Kolumne 5608 prikaza 12. ožujka 2018.

Gözleme - turske palačinke sa špinatom i feta sirom

Mirjana Šmit
Velika mi je želja posjetiti Tursku, najviše zbog gastro ponude, a kako su mi za oko zapele ove palačinke, nije bilo drugog rješenja osim pripremiti ih...

Njihove palačinke već dugo gledam i ,,mjerkam,, i morala sam se upustiti u tu avanturu. Zaključim, tako fino, a tako jednostavno!

Moja muška ekipa voli kombinaciju s mljevenim mesom, špinatom i ribanim sirom. Meni je dobitna ipak ona koja spaja špinat i feta sir. Divota!

 

Možda vas zanima... Slasni ponedjeljak: Punjene pohane paprike Kolumne

 

 | Author: Mirjana Šmit Mirjana Šmit

 

Ručak, večera, druženje s prijateljima – uvijek prolazi! Nitko nije ostao imun. Probajte i vi! 

U nastavku pogledajte video s postupkom pripreme, a želite li se okušati u pripremi još slasnih jela, posjetite blog Od slatkoga slađe naše kolumnistice Mirjane ili pak istoimenu Facebook stranicu i Instagram profil.

 

Možda vas zanima... Povratak u djetinjstvo: Zapečene palačinke s orasima Kolumne

 

[video: 551 / turske palačinke]

 

Sastojci za 4 palačinke:

  • 300 g glatkog brašna
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 3,5 g suhog kvasca
  • 1 žličica šećera
  • ½ žličice soli
  • oko 2 dl šalica tople vode

Sastojci za nadjev:

  • 100 g mladog špinata
  • 100 - 150 g feta sira
  • sol
  • papar

+ maslinovo ulje za premazivanje

Priprema tijesta:

  1. Kvasac i šećer preliti toplom vodom i ostaviti na toplom nekoliko minuta.
  2. U prosijano brašno dodati nadošli kvasac i žlicu maslinovog ulja te umijesiti glatko tijesto. Tijesto pokriti i ostaviti 20 minuta.
  3. Tijesto podijeliti na 8 jednakih dijelova, pokriti i ostaviti na toplom oko 10 minuta.
  4. Svaki dio tijesta tanko razviti, 4 dijela nadjenuti špinatom i feta sirom te začiniti.
  5. Poklopiti ne nadjevenim tijestom, rubove spojiti prstima i vilicom te palačinku pržiti na umjerenoj vatri na tavi premazanoj uljem.
  6. Peći palačinku 2 - 3 minute, okrenuti i premazati maslinovim uljem.
  7. Palačinku peći još 2 - 3 minute, dok obje strane ne dobiju lijepu boju.

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.