Odaberite zdraviju verziju fast fooda

Thinkstock
Fast food ne mora uvijek značiti i nezdravu hranu
Vidi originalni članak

Pržene krumpiriće zamijenite ploškicama batata, masni čips iz ulja listovima kelja, a mesnu pljeskavicu u burgeru, pljeskavicom od graha ili 'falafelom' s umakom tahini. Bezmesne pljeskavice falafel čiji je glavni sastojka slanutak ili bob izmislili su egipatski beduini, a s vremenom su postale rasprostranjene diljem svijeta kao dio brze zdrave hrane.

Lako se pripremaju, a u cijelosti mogu zamijeniti glavni obrok zato što obiluju povrćem. Falafel se servira uz salatu u lepinji i tahini umak od sezama. Tijesto za pizzu možete zamijeniti podlogom od cvjetače. Cvjetaču natrgajte na cvjetiće i usitnite u blendru sve dok dobijete sitne mrvice. Stavite ih u zdjelu i ulijte vode toliko da pokrije svu cvjetaču, pa u zavreloj vodi kuhajte oko pet minuta. Dobro ocijeđene kuhane mrvice cvjetače pomiješajte s jajima, sitno sjeckanim češnjakom, ribanom mozzarellom i solju.

Razmažite dobivenu smjesu u obliku pizze na lim obložen papirom za pečenje. Pecite je oko 20 minuta dok tijesto ne postane hrskavo i zlatne boje, te poslužite nadjevenu blanširanim povrćem i mozzarellom. Kod pripreme podloge od cvjetače pazite da vam se u blenderu ne pretvori u kašu; utisnjena cvjetača bi trebala biti oblika sitne riže. Budite oprezni kod cijeđenja vode u kojoj se cvjetača kuhala, jer ako je ostalo malo tekućine tijesto će se raspasti, a cvejtaču bez vode možete skuhati i u mikrovalnoj pećnici.

Klasičnu tjesteninu od bijelog brašna zamijenite integralnim ili heljdinim, ili količinu bijelog brašna zamijenite pasiranim povrćem. Od rižinih rezanaca možete pripremiti palačinke i preliti ih slatko­kiselim povrćem. Namočite rezance u dosta mlake vode i ostavite neko vrijeme dok ne omekšaju. Ocijeđene i škarama narezane komade reznaca pomiješajte s umućenim jajima i mladim lukom. Od smjese ispecite palačinke s obje strane dok ne dobiju zlanu boju, te ih nadjenite povćem iz woka. 'Brzu hranu' zasićenu mastima i ugljikohidratima možete uvijek zamijeniti jelima od leće i gljiva, pireima od povrća, tortiljama punim povrća i graha, vegetarijanskim lazanjama, a svaki mesni burger odrezak nekom zdravijom alternativinom; od tofua, batata, metvice i feta sira, quinoe i cikle, ili popečkom od krumpira.

Posjeti Gastro.hr