Jedne sam godine dovezla pun gepek paprika iz Vojvodine (auto je danima mirisao). Tamo se te ,,najfinije i najmesnatije,, paprike nazivaju slonovo uho. Ne moram ni objašnjavati zašto imaju taj naziv, jedna paprika može nahraniti četiri čovjeka.
Sad imam ,,čovjeka za paprike,, na samoborskoj tržnici, naručim i sutradan me čekaju najbolje. Tada muž pali vatru, paprike se satima peku na roštilju, usput se baci i koji komad mesa na rešetku.. i svi sretni i zadovoljni!
E, sad, zašto mi je škrinja puna pečenih paprika?
Ne znam je li mi finija salata s češnjakom, složenac od pohanih paprika ili ovo jednostavno jelo, punjene i pohane paprike. Volim ih puniti samo tvrdim sirom, mada netko stavi i šunku ili kajmak.
Jedu se kao predjelo ili prilog, meni je dovoljno kao samostalni obrok. I, naravno, ne mogu stati na jednoj, bilo da je slonovo ili koje drugo uho!
Recept potražite u nastavku, a našu kolumnisticu Mirjanu Šmit pratite na stranici Od slatkoga slađe, Facebook stranici i Instagram profilu.
Za pohane paprike trebat će vam:
- 10 crvenih rog paprika
- 10 debljih šnita sira
- 2-3 jaja
- 1 šalica brašna
- 1 šalica krušnih mrvica
- prstohvat soli
- masnoća za prženje
Postupak pripreme:
- Paprike ispeći na tavi ili roštilju i ohladiti u pokrivenoj posudi. Paprike iz zamrzivača su idealne, lako se skida koža.
- Ohlađenim paprikama skinuti kožu i pažljivo izvaditi sjemenke.
- Napuniti ih sirom.
- Umutiti jaja i posoliti.
- Papriku punjenu sirom uvaljati u brašno, u razmućena jaja pa u krušne mrvice.
- Peći u dubljoj masnoći, po nekoliko minuta s obje strane.
- Pečene paprike slagati na papirnati ručnik kako bi upio višak masnoće.
- Poslužiti vruće kao predjelo ili prilog.