Opatovina Beer Fest: Vikend craftova u centru Zagreba

Matija Jurišić
U petak i subotu, 21. i 22. srpnja od 17 h ljubitelji piva družit će se treću godinu zaredom na Opatovini i Trgu Petrice Kerempuha. U velikom slavlju hmelja uživat će se uz više od 100 piva koje dolaze iz 30 domaćih i stranih pivovara.
Vidi originalni članak

Organizatori su pripremili nekoliko premijera - piva koja do sada niste imali prilike piti u Zagrebu, live ulične svirke i pivske zalogaje, a za dobru atmosferu pobrinut će se ekipe iz lokala koji sudjeluju u organizaciji i ispred kojih će se točiti pive - Harat's pub na Trgu Petrice Kerempuha, te Carpe Diem Zagreb, Ro & Do, Craft Room, Kvazar Bar i Tolkien's House duž Opatovine.

Špajza Abeceda craft piva za početnike



Za pive su se, uz 15 inozemnih pivovara, pobrinuli dobro poznati favoriti domaće craft scene - Varionica, Zmajska pivovara, Nova runda, The Garden Brewery, Križevačka pivovara, Pulfer, Pivovara i pivnica Medvedgrad, Pivionica, Crafter's, LAB Split - Craft Brewery, Prvo viško pivo, Visibaba Brewery, Lepi Dečki Brewery, Pivo Hepburn, Air Craft Brewery...



Potpunu listu pivara i piva, uključujući goste iz inozemstva, te raspored točionika na Opatovini i cijene piva bit će objavljene za koji dan na facebook stranici. Novosti pratite i na Twitteru - @Opatovina, gdje će se tijekom festivala objavljivati i informacije o novim pivama spojenim na točionike.



Za početak, predstavljamo četiri jaka igrača.

Tri pionira domaće craft scene nedavno su predstavila svoje ljetne specijale - ekipe iz Varionice i Nove Runde su nas razveselile s dvije session IPE, a Zmajska nas je odlučila osvježiti klasičnim britanskim bitterom. Sve tri pive imat ćete prilike probati na festivalu i sve tri su zaista sjajne.

Pivska fešta: Svi na Opatovinu na proslavu prvog rođendana Craft Rooma!



Mari's Bitter (Zmajska pivovara), temeljen je na legendarnom maris otter sladu, čiji si okusi i mirisi praktički neizostavan aspekt svih bittera. Imenu usprkos, engleski bitteri nisu definirani svojom gorčinom, niti je često posjeduju u znatnim količinama. Njihov je primaran cilj biti "sessionable" - što veća pitkost. Zato ovo pivo i ima tek 4.6 posto alkohola a i 35 jedinica gorčine daleko je od ekstrema pa ne dajte da vas ime preplaši.



Session IPA je stil koji je nastao sa željom spajanja bogate, kompleksne aromatične hmeljnosti američkog india pale alea s tijelom koje je ipak puno lakše i prikladnije za pivske "sessione". Tom se mišlju sigurno vodila i Varionica u stvaranju svog novog ljetnog hita - Siesta Sessiona! Klasični dvojac hmeljeva mosaic - cascade spojili su u tijelu od tek 4.4% alkohola.



Hladovina (Nova runda) je također rađena je s ljetom na umu, a kao i svaki session IPA trsi se biti što pitkija a opet što aromatičnija i intenzivnija. Zato i ima malih 4.9% alkohola, dok se u mirisu i okusu tuku jake arome mosaic i columbus hmeljeva, a sveprisutni magnum diže gorčinu do više nego pristojnih 50 jedinica gorčine. (Hvala ekipi iz Pivariuma na recenzijama piva)

Pivarium: Prvi hrvatski portal za pivare!



Za kraj, Cider Buzdovan je proljetos imao zagrebačku promociju na Opatovini u Craft roomu, trenutno ga u boci možete popiti u Ro & Do i Craft Roomu, a u petak i subotu na festivalu ćete ga moći probati u točenoj verziji s pipa na Trgu Petrice Kerempuha ispred Harat's puba i u Craft Roomu. Na Trgu će ga točiti dečki koji ga i proizvode - Tomislav i Denis pa ćete ih moći pitati sve što vas zanima o ovom osvježavajućem ljetnom napitku.

Također, očekuju se brojna piva doista ekskluzivnih pivovara iz inozemstva –Bevog i NextLevelBrewing iz Austrije, Northern Monk, Fivepoints, Magicrock, Brickbrewing, Tinyrebel, Villages i Gipsyhill iz Ujedinjenog kraljevstva, Galwaybay iz Irske, Mikkeller, BeerHere, Dry&Bitter i Amager iz Danske, Omnipollo iz Švedske, Sawdust iz Kanade, te EvilTwin i Westbrook iz SAD-a.

Svi lokali na Opatovini - Carpe diem, Ro& Do, Craftroom, Kvazar i Tolkien's house, za posjetitelje spremaju doista jedinstven doživljaj - cijela ulica rezervirana je samo za bogatu ponudu najboljeg piva! Kako bi doživljaj bio potpun, i ove se godine za posjetitelje pripremaju i slasni pivski zalogaji, kaoi live svirke i DJ nastupi.

Opatovina Beer Fest - koji je sa svojim dosadašnjim izdanjima i izazvanim ogromnim interesom Zagrepčana na mnogo načina sudjelovao u pokretanju trenda širenja Craft pivskog pokreta u Hrvatskoj -ove će se godine tako definitivno potvrditi kao tradicionalna manifestacija i jedinstveni dio turističke ponude Grada Zagreba. Sama Opatovina u međuvremenu već je postala središnje okupljalište ljubitelja piva u Hrvatskoj, ali i turistička atrakcija - 'pivska ulica', odnosno 'Beer Street' kakvom se diče npr. Dublin, London, München, Prag i druge europske i svjetske metropole.


Što reći nego - vidimo se u petak i subotu na Opatovini - pogledajte kako je bilo na prošlom izdanju...

Posjeti Gastro.hr