Savršen trik kako omekšati sipu

Duško Marušić/PIXSELL
Istrani je jedu u rižotu ili na brodet, kombiniraju sa slanutkom i divljim šparogama te posipaju peperoncinima. Svježu je sipu najbolje ostaviti u zamrzivaču
Vidi originalni članak

Proljeće je najbolje vrijeme za kušanje specijaliteta od sipe diljem Istre, a krajem svibnja organizira se i natjecanje u brodetu od sipa. Sipa je božanstvena na salatu, na brodet ili kao maneštra, ukusna je sa žara, u društvu divljih šparoga, palente, krumpira, ljutike, peperoncina, slanutka..., kažu supružnici Gabrijela Barbić Gobo i Josip Gobo iz restorana Kvarner u Labinu.

Sipu je najbolje kupiti svježu pa ostaviti u zamrzivaču četiri-pet dana. Tako neće biti žilava, a okus je fantastičan.

"Sipu najprije prepolovite te joj pažljivo izvadite vrećicu s crnilom. Ako se radi na salatu, sipu narežite na rezance, ne pretanke jer se prilikom kuhanja ona stisne, najbolje oko centimetra. Možete je i pirjati sat i pol na laganoj vatri, bit će mekana, sočna, punog okusa, ma za prste polizati! Još ako se podlijeva ribljim temeljcem i vinom, okus je fantastičan", savjetuje Josip. Na pitanje kako u ribarnici prepoznati svježe ulovljenu sipu, kažu da mora imati vrlo sklisku teksturu.

  • Morski specijaliteti Sipa se u zamrzivaču čuva i nekoliko mjeseci, savjetuju Gabrijela i Josip, stručnjaci za pripremu morskih delicija.
  • Sipa na salatu s koromačem Sipu kuhajte u vodi s češnjakom oko sat i pol. Kuhanu sipu stavite sa strane, a u toj vodi skuhajte krumpir. Krumpir narežite na ploške i stavite na tanjur, a sipu narežite na rezance. Dodajte u to maslinovo ulje, sol, papar, žlicu limunova soka i malo balzamičkog octa. Stavite preko krumpira, dodajte listiće koromača te kuhani slanutak.
Posjeti Gastro.hr