Kao, već sam sama sebi dosadna s istim popisom i skoro uvijek (ma, uvijek, he he) radim iste stvari. Razlozi su različiti, baš te kolače sinovi vole, muž ima svoje omiljene.. I svi sretni i zadovoljni!! Znam koji su "pravi" božićni kolači, ali koji su uskršnji?
Ja volim pletenice, kuglofe, rolade... Koji su vaši tradicionalni uskršnji kolači? Možda zaista ove godine nešto i promijenim!
U nastavku potražite recept, a želite li se okušati u pripremi još slasnih jela, posjetite blog Od slatkoga slađe naše kolumnistice Mirjane ili pak istoimenu Facebook stranicu i Instagram profil.
Sastojci za biskvit:
- 7 jaja
- 80 g šećera
- 20 g kakaa
- 20 g oštrog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
Sastojci za kremu:
- 5 dl mlijeka
- 1 puding od vanilije
- 20 g škrobnog brašna
- 60 g šećera
- 100 g maslaca
- 50 g bijele čokolade
- 120 g mljevenih blanširanih badema
- 50 g čokolade za kuhanje
- 80 g mljevene Plazme
Sastojci za glazuru:
- 150 g čokolade za kuhanje
- 1,2 dl vrhnja za kuhanje
Sastojci za prelijevanje biskvita:
- 1 dl mlijeka
Postupak pripreme biskvita:
- Bjelanjke sobne temperature mutiti mikserom, dodavati šećer, žlicu po žlicu.
- U čvrsti snijeg dodati žumanjke, brašno, kakao i prašak za pecivo te umiješati kuhačom.
- Smjesu izliti u pekač (40 cm x 37 cm) obložen masnim papirom i peći u pećnici zagrijanoj na 180 ˚C oko 15 minuta.
- Pečeni biskvit prebaciti na kuhinju krpu te uviti roladu.
Postupak pripreme kreme:
- Prašak za puding, škrobno brašno i šećer preliti s 1 dl hladnog mlijeka i promiješati da nema grudica.
- Ostatak mlijeka zakuhati, uliti u smjesu s pudingom i kuhati nekoliko minuta.
- Kremu odmah podijeliti na dva jednaka dijela, u jedan dio umiješati crnu, a u drugi dio bijelu čokoladu.
- Kreme ohladiti te u svaku mikserom umutiti po 50 g izrađenog maslaca.
- U bijelu kremu umiješati mljevene bademe, a u crnu mljeveni keks.
Ostalo:
- Hladan biskvit poprskati mlijekom, premazati prvo crnom, potom bijelom kremom.
- Čvrsto uviti roladu.
- Roladu preliti čokoladnom glazurom.
- Čokoladnu glazuru napravite u loncu za kuhanje na pari tako da otopite čokoladu i vrhnje.
- Malo ohladiti i preliti kolač.
Dobar tek!