Zadarski A'mare nudi brunch s daškom Mediterana

Fabio Šimićev/hotel A’mare Restoran A'mare
Kuhinju u restoranu A'mare, smještenom u sklopu istoimenog hotela, vodi mladi chef Ivan Tartaro koji mediteransku tradicijsku kuhinju doživljava i predstavlja na moderan način
Vidi originalni članak

Nova gastro priča, lokalna, ali sa svjetskim potpisom predstavljena je u zadarskom hotelu A'mare. Istoimeni restoran, koji se nalazi u sklopu hotela, od kraja svibnja svakodnevno će imati brunch ponudu.

Chef Ivan Tartaro osmislio je koncept brunch menija koji se poslužuje u vrijeme ranog ručka, odnosno kasne marende, a u ponudi su jela koja se uklapaju u priču pod nazivom Naša Spiza. Ovaj brunch razlikuje se od drugih po tome što se bazira na potpuno drugačijoj obradi jela koja inače nisu često viđena na menijima.

Od programa sourdough kruha, domaćih peciva i zimnice, termičke obrade pod pekom i na otvorenoj vatri..., može se reći da je brunch meni restorana A'mare odličan uvid u njihov trenutni a la carte meni u kojem sa strahopoštovanjem prema namirnici pokazuju ljubav prema hrani.

Jela mijenjaju bazirano na sezoni i pristupačnosti određene namirnice na tržnici, promoviraju lokalno, iskreno i inovativno. Od fermentiranih do od ležernih proizvoda, meni stavlja naglasak na ključnu rečenicu "Od polja do stola".

Mladi chef Ivan Tartaro rođen je u Queensu u Americi, a nakon završene srednje škole pokrenuo je svoju karijeru u gastronomiji. Radio je po malim restoranima na Manhattanu. S vremenom shvaća da je gastronomija njegov poziv. Kulinarstvo i hrana su postali su njegov univerzalni jezik kojim je gostima mogao izraziti svoju kreativnu strast i ljubav prema namirnici.

Pohađao je French Culinary Institute, školu koja je povezana s Culinary Institute of America. Praksu je pak odradio po restoranima s Michelinovim zvjezdicama, po tapas barovima i hotelima.

"Nakon 23 godine u Americi odlučio sam se vratiti doma. U potpunosti se posvetiti svojim korijenima, iako sam proveo cijeli život oko naše hrane i spize, nisam mogao mirno spavati dok ne otkrijem što je u biti hrvatska kuhinja!

Nakon tri godine provedene u Zagrebu, pozvalo me more gdje je sve započelo. Ta strast i ljubav koju sam doživio kao dječak tijekom godišnjeg odmora i ljetovanja. U kuhinji restorana A'mare baza su mi Dalmacija i Mediteran (od Maroka do Turske)", govori chef Ivan Tartaro, koji zahvaljujući tome što je proveo većinu svog života u Americi, na namirnice i hranu ima drugačiji pogled.

"Tradicija je repeticija - ono što otkrijem i prezentiram na tanjur ne treba nužno biti uklesano u kamen, ali nastojim našu hranu uzdići tamo gdje bi trebala biti. Jednostavno ja najbolje, jednostavno je iskreno.

Ponekad treba ići par koraka unazad da vidimo što nam je zaista ispred nosa. E to je moj posao, zato sam došao doma. Sve dublje i dublje ulazim u tu priču, identificiranje sebe, naše regije, naše tradicije, ali na svoj način!", nastavlja mladi chef Tartaro.

Multifunkcionalni prostor A'mare bara, loungea i restorana proteže se na 350 m2. Samo ulaz odaje dojam da se radi o mjestu koje je otvoreno prema svima. Njegova izvedba jednako je privlačna i za danjeg svijetla kao i noću. Spoj industrijskog d

Pomalo skriven, smješten u Ulici bana Josipa Jelačića 4a, A'mare poziva sve Zadrane te goste ovog grada na novo gastro putovanje. Jednom kad uđemo u sam prostor, našu će pažnju privući 8-metarski bar, čiji je gornji dio napravljen od microtopping materijala poput betona, koji zajedno s restoranom osvjetljava čak 118 lampica te 24 velika bijela lustera. Drvene police, kao i kombinacije željeza te ostalih materijala ovaj prostor čine izvrsnom cjelinom.

 

Posjeti Gastro.hr