Danas drugačije razmišljam. Pokušavam pribaviti pravu, domaću blitvu, ne pitam za cijenu. Da mi je sad doći do blitve iz našega vrta koju je tata tako pedantno prao. Pod mlazom hladne vode u dvorištu. List po list.
Danas ne razmišljam o tome koliko je blitva zdrava i bogata vitaminima, danas je jednostavno volim!
Volim svoje ukućane i goste iznenaditi i pripremiti blitvu na nekoliko načina. Ovaj je način dobio najveću ocjenu! Probajte, nećete požaliti!
Recept potražite u nastavku, a našu kolumnisticu Mirjanu Šmit pratite na stranici Od slatkoga slađe, Facebook stranici i Instagram profilu.
Sastojci za biskvit:
- 4 jaja
- 30 g maslaca
- 70 g oštrog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 1 žličica soli
- 1/3 žličice papra
- 250 g očišćene blitve
Sastojci za nadjev:
- 400 g kremastog svježeg sira (ili svježi sir s vrhnjem)
- soli po ukusu
- 200 g prešane šunke
Priprema biskvita:
- Listove blitve očistiti od debljih žila, oprati i ubaciti u zakuhanu posoljenu vodu.
- Nakon vrenja kuhati 3 minute, ocijediti, ohladiti i sitno narezati.
- Bjelanjke sobne temperature mutiti mikserom, posoliti.
- Kuhačom umiješati žumanjke te dodati navedene suhe sastojke, otopljeni maslac i narezanu blitvu.
- Smjesu uliti u pekač veličine pećnice obložen masnim papirom i peći u pećnici zagrijanoj na 180 ˚C oko 15 minuta.
- Pečeni biskvit prebaciti na vlažnu kuhinjsku krpu i uviti.
- Ohlađeni biskvit odviti, premazati sirom, posoliti i složiti kriške šunke. Uviti u roladu i hladiti u hladnjaku nekoliko sati.
Dobar tek!