...
Vidi originalni članak

„Imaš nekše ficleke na tajeru za večerju“, rekla bi ponekad moja baka kad sam znala svratiti nakon škole. Ficlek je komadić, mali zalogaj, ali i ime novootvorene gostionice u povijesnoj ulici Pod Zidom. Poslužuju autentičnu lokalnu hranu, baš poput one koja bi me i dočekala kod bake, po pristupačnim cijenama. 

„Kako bi oživjeli tradiciju zagrebačke građanske kuhinje, za inspiraciju smo prikupili literaturu u kojoj se opisuju običaji i ponuda starih zagrebačkih gostionica. Želimo da se u Ficleku osjećate kao da ste izašli u grad, a da budete opušteni kao da ste kod kuće“, rekao je Borna Janeš, vlasnik Ficleka i susjednog bistroa Pod Zidom. Uz njega su na razradi koncepta i realizaciji projekta radili i Ivan Zidar te Vlatka Leskovar Zidar. 

Posjetile smo Ficlek netom nakon otvaranja pa možemo potvrditi kako atmosfera zaista jest domaća, baš kao i nepretenciozan jelovnik, a prostor je ugodan i nenametljiv. Živost su unijeli otvorenom kuhinjom i šankom od originalnih opeka kalijeve peći, baš kao i velikim polukružnim ogledalima karakterističnim za zagrebačke gostionice. Na zidnim su vitrinama izložene boce vina i rakija te očuvani setovi posuđa koje su prikupili od obitelji i prijatelja ili pronašli u nekom od vintage dućana. 

Što se kuha u Ficleku?

U Ficleku se kuha lokalno, dobro poznato, kvalitetno – i provjereno. „Uspostavili smo suradnju s malim proizvođačima iz okolice Zagreba koji nam isporučuju suhomesnate proizvode, meso, kobasice, sireve, bučino ulje, jabučni ocat i ostale visoko kvalitetne namirnice. Sir, vrhnje i kukuruzni kruh kupujemo od tete Ljerke na Dolcu, a žemljice nam radi najstarija zagrebačka pekara Trajković“, kazao je Ivan Zidar. Dakle, u Ficleku zaista svaki sastojak možete povezati s imenom i prezimenom, zbog čega je veći gušt, ali i povjerenje.

Chefica kuhinje je Barbara Šuk, od milja zvana teta Barica, koja je vještinu razvlačena tijesta za štrudle i štrukle usavršila u kultnom zagorskom restoranu Ribič, a dio kuharskog tima je i renomirani chef Kristijan Misirača. 

Na stalnom jelovniku gostionice Ficlek bit će omiljena jela svih Zagrepčana kao što su ajngemahtec, pohani picek, zagrebački odrezak, krpice sa zeljem, faširanci, tafelšpic, štrukli, granadirmarš, te razni prilozi i umaci poput pire krumpira, mlinaca, rizi bizija, abšmalcanih mahuna, hren sosa i samoborske muštarde obitelji Filipec. Svaki dan u ponudi bit će i jedno dnevno jelo te jedno dnevno varivo. 

Moći ćete se zasladiti kaiseršmarnom s domaćom marmeladom ili Linoladom, domaćim štrukli te makovnjačom i orehnjačom pripremljenom po recepturi punice Ivana Zidara.

Što se u Ficleku pije?

Naravno, u ponudi Ficleka bit će i – ficleki. Riječ je o daskicama s domaćim proizvodima, žemljicama, paštetama i marinadama koje su idealne za druženje uz čašu vina. Kućno vino Ficleka napravljeno je u suradnji s poznatom plešivičkom vinarijom Šember, a može se piti samostalno, ali i kao gemišt, škropec ili špricer. Za one koji su skloniji konzumaciji buteljiranih vina, pripremili su čak tri vlastite etikete – pjenušac u suradnji s vinarom Kolarićem te bijelo i crveno vino u suradnji s vinarom Ivicom Matoševićem. 

Vinska je karta, postavljena u suradnji s Hrvojem Petrićem,  zaista zanimljiva. „Vina su iskrena i mikrolokalna. Mikrolokalna zato jer većina vina s naše karte dolazi s Plešivice, iz Zagorja, Međimurja i Moslavine, a iskrena jer govore o zemlji na kojoj su nastala, prirodna su i izražavaju karakter svoje sorte“, pojasnio je Borna Janeš. 

Ficlek ima i vlastitu rakiju od jabuke, razvijena u suradnju s OPG Franceković, koja je u drvenim bačvama odležala cijelo jedno desetljeće. Travaricu iz limitirane edicije pak dobavljaju iz samostana sv. Margarite na Pagu, a u ponudi je i Bermet, lokalni aperitiv obitelji Filipec. Nude i sodu i eko sokove u gaziranim i negaziranim verzijama iz vlastitog sustava za miješanje i karbonizaciju, kojeg su razvili s Vedranom Gulinom, te točeno pivo pivovare Medvedgrad. 

„Ficlek je vrlo neformalna i opuštena gostionica. Želimo da se kod nas veselo i ugodno osjećate i da iz Ficleka izađete bolje raspoloženi. Želimo da Ficlek postane mjesto na koje će ljudi dolaziti zbog fine hrane, vina i zbog dobre vibre. Želimo da takav Ficlek živi dugo i da se naslijeđe prenosi na nove generacije. Ficlek nije trendovski restoran, Ficlek je ovdje da ostane, za vas...“, poručio je tim Ficleka. 

 

Posjeti Gastro.hr