Tamna, mliječna i bijela čokolada upakirane su u tri različite kreme kako bi u ovim divnim torticama činile tri neodoljiva sloja. Mirjana je kremama dodala i malo čilija, za još posebniju priču.
Vi ih svakako možete začiniti i drugim začinima po želji, a kod pripreme svakako pripazite i na baratanje kalupom kako bi kolač ispao što pravilniji, a samim time i primamljiviji.
Recept potražite u nastavku, a našu kolumnisticu Mirjanu Šmit pratite na stranici Od slatkoga slađe, Facebook stranici i Instagram profilu.
- Sastojci za podlogu:
- 300 g mljevenog keksa
- 180 g maslaca
- 4 žlice mlijeka
Sastojci za prvu kremu:
- 2 jaja
- 10 g šećera
- 150 g tamne čokolade
- 3 listića želatine
- 1 dl vrhnja za kuhanje
- + trećina tučenog vrhnja (od 5 dl)
- oko ½ žličice chili paprike (po želji)
Sastojci za drugu kremu:
- 2 jaja
- 10 g šećera
- 150 g mliječne čokolade
- 3 listića želatine
- 1 dl vrhnja za kuhanje
- + trećina tučenog vrhnja (od 5 dl)
Sastojci za treću kremu:
- 2 jaja
- 10 g šećera
- 150 g bijele čokolade
- 3 listića želatine
- 1 dl vrhnja za kuhanje
- + trećina tučenog vrhnja (od 5 dl)
Priprema podloge:
- Mikserom umutiti mljeveni keks i otopljeni maslac, dodati mlijeko.
- Male metalne kalupe obložiti acetatnom folijom (ili masnim papirom) te u svaki kalup dodati oko 2 žlice pripremljene smjese.
- Lagano utisnuti.
Priprema krema:
- 5 dl vrhnja za šlag umutiti u, ne prečvrsti, šlag.
- Želatinu preliti mlakom vodom.
- Jaja i šećer mutiti mikserom, preliti vrućim vrhnjem za kuhanje i kuhati na pari dok krema ne dosegne temperaturu od 72 ˚C.
- Skloniti s vatre, dodati ocijeđenu želatinu i umiješati.
- Smjesom preliti izlomljenu čokoladu i nakon 5 minuta sjediniti štapnim mikserom.
- Kuhačom umiješati trećinu tučenog vrhnja.
- Po želji, dodati chilli papriku, količina ovisi o vrsti i ljutini iste.
- Još toplu kremu preliti preko kore te spremiti u zamrzivač.
- Na isti način pripremiti i ostale kreme. Nakon svakog sloja kreme hladiti u zamrzivaču oko 15 minuta.
- Tortice hladiti nekoliko sati u hladnjaku, izvući iz obruča, ukloniti foliju i poslužiti.
Dobar tek!