Orah kocke

Nataša Pralica
Fina poslastica s orahom i čokoladom, vječni klasik kojem se uvijek rado vraćamo
Vidi originalni članak

Dugo nisam pravila kolače sa orasima, tako da je ovo odlična prilika da vam predstavim ovu finu poslasticu. Umjesto bijele čokolade možete koristiti i tamnu, a oni koji vole manje slatko samo malo smanjite količinu šećera, ovisi o ukusu. Isto tako umjesto oraha možete koristiti lješnjake ili bademe. S obzirom da su prošle vrućine koje su nas dugo gnjavile, sada slobodno upalite svoje pećnice i uživajte u mirisu biskvita.

Biskvit:

  • 6 bjelanjaka
  • 250g šećera
  • 250g mljevenih oraha
  • 2 žlice brašna

Punjenje:

  • 6 žumanjaka
  • 2 žlice mlijeka
  • 140g šećera
  • 50g bijele čokolade
  • 150g margarina

Glazura:

  • 200g bijele čokolade
  • 6 žlica ulja

Priprema biskvita:

  1. Bjelanjke izradite tek toliko da očvrsnu, zatim postepeno dodajte šećer dok ne dobijete čvrstu smjesu.
  2. Lagano umiješajte orahe i brašno, te sve zajedno sjedinite.
  3. Tepsiju (moja je 21 X 36 cm) malo pouljite i pobrašnite, ulijte pripremljenu smjesu.
  4. Stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva oko 30 min.

Priprema kreme: 

  1. Žumanke i šećer pjenasto izradite, dodajte mlijeko i stavite na paru da se kuha par minuta dok ne postane gusto.
  2. U gotovo, ali još vruće dodajte iskidanu čokoladu i miješajte dok se ne istopi.
  3. Ostavite da se ohladi.
  4. U hladno dodajte margarin.
  5. Premažite biskvit.

Prirema glazure:

  1. Iskidanu čokoladu i ulje istopite na pari.
  2. Ostavite da se malo prohladi, zatim prelijte na kolač.
  3. Stavite kolač u frižider na hlađenje.
  4. Prije rezanja ostavite kolač na sobnoj temperaturi nekih 10-15 min tako da vam čokolada nebi pucala. 

 Natašu možete pratiti i na blogu Kolaci.biz te na Facebook stranici.

Posjeti Gastro.hr