Cikla je izvor vitamina, minerala i vlakana. Sto grama cikle sadrži samo 36 kcal što je čini niskokaloričnom i lako probavljivom namirnicom. Ljekovita svojstva cikle poznata su još iz antičkih vremena. Koristi se kao pomoć u liječenju gripe u početnom stadiju, za reguliranje krvnog tlaka, a povojno utiče na rad mozga i na živce. Korisna je u liječenju slabokrvnosti, pospješuje rad želuca, crijeva i žuči. Od cikle možemo raditi kolače, juhe, variva, salate, sokove..
Kad se uvjerimo koliko je ukusna i jednostavna za napraviti, ova juha bit će nam češće na stolu.
Sastojci:
- 2 cikle
- 1/4 glavice celera
- 1 jabuka
- 1 glavica ljubičastog luka
- 1 žlica maslinovog ulja
- povrtni temeljac
- sol
- papar
- domaća mješavina začinskog bilja i povrća
- 1 cm ribanog đumbira
Sastojci za ukrašavanje:
- 1 dl jogurta ili ribana cikla
Postupak pripreme:
- Na ulju pržiti narezani luk, dodati naribanu ciklu i preliti povrtnim temeljcem.
- Dodati sitno narezani celer i kuhati oko 30 minuta. Začiniti po ukusu.
- U juhu dodati jabuku narezanu na kockice i ribani đumbir te kuhati 10 minuta.
- Kuhanu smjesu usitniti štapnim mikserom. Juhu poslužiti prelivenu jogurtom ili ukrasiti rezanom ciklom.
Dobar tek!
Isprobaj i sljedeće recepte: