Kako napraviti pesto od medvjeđeg luka?

Medvjeđi luk ili srijemuš samonikla je biljka koja se po ljekovitosti uspoređuje s češnjakom, s kojim dijeli sličan miris i okus. Medvjeđi luk je nativna biljka zapadne i centralne Europe, a sada je vrijeme kada ju nalazimo po tržnicama.
Vidi originalni članak

Ipak medvjeđi luk zahtijeva dobro poznavanje jer ga neiskusni birači lako zamjene za otrovne biljke poput mrazovca. Glavna prepoznatljivost medvjeđeg luka je intenzivan miris češnjaka (posebno ako se protrlja ili zgnječi u ruci) kojeg mrazovac i druge biljke ne posjeduju. Valja imati na umu da se ubrani medvjeđi luk u hladnjaku može čuvati 7-10 dana. Poput drugih predstavnika roda Allium (luk, češnjak) medvjeđi luk se ističe sadržajem sumpornih spojeva zaslužnih za njihov povoljan učinak na povišeni krvni tlak i kolesterol u krvi.

Tradicionalno se medvjeđi luk koristi za jačanje imuniteta, a pripisuje mu se i svojstvo "čišćenja" krvi". Listovi medvjeđeg luka mogu se upotrijebiti kao dodatak salatama ili varivima, jer su mirisom i okusom nalik na češnjak. Naš je prijedlog da od njega brzo i jednostavno načinite pesto na način da sa štapnim mikserom ili u blenderu pomiješate nasjeckani svežanj medvjeđeg luka, 0,5 dcl maslinovog ulja i 30 g parmezana dok ne dobijete glatku smjesu. Pred kraj dodate žlicu pinjola koje možete i ne morate prethodno popržiti u tavici bez masnoće.

Pesto možete po želji posoliti i popapriti. Dobivena količina je dostatna za dvije osobe, a servira se naravno uz tijesto.

Posjeti Gastro.hr