Recepti 06. rujna 2021.

Šarene lazanje koje spajaju sve okuse sezone

SHUTTERSTOCK Šarene lazanje
gastro postao gastro.24sata.hr
Pečene rajčice, tikva, cikla i špinat zajedno čine savršenu kombinaciju!

Početak rujna u kuhinji je posebno zanimljiv. U ovom prijelaznom mjesecu miješaju se okusi ljeta i jeseni, a upravo su takve i ove šarene lazanje. Dok će nas pečene rajčice, špinat i kremasti sir podsjećati na ljetne dane, cikla i bundeva najavit će okuse koji nas čekaju u sezoni pred nama. 
 

Možda vas zanima... Tri provjerena trika za savršene lazanje Špajza
 

Sastojci:

  • 1 pakiranje tjestenine za lazanje
  • 200 g parmezana
  • 500 g cikle
  • 1 srednja butternut tikva
  • 200 g špinata
  • 200 g ricotta sira
  • 300 g rajčica
  • 1 glavica luka
  • 3 češnja češnjaka
  • 1/4 žličice muškatnog oraščića
  • 1 žličica suhog timijana
  • Maslinovo ulje
  • Papar 
  • Sol

Priprema:

  1. Ciklu i butternut tikvu očisti, nareži na kockice, prelij maslinovim uljem te posipaj timijanom i stavi peći u pećnicu na 180 stupnjeva Celzijevih dok ne budu potpuno mekane. U isti lim za pečenje nakon 10 minuta pečenja dodaj očišćeni češnjak i rajčice narezane na polovine. 
  2. Povrće ostavi da se malo ohladi, za to vrijeme pripremi špinat. Na tavi zagrij malo ulja te dodaj špinat, sol i malo papra. Kada špinat omekša prebaci ga na tanjur i nasjeckaj na manje komadiće. U posudi pomiješaj špinat, ricotta sir, sol i malo maslinovog ulja. 
  3. Luk prereži po pola te obje polovice nareži na trakice. Trakice luka zapeci na maslinovom ulju u tavi dok ne omekšaju i blago se karameliziraju. 
  4. Pečenu ciklu prebaci u blender, dodaj češnjak, malo soli i papra te dvije žlice maslinovog ulja i 50 g parmezana. Sve skupa dobro usitni dok ne dobiješ kremu. 
  5. Pečenu tikvu posebno izblendaj sa soli, paprom i muškatnim oraščićem. 
  6. Tjesteninu za lazanje skuhaj dok ne bude al dente i vrijeme je za slaganje. 
  7. Najprije u posudu dodaj malo maslinovog ulja te zatim dno prekrij tjesteninom. Na tjesteninu posloži ploške pečene rajčice i zapečenog luka, zatim stavi drugi sloj tjestenine i premaži ju smjesom špinata i ricotta sira. Slijedi još jedan sloj tjestenine koji ćeš premazati kremom od tikve, sloj tjestenine i sloj kreme od cikle. Ako imaš još tjestenine posloži ju preko cikle, ako ne, jednostavno ciklu posipaj parmezanom. 
  8. U sva četiri kuta posude ulij malo vode kako bi lazanje ostale sočne i stavi peći 25 do 30 minuta na 180 stupnjeva Celzijevih. Posluži ih dok su još tople.

Isprobaj i ove slasne ideje za ručak:

Možda vas zanima... Rižoto na meniju: Četiri slasne kombinacije Recepti Možda vas zanima... Neodoljiva tjestenina s umakom od butternut tikve i sirom Recepti Možda vas zanima... Za ručak pripremi quiche sa špinatom, rajčicama i fetom Recepti Možda vas zanima... Kremasta tjestenina sa špinatom i ricottom Recepti
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.