Odlična prilika za kušanje najboljih hrvatskih vina

Vinart 8. Vinart Grand Tasting u Laubi se održava 3. i 4. ožujka
Ove godine u Laubi na Vinart Grand Tastingu sudjelovat će čak 140 vinara, od čega 130 domaćih. A osim promenadnog kušanja u Laubi, vinartovci su pripremili i ekskluzivno kušanje Vinart Petit Tasting, te čak 24 sjajne vinske radionice
Vidi originalni članak

Zadnja dva tjedna u veljači te početak ožujka u Zagrebu će definitivno biti u znaku vina jer kreće 8. izdanje Vinart Grand Tastinga i svih popratnih događanja kojih iz godine u godinu ima sve više, i sve su zanimljivija i sve atraktivnija za sve pripadnike rastuće domaće vinske scene. Tradicionalni dvodnevni sajam u Laubi, četiri dana odličnih radionica, kušanje kultnih vina i onih koja će to tek postati – Vinart Petit Tasting, te poseban program za strane novinare koji stižu u Hrvatsku samo radi ovog događanja… sve nas to čeka u idućim tjednima, a mi donosimo pregled svih događanja kao i najvažnije informacije.

Sve počinje sa 4 dana odličnih vinskih radionica, ukupno njih 24, odnosno čak 6 po danu. Radionice se održavaju u hotelu Dubrovnik 23., 24. i 28. veljače te 1. ožujka, a točan raspored, popis vina i predavača za svaku pojedinu radionicu možeš pronaći ovdje. Radionice su namijenjene svima koji žele proširiti odnosno obogatiti svoje znanje o vinu, a pokrivaju sve hrvatske vinske regije sve ključne tipove vina, kao i brojne strane važne vinske regije poput Burgundije.

"Ponuda radionica uistinu je raznolika, od fenomenalnih vertikala poput Saints Hillsa, radionice koja je već rasprodana, na koju stižu svi njihovi dosad proizvedeni dingači. Ili pak uvid Željka Bročilovića Carlosa u Burgundiju. Na svojoj radionici vinarija Degrassi ide u povijest i pokazuje neka svoja kultna vina i sorte koje se kreću oko ključnog vina Terre Bianche Rouge – kušaju se sve sorte zasebno, te finalna kupaža, dok će tema Kozlovićeve radionice biti njihov premium položaj Santa Lucia. Već smo rasprodali neke radionice, a i ostale se brzo popunjavaju", poručio je Saša Špiranec, direktor Vinarta.

Sljedeći na rasporedu je Vinart Petit Tasting, u subotu 25. veljače od 13 do 20 sati u hotelu Dubrovnik. Riječ je o uistinu ekskluzivnom promenadnom kušanju, a podijeljeno je u dva trosatna dijela. U prvom, nazvanom Majstorski ciklus – discovery session do 16 sati moći će se kušati vina koja još nisu toliko afirmirana, ali na njih vrijedi obratiti pažnju.

U drugom dijelu nazvanom Majstorski ciklus – icons session od 17 do 20 sati moći će se kušati legendarna vina neprocjenjive, kolekcionarske vrijednosti koja su obilježila vinsku scenu Hrvatske. Ulaznice za ova dva kušanja mogu se kupiti odvojeno, ali postoji i mogućnost kupovina cjelodnevne ulaznice koja je, naravno, povoljnija.

 

vinart petit tasting Jedinstvena prilika za kušanje kultnih vina!

 

"Ideja Petit Tastinga je da vinskim zaljubljenicima ponudimo sažetu količinu odabranih, jako dobrih vina koja povezuje odabrana tema. Ove godine nazvali smo ga Majstorski ciklus, jer smo odabrali samo vina koja su visoke klase, a podijeljen je na dva dijela. Ambicija Petit Tastinga jest da bude nešto malo, jako vrijedno, i jako slatko… Njegovat ćemo taj model, radit ćemo na njemu, razvijati ga“, nastavlja Saša Špiranec.

Zanimljivo događanje u sklopu Vinart Grand tastinga je i studijsko putovanje za strane novinare pod nazivom Wine press trip – full of life, pod pokroviteljstvom Hrvatske turističke. Britanska vinska stručnjakinja, nositeljica prestižne titule Master of Wine Caroline Gilby dan prije sajma u Laubi će održati radionicu na engleskom jeziku o ključnim sortama i vinogorjima Dalmacije, a isti dan održat će se za goste iz inozemstva i internacionalno izdanje Vinart Petit Tastinga.

Oni će potom 3. i 4. ožujka prisustvovati Vinart Grand Tastingu, gdje će imati priliku za komuniciranje s vinarima, dok će od 5. do 9. ožujka u sklopu studijskog putovanja upoznati ključna dalmatinska vinogorja – Pelješac, Korčulu, Komarnu, Imotski, Kaštela, otoke Hvar, Brač i Vis, okolicu Zadra te Primošten. Riječ je o 15-ak novinara iz cijele Europe – Engleske, Danske, Njemačke, Švicarske, i okolnih zemalja poput Srbije, Mađarske i Slovenije.

Naravno, kruna svega bit će Vinart Grand Tasting u Laubi 3. i 4., od 12 do 19 sati. Ulaznica je 30 eura, no posjetitelji 5 eura dobivaju nazad u vidu vouchera koji se može potrošiti u pop up vinoteci. Ove godine najavljeno je ukupno 140 izlagača, od toga 130 hrvatskih.

"Početak ožujka je idealno vrijeme za ovakva događanja je su tada prvi put spremna vina iz prošlogodišnje berbe, a velik dio restorana i hotela s obale tada je još uvijek zatvoren te intenzivno rade na pripremi sezone, na vinskim kartama, odabiru vina. Oni imaju besplatan ulaz na Vinart Grand Tasting jer nam je želja vinarima dovesti njihove kupce“, rekao je Špiranec te dodao da je od ove godine novitet to što se sada i karte za Grand Tasting prodaju na webu, a prodaja ide odlično.

"Na žalost, nećemo moći pustiti u Laubu sve ljudi koji žele ući na sajam – ukoliko dobro prodamo ulaznice preko weba morat ćemo zaustaviti prodaju ili na vratima ograničiti ulazak jer želja nam je očuvati taj poslovni karakter sajma. Svih ovih godina otkad postojimo nastojimo unapređivati vinsku kulturu, stalno ju dizati na višu razinu, a ove godine posjetitelje ćemo već na ulazu zamoliti da, ako imaju plan kušati više od 4 ili 5 uzoraka, obavezno koriste pljuvačnice“, zaključuje Saša Špiranec.

 

Festival vina Vinski grad savršena je chill oaza za uživanje u finom vinu

 

Posjeti Gastro.hr