Začinite život s pet vrsta papra

Thinkstock
U srednjem vijeku vrijedio je kao zlato, a danas je uz sol najučestaliji začin
Vidi originalni članak

Karakterističan oštar začin porijeklom je iz Indije, široko je rasprostranjen i uzgaja se Aziji, a raste kao grm ili drvo. Moreplovac Vasco da Gama dopremio je papar na brodovima krajem 15. stoljeća i od tada je u svakodnevnoj širokoj primjeni, najčešći začin uz sol. Ekstrakti papra već stoljećima se propisuju kao lijek u narodnoj medicini.

Glavna bioaktivna komponenta u papru zaslužna za oporost i nadražujuća svojstva je piperin. Znanstvena istraživanja pokazuju kako papar ima ulogu u poboljšanju rada probavnog sustava stimulirajući probavne enzime i lučenje želučanih sokova te ubrzavajući prolazak hrane kroz probavni sustav. Brojne studije su pokazale da crni papar ima antioksidativna i protuupalna svojstva.

Nadalje, jedno istraživanje pokazalo je njegov neobičan učinak na ljude. Udah papra osim što izaziva kihanje, stimulacijom dišnih puteva može pomoći pri smanjenju apstinencijskih simptoma prestanka pušenja. Postoji više od 2000 vrsta papra, no najčešće se koriste crni, bijeli, zeleni, crveni i jamajkanski papar odnosno piment.

Sve o vrstama papra

Različite vrste papra zapravo nastaju usljed različitog vremena berbe i kasnijih postupaka prerade. Najaromatičnija vrsta je zeleni, a najljući je crni papar.

Crni papar najprisutniji je u našim kuhinjama, a koristi se za parenje gotovo svih vrsta jela, posebice za salate, juhe, umake, proizvode od mesa, divljači, te u posebnoj proizvodnji sira.

Bijeli papar nešto je lakša varijanta, a osobito je pogodan za poboljšanje okusa kod laganih jela od piletine,ribe, te umaka gdje je potrebno istaknuti vizualni dojam posluženog jela. Posebno efektno djeluje miješani papar, a koristi se za salate, namaze, juhe, povrće, te razna slatka jela i čokoladu.

Zeleni papar obično se čuva u salamuri, a koristi se za pripremu jela od mesa, najčešće steak-ova, ali i juha, salata, kuhane šunke.

Crveni papar idealan je za dekoriranje proizvoda, umake i razna druga jela. Zanimljivo je da crveni papar zapravo botanički ne spada u familiju papra, nego se svrstava u isto skupinu sa pistacijama i mangom.

Piment ili jamajkanski papar su osušene nezrele bobice stabla jamajkanske biljke Pimenta dioica. Naziva se još i allspice, ili u prijevodu, začin za sve, što jednostavno ukazuje na njegovu svestranu primjenu. Slatkastog je okusa koji podsjeća na mješavinu papra, klinčića, muškatnog oraščića i cimeta.

Posjeti Gastro.hr