Špajza 13. ožujka 2024.

Niknuo je medvjeđi luk, krećemo u berbu i od njega pripremamo razna čuda

medvjeđi luk
Medvjeđi luk foto: Anna Jakutajc Wojtalik/Unsplash
gastro postao gastro.24sata.hr
Osjetiš li tijekom planinarenja ili proljetne šetnje šumom jak miris češnjaka, riječ je o medvjeđem luku... Naberi ga i isprobaj naše ideje i recepte

Koliko ti se puta u (rano) proljeće dogodilo da planinariš ili šećeš šumom i odjednom osjetiš intenzivan miris vrlo sličan mirisu češnjaka? E, to je taj famozni medvjeđi luk, odlična samonikla bilja puna zdravlja i divnih okusa, koju svi, posebno posljednjih godina, tako strastveno beru na kontinentu.

 

pesto naslovna 470.jpg Možda vas zanima... Kako napraviti pesto od medvjeđeg luka? None

 

Da, oni na moru imaju svoje divlje šparoge, a mi se zato dičimo medvjeđim lukom od kojeg pravimo pesto, stavljamo ga u salate, variva, juhe... Zbilja je divan i jako ga volimo.

I zato, pronađi svoje tajno mjesto na kojem medvjeđeg luka ima u izobilju, naberi ga (pritom dobro pazi da slučajno ne nabereš njegove otrovne dvojnike!) i uživaj u divnim, svježim okusima proljeća! Iako proljeće još nije kalendarski nastupilo, medvjeđi luk već je niknuo i zato nemoj previše čekati...

Medvjeđi luk ne raste uz more

Poznat pod imenima srijemuš, divlji, odnosno šumski luk, medvjeđi luk mirisom podsjeća na nešto intenzivniji češnjak. Raste u vlažnim listopadnim šumama, dolinama i uz potoke do 1900 metara nadmorske visine. U Dalmaciji, Primorju te obalnom području Istre i otocima ga nema.

 | Author: Getty Images Medvjeđi luk - divna proljetna samonikla biljka foto: Getty Images

 

Medvjeđi luk je odličan za pesto, salate, juhe, namaze...

Od njega možeš pripremati salate, juhe, umake, pesto ili ga koristiti kao začin za sir i namaze. Najbolje ga je jesti svježeg i nije ga preporučljivo sušiti jer na taj način gubi ljekovita svojstva.

Možeš ga zamrzavati, ali ga je najbolje, ako ga čuvaš dulje, staviti u ulje. Nakon mjesec dana procijedite sjeckane listove srijemuša, a aromatično ulje od medvjeđeg luka koristi se u salatama, uz šparoge i druga jela.

 

Možda vas zanima... Juha od medvjeđeg luka - najfinije od sezone Kolumne

 

Medvjeđi luk ima otrovne dvojnike

Medvjeđi luk ima otrovne dvojnike - mrazac, čemeriku i đurđicu. Izgledaju slično, ali su različitog mirisa. Mrazovac raste tek u jesen po livadama, kao i đurđica koja ima kožnatije listove.

 

 | Author: Getty Images foto: Getty Images

 

Medvjeđi luk možeš dodati u varivo

Listove i lukovicu medvjeđeg luka možete sjeckati i dodavati varivima. Primjerice, nikad slasnije varivo od medvjeđeg luka, krumpira i suhog mesa pojeli smo prije nekoliko godina u hostelu u Baškim Oštarijama. Tog divnog okusa još se rado sjećamo.

Medvjeđi luk obogatit će aromom pečeno meso i povrtne priloge. Aromatični sjeckani medvjeđi luk pomiješaj sa svježim sirom i koristi kao nadjev za pite, tart i quiche. 

 

Sconesi s medvjeđim lukom i cheddar sirom Možda vas zanima... Mekani sconesi s medvjeđim lukom i cheddar sirom Recepti

 

medvjeđi luk | Author: Pixabay Pesto od medvjeđeg luka foto: Pixabay

 

Medvjeđi luk i šparoge Možda vas zanima... NAJBOLJI SPOJ: Šparoge s umakom od medvjeđeg luka Recepti Umak od medvjeđeg luka Možda vas zanima... Fina kuhana govedina u umaku od medvjeđeg luka Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.