Ne kupujem prečesto Nutellu ni ostale čokoladne namaze, volim svoje pekmeze i umake. Ipak, danas sam napravila iznimku i probala kombinaciju čokoladnog namaza i lješnjaka.
Ja, kao ne ljubitelj čokolade, potvrđujem da je ovo nešto s u p e r! Ova pletenica je nešto zaista odlično, potvrđuju moji dečki, moji današnji gosti i ja.
U nastavku potražite recept, a želite li se okušati u pripremi još slasnih jela, posjetite blog Od slatkoga slađe naše kolumnistice Mirjane ili pak istoimenu Facebook stranicu i Instagram profil.
Sastojci za tijesto:
- oko 500 g glatkog brašna
- 20 g svježeg kvasca
- 1 dl mlijeka
- 1 dl jogurta
- 50 g šećera
- 80 g maslaca (otopiti)
- 2 jaja
- prstohvat soli
Sastojci za punjenje:
- 400 g čokoladnog namaza Nutella i slično)
- 100 g grubo mljevenih lješnjaka
Sastojci za sirup:
- 1 dl šećera
- 1 dl vode
- 1 žlica meda
Postupak pripreme:
- Kvasac i žlicu šećera preliti toplim mlijekom, promiješati i ostaviti na toplom 10 minuta.
- Uzdignuti kvasac pomiješati s navedenim sastojcima, umijesiti glatko tijesto i ostaviti pokriveno 60 minuta.
- Uzdignuto tijesto podijeliti na dva jednaka dijela.
- Prvi dio valjkom tanko razviti, premazati namazom te posuti lješnjacima.
- Čvrsto zarolati.
- Roladu zarezati po dužini, ali ne do kraja. Od spojenog kraja rolade preklapati dijelove tijesta.
- Na isti način pripremiti i drugu pletenicu.
- Pletenice složiti u maslacem premazane kalupe (30 cm x 12 cm). U nedostatku kalupa oblikovati ,,kalupe,, pomoću čvrste folije u pekaču od pećnice.
- Ostaviti na toplom oko 20 minuta te peći 10 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 °C.
- Smanjiti temperaturu na 180 °C i peći oko 20 minuta.
- Vodu i šećer kuhati nekoliko minuta dok smjesa ne bude gustoće sirupa, malo ohladiti i umiješati med.
- Pečene pletenice premazati sirupom.
U slast!