Kolumne 16. ožujka 2018.

Dvobojna rolada - spoj čokolade, badema i keksa

foto: Od slatkoga slađe
gastro postao gastro.24sata.hr
Ne znam kako vi, ali ja tjednima prije Božića ili Uskrsa krenem prebirati kuharice, bilježnice i stranice po internetu ne bi li ove godine radila nešto "novo i drugačije". Ove godine odabir je pao na dvobojnu roladu za prste polizati...

Kao, već sam sama sebi dosadna s istim popisom i skoro uvijek (ma, uvijek, he he) radim iste stvari. Razlozi su različiti, baš te kolače sinovi vole, muž ima svoje omiljene.. I svi sretni i zadovoljni!! Znam koji su "pravi" božićni kolači, ali koji su uskršnji?

Ja volim pletenice, kuglofe, rolade... Koji su vaši tradicionalni uskršnji kolači? Možda zaista ove godine nešto i promijenim!

 

Možda vas zanima... Šarena rolada s keksima, kokosom i lješnjacima Kolumne

 

U nastavku potražite recept, a želite li se okušati u pripremi još slasnih jela, posjetite blog Od slatkoga slađe naše kolumnistice Mirjane ili pak istoimenu Facebook stranicu i Instagram profil. 




Možda vas zanima... Povratak u djetinjstvo: Zapečene palačinke s orasima Recepti Možda vas zanima... Gözleme - turske palačinke sa špinatom i feta sirom Kolumne

 

 | Author: Od slatkoga slađe foto: Od slatkoga slađe

 

Sastojci za biskvit:

  • 7 jaja
  • 80 g šećera
  • 20 g kakaa
  • 20 g oštrog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo

Sastojci za kremu:

  • 5 dl mlijeka
  • 1 puding od vanilije
  • 20 g škrobnog brašna
  • 60 g šećera
  • 100 g maslaca
  • 50 g bijele čokolade
  • 120 g mljevenih blanširanih badema
  • 50 g čokolade za kuhanje
  • 80 g mljevene Plazme

Sastojci za glazuru:

  • 150 g čokolade za kuhanje
  • 1,2 dl vrhnja za kuhanje

Sastojci za prelijevanje biskvita:

  • 1 dl mlijeka

Postupak pripreme biskvita:

  1. Bjelanjke sobne temperature mutiti mikserom, dodavati šećer, žlicu po žlicu.
  2. U čvrsti snijeg dodati žumanjke, brašno, kakao i prašak za pecivo te umiješati kuhačom.
  3. Smjesu izliti u pekač (40 cm x 37 cm) obložen masnim papirom i peći u pećnici zagrijanoj na 180 ˚C oko 15 minuta.
  4. Pečeni biskvit prebaciti na kuhinju krpu te uviti roladu.

Postupak pripreme kreme:

  1. Prašak za puding, škrobno brašno i šećer preliti s 1 dl hladnog mlijeka i promiješati da nema grudica.
  2. Ostatak mlijeka zakuhati, uliti u smjesu s pudingom i kuhati nekoliko minuta.
  3. Kremu odmah podijeliti na dva jednaka dijela, u jedan dio umiješati crnu, a u drugi dio bijelu čokoladu.
  4. Kreme ohladiti te u svaku mikserom umutiti po 50 g izrađenog maslaca.
  5. U bijelu kremu umiješati mljevene bademe, a u crnu mljeveni keks.

Ostalo:

  1. Hladan biskvit poprskati mlijekom, premazati prvo crnom, potom bijelom kremom.
  2. Čvrsto uviti roladu.
  3. Roladu preliti čokoladnom glazurom.
  4. Čokoladnu glazuru napravite u loncu za kuhanje na pari tako da otopite čokoladu i vrhnje.
  5. Malo ohladiti i preliti kolač. 

Dobar tek!

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.