Najave 17. srpnja 2017.

Opatovina Beer Fest: Vikend craftova u centru Zagreba

foto: Matija Jurišić
gastro postao gastro.24sata.hr
U petak i subotu, 21. i 22. srpnja od 17 h ljubitelji piva družit će se treću godinu zaredom na Opatovini i Trgu Petrice Kerempuha. U velikom slavlju hmelja uživat će se uz više od 100 piva koje dolaze iz 30 domaćih i stranih pivovara.

Organizatori su pripremili nekoliko premijera - piva koja do sada niste imali prilike piti u Zagrebu, live ulične svirke i pivske zalogaje, a za dobru atmosferu pobrinut će se ekipe iz lokala koji sudjeluju u organizaciji i ispred kojih će se točiti pive - Harat's pub na Trgu Petrice Kerempuha, te Carpe Diem Zagreb, Ro & Do, Craft Room, Kvazar Bar i Tolkien's House duž Opatovine.

Craft piva Možda vas zanima... Abeceda craft piva za početnike Špajza



Za pive su se, uz 15 inozemnih pivovara, pobrinuli dobro poznati favoriti domaće craft scene - Varionica, Zmajska pivovara, Nova runda, The Garden Brewery, Križevačka pivovara, Pulfer, Pivovara i pivnica Medvedgrad, Pivionica, Crafter's, LAB Split - Craft Brewery, Prvo viško pivo, Visibaba Brewery, Lepi Dečki Brewery, Pivo Hepburn, Air Craft Brewery...

Pozoj - Zmajska pivovara  | Author: Pivski Mjehurić foto: Pivski Mjehurić

Potpunu listu pivara i piva, uključujući goste iz inozemstva, te raspored točionika na Opatovini i cijene piva bit će objavljene za koji dan na facebook stranici. Novosti pratite i na Twitteru - @Opatovina, gdje će se tijekom festivala objavljivati i informacije o novim pivama spojenim na točionike.

 | Author: Privatni album foto: Privatni album

Za početak, predstavljamo četiri jaka igrača.

Tri pionira domaće craft scene nedavno su predstavila svoje ljetne specijale - ekipe iz Varionice i Nove Runde su nas razveselile s dvije session IPE, a Zmajska nas je odlučila osvježiti klasičnim britanskim bitterom. Sve tri pive imat ćete prilike probati na festivalu i sve tri su zaista sjajne.

Garden Craft Možda vas zanima... Pivska fešta: Svi na Opatovinu na proslavu prvog rođendana Craft Rooma! None



Mari's Bitter (Zmajska pivovara), temeljen je na legendarnom maris otter sladu, čiji si okusi i mirisi praktički neizostavan aspekt svih bittera. Imenu usprkos, engleski bitteri nisu definirani svojom gorčinom, niti je često posjeduju u znatnim količinama. Njihov je primaran cilj biti "sessionable" - što veća pitkost. Zato ovo pivo i ima tek 4.6 posto alkohola a i 35 jedinica gorčine daleko je od ekstrema pa ne dajte da vas ime preplaši.

Varionica | Author: Pivski Mjehurić foto: Pivski Mjehurić

Session IPA je stil koji je nastao sa željom spajanja bogate, kompleksne aromatične hmeljnosti američkog india pale alea s tijelom koje je ipak puno lakše i prikladnije za pivske "sessione". Tom se mišlju sigurno vodila i Varionica u stvaranju svog novog ljetnog hita - Siesta Sessiona! Klasični dvojac hmeljeva mosaic - cascade spojili su u tijelu od tek 4.4% alkohola.

 | Author: Privatni album foto: Privatni album

Hladovina (Nova runda) je također rađena je s ljetom na umu, a kao i svaki session IPA trsi se biti što pitkija a opet što aromatičnija i intenzivnija. Zato i ima malih 4.9% alkohola, dok se u mirisu i okusu tuku jake arome mosaic i columbus hmeljeva, a sveprisutni magnum diže gorčinu do više nego pristojnih 50 jedinica gorčine. (Hvala ekipi iz Pivariuma na recenzijama piva)

Pivo Možda vas zanima... Pivarium: Prvi hrvatski portal za pivare! None



Za kraj, Cider Buzdovan je proljetos imao zagrebačku promociju na Opatovini u Craft roomu, trenutno ga u boci možete popiti u Ro & Do i Craft Roomu, a u petak i subotu na festivalu ćete ga moći probati u točenoj verziji s pipa na Trgu Petrice Kerempuha ispred Harat's puba i u Craft Roomu. Na Trgu će ga točiti dečki koji ga i proizvode - Tomislav i Denis pa ćete ih moći pitati sve što vas zanima o ovom osvježavajućem ljetnom napitku.

Garden Craft | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Također, očekuju se brojna piva doista ekskluzivnih pivovara iz inozemstva –Bevog i NextLevelBrewing iz Austrije, Northern Monk, Fivepoints, Magicrock, Brickbrewing, Tinyrebel, Villages i Gipsyhill iz Ujedinjenog kraljevstva, Galwaybay iz Irske, Mikkeller, BeerHere, Dry&Bitter i Amager iz Danske, Omnipollo iz Švedske, Sawdust iz Kanade, te EvilTwin i Westbrook iz SAD-a.

Svi lokali na Opatovini - Carpe diem, Ro& Do, Craftroom, Kvazar i Tolkien's house, za posjetitelje spremaju doista jedinstven doživljaj - cijela ulica rezervirana je samo za bogatu ponudu najboljeg piva! Kako bi doživljaj bio potpun, i ove se godine za posjetitelje pripremaju i slasni pivski zalogaji, kaoi live svirke i DJ nastupi.

Opatovina Beer Fest - koji je sa svojim dosadašnjim izdanjima i izazvanim ogromnim interesom Zagrepčana na mnogo načina sudjelovao u pokretanju trenda širenja Craft pivskog pokreta u Hrvatskoj -ove će se godine tako definitivno potvrditi kao tradicionalna manifestacija i jedinstveni dio turističke ponude Grada Zagreba. Sama Opatovina u međuvremenu već je postala središnje okupljalište ljubitelja piva u Hrvatskoj, ali i turistička atrakcija - 'pivska ulica', odnosno 'Beer Street' kakvom se diče npr. Dublin, London, München, Prag i druge europske i svjetske metropole.


Što reći nego - vidimo se u petak i subotu na Opatovini - pogledajte kako je bilo na prošlom izdanju...

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.