Naša kolumnistica Mirjana Šmit ovog nam tjedna donosi za ultimativni sezonski hit - juhu od medvjeđeg luka. Svatko tko je isprobao ovo čudo, znat će da je riječ o juhi o kojoj se priča prije, za vrijeme i nakon uživanja. Zašto je toliko dobra, pročitajte u nastavku.
Medvjeđi luk, divlji luk, šumski luk ili srijemuš je vrsta samonikle biljke srodne s češnjakom. Možemo ga naći u listopadnim šumama u rano proljeće, a prepoznajemo ga po mirisu češnjaka. Zbog sličnosti lista s otrovnim listovima mrazovca i đurđice moramo biti oprezni da ga prilikom branjane zamijenimo s njima.
Dobio je ime po tome što predstavlja proljetnu deliciju medvjedima, ne samo ljudima. Medvjedi ga rado jedu u proljeće čisteći organizam i pripremajući ga za obilnu hranu tijekom godine.
Medvjeđi luk ima antibakterijska i antivirusna svojstva te bismo trebali uživati u njemu; u juhama, salatama, namazima, pitama... Mogućnosti su velike, treba samo krenuti u berbu!