Medvjeđi luk, divlji luk, šumski luk ili srijemuš je vrsta samonikle biljke srodne s češnjakom. Možemo ga naći u listopadnim šumama u rano proljeće, a prepoznajemo ga po mirisu češnjaka. Zbog sličnosti lista s otrovnim listovima mrazovca i đurđice moramo biti oprezni da ga prilikom branja ne zamijenimo s njima.
Dobio je ime po tome što predstavlja proljetnu deliciju medvjedima, ne samo ljudima. Medvjedi ga rado jedu u proljeće čisteći organizam i pripremajući ga za obilnu hranu tijekom godine.
Medvjeđi luk ima antibakterijska i antivirusna svojstva te bismo trebali uživati u njemu; u juhama, salatama, namazima, pitama... Mogućnosti su velike, treba samo krenuti u berbu!
Idemo se i mi pripremiti i malo očistiti organizam nakon uskrsnih delicija. Krenimo sa slasnom juhom!
U nastavku potražite recept, a želite li se okušati u pripremi još slasnih jela, posjetite blog Od slatkoga slađe naše kolumnistice Mirjane ili pak istoimenu Facebook stranicu i Instagram profil.
Sastojci:
- 100 g divljeg luka
- malo maslaca
- 2-3 krumpira
- 1 mrkva
- sol
- bijeli papar
- mješavina začinskog bilja
- 5 - 6 dl povrtnog temeljca ili vode
- 2 dl vrhnja za kuhanje
Postupak pripreme:
- Otopiti maslac te dodati narezani krumpir i mrkvu. Posoliti, preliti povrtnim temeljcem ili vodom i lagano kuhati.
- Pred kraj kuhanja dodati narezani divlji luk te kuhati nekoliko minuta. Začiniti.
- Povrće usitniti štapnim mikserom, uliti vrhnje za kuhanje i prokuhati. Uliti temeljca ili vode ovisno koju gustoću juhe želite.
- Juhu ukrasiti vrhnjem i poslužiti.
Dobar tek!