Kolumne 3822 prikaza 28. ožujka 2018.

Slatki užitak: Pletenica s čokoladom i lješnjacima

Od slatkoga slađe
Sigurna sam da će se ova pletenica naći na uskrsnom stolu nakon šunke u kruhu, sira i mladog luka.

Ne kupujem prečesto Nutellu ni ostale čokoladne namaze,  volim svoje pekmeze i umake. Ipak, danas sam napravila iznimku i probala kombinaciju čokoladnog namaza i lješnjaka.

 

Možda vas zanima... Dvobojna rolada - spoj čokolade, badema i keksa Kolumne

 

 Ja, kao ne ljubitelj čokolade, potvrđujem da je ovo nešto s u p e r! Ova pletenica je nešto zaista odlično, potvrđuju moji dečki, moji današnji gosti i ja.

U nastavku potražite recept, a želite li se okušati u pripremi još slasnih jela, posjetite blog Od slatkoga slađe naše kolumnistice Mirjane ili pak istoimenu Facebook stranicu i Instagram profil. 
 

Možda vas zanima... Šušćovnike  - slatki slovački klipići Kolumne Možda vas zanima... Povratak u djetinjstvo: Zapečene palačinke s orasima Kolumne

 

 | Author: Od slatkoga slađe Od slatkoga slađe

Sastojci za tijesto:

  • oko 500 g glatkog brašna
  • 20 g svježeg kvasca
  • 1 dl mlijeka
  • 1 dl jogurta
  • 50 g šećera
  • 80 g maslaca (otopiti)
  • 2 jaja
  • prstohvat soli

Sastojci za punjenje:

  • 400 g čokoladnog namaza Nutella i slično)
  • 100 g grubo mljevenih lješnjaka

Sastojci za sirup:

  • 1 dl šećera
  • 1 dl vode
  • 1 žlica meda

 

 | Author: Od slatkoga slađe Od slatkoga slađe

 

Postupak pripreme:

  1. Kvasac i žlicu šećera preliti toplim mlijekom, promiješati i ostaviti na toplom 10 minuta.
  2. Uzdignuti kvasac pomiješati s navedenim sastojcima, umijesiti glatko tijesto i ostaviti pokriveno 60 minuta.
  3. Uzdignuto tijesto podijeliti na dva jednaka dijela.
  4. Prvi dio valjkom tanko razviti, premazati namazom te posuti lješnjacima.
  5. Čvrsto zarolati.
  6. Roladu zarezati po dužini, ali ne do kraja. Od spojenog kraja rolade preklapati dijelove tijesta.
  7. Na isti način pripremiti i drugu pletenicu.  
  8. Pletenice složiti u maslacem premazane kalupe (30 cm x 12 cm). U nedostatku kalupa oblikovati ,,kalupe,, pomoću čvrste folije u pekaču od pećnice.
  9. Ostaviti na toplom oko 20 minuta te peći 10 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 °C.
  10. Smanjiti temperaturu na 180 °C i peći oko 20 minuta.
  11. Vodu i šećer kuhati nekoliko minuta dok smjesa ne bude gustoće sirupa, malo ohladiti i umiješati med.
  12. Pečene pletenice premazati sirupom.

U slast!

 | Author: Od slatkoga slađe Od slatkoga slađe

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.