Kolumne 23. ožujka 2018.

Šušćovnike  - slatki slovački klipići

foto: Od slatkoga slađe
gastro postao gastro.24sata.hr
Moja je velika sreća što sam odrasla u Srijemu, u višenacionalnoj sredini, Staroj Pazovi. Prvi su nam susjedi bili Slovaci i njihova je kuhinja bila ono što, sigurna sam, svi najviše vole. Divni sitni kolači, tjestenina, dizani kolači...

Neke su obitelji imali posebne dane za tijesto (s makom, orasima, kupusom)... Moj muž često priča da je kao mali već znao kod kojih susjeda je navraćao u vrijeme ručka. Naravno da je i tad obožavao tijesto!

 

Možda vas zanima... Povratak u djetinjstvo: Zapečene palačinke s orasima Recepti

 

Ja sam obožavala slovačke šušćovnjike i njih je najbolje radila baka moje prijateljice. Tanko tijesto koje se premazuje mašću, uvija oko štapića od kukuruza, peče i tako vruće se umoči u bjelanjak i šećer. Nešto savršeno!!! Srećom, i ja sam ih naučila raditi..

Tradicionalno se jedu prazne, ali moji dečki obožavaju premazati moj pekmez od marelice. Uz šalicu čaja, milina!

Ovo su prave šušćovnike ili kolači na kukuruzovini. Da se ne zaborave!

U nastavku potražite recept, a želite li se okušati u pripremi još slasnih jela, posjetite blog Od slatkoga slađe naše kolumnistice Mirjane ili pak istoimenu Facebook stranicu i Instagram profil. 

 

Možda vas zanima... Gözleme - turske palačinke sa špinatom i feta sirom Kolumne Možda vas zanima... Dvobojna rolada - spoj čokolade, badema i keksa Kolumne

 

 | Author: Od slatkoga slađe foto: Od slatkoga slađe

 

Sastojci za tijesto:

  • 800 g glatkog brašna
  • 5 dl mlijeka
  • 2 žlice šećera
  • 40 g kvasca
  • 1 jaje
  • prstohvat soli

Sastojci za premazivanje i posipanje:

  • 6 žlica svinjske masti
  • 1 bjelanjak
  • 1/2 šalice šećera
  • 1 vanilin šećer

Postupak pripreme:

  1. Kvasac umiješati sa žlicom šećera i 2 dl mlijeka, promiješati i ostaviti na toplom 10 minuta. Umijesiti tijesto s kvascem i preostalim navedenim sastojcima i podijeliti na 4 dijela.
  2. Svaki dio tijesta valjkom razviti do veličine tanjura, staviti na brašnom posutu kuhinjsku krpu te pokriti prozirnom folijom i krpom. Ostaviti na toplom oko 30 minuta.
  3. 6 žlica svinjske masti umiješati žlicom.
  4. Pripremljeni stolnjak posuti brašnom. Staviti prvi dio tijesta, premazati 1/4 pripremljene masti i prstima razvlačiti tijesto. Napraviti duži pravokutnik.
  5. Obje duže strane pravokutnika pomoću stolnjaka rolati, sredinu prerezati oštrim nožem. Dobivena dva valjka podijeliti na 4 valjka.
  6. Dobivene valjke motati na pripremljene štapiće kukuruza.
  7. Namotane klipiće slagati na masni papir, prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti na toplom 20 - 30 minuta.
  8. Klipiće peći  u pećnici zagrijanoj na 220 °C 10 minuta, te smanjiti temperaturu na 200 °C i peći 5 – 10 minuta.
  9. Gornji dio vrućih pečenih klipića umočiti u razmućeni bjelanjak te u kristal šećer pomiješan s vanilin šećerom, malo ohladiti i skinuti sa štapića.

Dobar tek!

 | Author: Od slatkoga slađe foto: Od slatkoga slađe

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.