Peku ćevape usred New Yorka, a o njima pišu Eater i New York Times

Max Flatow/Balkan Streat Ovako se poslužuju ćevapi u njujorškom Balkan Streatu
Kako nam otkriva vlasnik lokala Balkan Streat William Djuric, u prvih tjedan dana rada zabilježili su odličan odaziv gostiju, a najbolje se prodaju ćevapi i burek. No nude i zeljanicu, slatke štrudle, gulaš, šiš ćevap, krafne...
Vidi originalni članak

Krajem siječnja otvorili su u Greenwich Villageu Balkan Streat, mjesto gdje se može pojesti odličan balkanski street food, a već o njima pišu New York Times i Eater! Njujorčane su u kratko vrijeme oduševili njihovi ćevapi, bureci, pljeskavice, krafne… i sada su suvlasnici William Djuric i Jason Correa na slatkim mukama – kako osigurati dovoljne količine za sve gladne koji kucaju na vrata njihova malenog lokala.

"U prvom tjednu gosti su odlično reagirali. Došlo nam je puno ljudi koji žive u New Yorku, ali su zapravo iz raznih dijelova Balkana, ali i puno Amerikanaca koji nikad nisu kušali, niti čuli za hranu koju ovdje poslužujemo. I koliko smo vidjeli, uživali su u onome što su kušali. Najbolje se prodaju ćevapi, i to navečer, dok ujutro gosti najčešće naručuju burek, a to smo i očekivali. Također, dosta ljudi naručuje oboje odjednom", govori nam William Djuric.

William je s poslovnim partnerom Jasonom Correom odlučio otvoriti ovaj lokal kao hommage svom podrijetlu – naime, njegov pokojni otac je iz Srbije, a i njegova supruga je iz regije. Stil uređenja prostora ukratko bismo mogli opisati kao - urbani, a zidovi su oslikani grafitima koji prikazuju omiljenu balkansku hranu i grickalice.

"Možda ne govorim dobro očev materinji jezik, no svakako dobro govorim jezik balkanske hrane", komentira Djuric čiji lokal ima 20 sjedećih mjesta, no moguće je hranu uzeti i za van. Uz dugogodišnje iskustvo u ugostiteljstvu, Djuric je shvatio da se gastro scena mijenja, te da ljudi u posljednje vrijeme sve više vole jesti na opuštenim mjestima te je zato i odlučio otvoriti takav tip lokala.

Tema lokala – balkanski street food, nametnula se sama od sebe budući da je Djuric kao mali često putovao kod bake gdje je uživao u ovakvim jelima te mu je uvijek bilo žao što nema više mjesta u New Yorku gdje bi se mogli pojesti dobri ćevapi, burek ili pljeskavica. Osim ovo troje, može se u Balkan Streatu kušati i zeljanica, gulaš, punjeni pohani odrezak (nešto poput Zagrebačkog), zapečeni grah, šiš ćevap, krafne, slatke štrudle...

Iako mi najradije, kako je i tradicija, ćevape jedemo samo s lukom i u somunu, Djuric ih poslužuje i s drugim dodacima poput kiselih feferona, raznih umaka, salata… Slične dodatke preporučuje i uz svoju pljeskavicu, koju Balkan Streat na svom Instagramu, kako bi je što bolje približili Amerikancima, opisuje kao – "najveći, i najopakiji burger". Tu je i neizostavni burek od hrskavog domaćeg vučenog tijesta, koji se može naručiti u "originalnom" obliku, ali i u "poboljšanoj" verziji – s dodatkom sira te se takav burek naziva – cheeseburger burek!

Za sve što se radi od tijesta u Balkan Streatu je zadužen pekar Milan Milijančević, njihova akvizicija iz beogradskog hotela Moskva. Osim finih bureka, i baklava, Milan tako pravi i odlične domaće krafne punjene malinama, pistacijama ili Nutellom.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Balkan Streat (@balkan_streat)

O njihovim "balkanskim burgerima" (pljeskavicama) piše i New York Times, a i magazin Eater posvetio im je priličan prostor. A njihova priča uistinu je zanimljiva i pokazuje kako dobra hrana i dobre ideje uvijek nađu svoj put do gostiju. Pa eto, kad te put nanese u New York, i baš ti se jedu dobri ćevapi ili burek – znaš gdje treba otići.

Posjeti Gastro.hr