gastro postao
Pečene rajčice, tikva, cikla i špinat zajedno čine savršenu kombinaciju!
Početak rujna u kuhinji je posebno zanimljiv. U ovom prijelaznom mjesecu miješaju se okusi ljeta i jeseni, a upravo su takve i ove šarene lazanje. Dok će nas pečene rajčice, špinat i kremasti sir podsjećati na ljetne dane, cikla i bundeva najavit će okuse koji nas čekaju u sezoni pred nama.
Sastojci:
- 1 pakiranje tjestenine za lazanje
- 200 g parmezana
- 500 g cikle
- 1 srednja butternut tikva
- 200 g špinata
- 200 g ricotta sira
- 300 g rajčica
- 1 glavica luka
- 3 češnja češnjaka
- 1/4 žličice muškatnog oraščića
- 1 žličica suhog timijana
- Maslinovo ulje
- Papar
- Sol
Priprema:
- Ciklu i butternut tikvu očisti, nareži na kockice, prelij maslinovim uljem te posipaj timijanom i stavi peći u pećnicu na 180 stupnjeva Celzijevih dok ne budu potpuno mekane. U isti lim za pečenje nakon 10 minuta pečenja dodaj očišćeni češnjak i rajčice narezane na polovine.
- Povrće ostavi da se malo ohladi, za to vrijeme pripremi špinat. Na tavi zagrij malo ulja te dodaj špinat, sol i malo papra. Kada špinat omekša prebaci ga na tanjur i nasjeckaj na manje komadiće. U posudi pomiješaj špinat, ricotta sir, sol i malo maslinovog ulja.
- Luk prereži po pola te obje polovice nareži na trakice. Trakice luka zapeci na maslinovom ulju u tavi dok ne omekšaju i blago se karameliziraju.
- Pečenu ciklu prebaci u blender, dodaj češnjak, malo soli i papra te dvije žlice maslinovog ulja i 50 g parmezana. Sve skupa dobro usitni dok ne dobiješ kremu.
- Pečenu tikvu posebno izblendaj sa soli, paprom i muškatnim oraščićem.
- Tjesteninu za lazanje skuhaj dok ne bude al dente i vrijeme je za slaganje.
- Najprije u posudu dodaj malo maslinovog ulja te zatim dno prekrij tjesteninom. Na tjesteninu posloži ploške pečene rajčice i zapečenog luka, zatim stavi drugi sloj tjestenine i premaži ju smjesom špinata i ricotta sira. Slijedi još jedan sloj tjestenine koji ćeš premazati kremom od tikve, sloj tjestenine i sloj kreme od cikle. Ako imaš još tjestenine posloži ju preko cikle, ako ne, jednostavno ciklu posipaj parmezanom.
- U sva četiri kuta posude ulij malo vode kako bi lazanje ostale sočne i stavi peći 25 do 30 minuta na 180 stupnjeva Celzijevih. Posluži ih dok su još tople.
Isprobaj i ove slasne ideje za ručak: