Ne jedeš kobasice i sarmu? 5 jela za one koji vole svjetsku kuhinju

missGASTRO Pokerai - Poke Belly
missGASTRO nastavio je s testiranjem ponude zagrebačkoga Adventa, a sada je na redu bila internacionalna kuhinja. U nastavku pročitajte što nas je oduševilo, a što ne.
Vidi originalni članak

Nakon slastica, uputili smo se na zagrebački Advent u potrazi za internacionalnim kuhinjama i jelima. Odlučili smo krenuti od Gornjega grada prema Tomislavcu, tako da nam je prva postaja bio BAŠ NAŠ Advent na Klovićevim dvorima. Važno je napomenuti da smo u "pohod" krenule prije 14 sati te se neke kućice nisu još otvorile, a i gužva je bila minimalna.

 

 

testirali smo slastice... Advent u Zagrebu: Saznajte koji nas je desert oduševio

 

Prva kućica koju smo odlučile posjetiti bila je Mr.Bjorg na spomenutim Klovićevim dvorima. Kao što iz imena se može prepoznati, riječ je o skandinavskim jelima, a ono što smo mi željele probati bio je Skandinavski burger i Hembakade krumpir s bijelim umakom od Gotland tartufa. Došle smo tamo u 14 sati i bile prve na redu, pokušale smo naručiti, no radnice su nam rekle kako trenutno nemaju mesa za burgere ni krumpirića za izradu pomfrita. Spomenule su da se pokušamo vratiti kasnije te smo mi onda krenule u pohod na druge kućice.

Shawarma piletina i Kafta

  • Kućica: Biblos Fast Food
  • Lokacija: Strossmayerovo šetalište
  • Cijena: 39 kuna i 40 kuna
  • Kuhinja: Libanonska
  • Ocjena: 5/5

Sljedeća postaja bilo je Strossmayerovo šetalište i Biblos Fast Food, kućica s libanonskom hranom i pićima. Tamo smo naručile Shawarma piletinu - pečene tanke kriške mariniranih pilećih prsa s umakom od češnjaka i povrća, a pristupačan prodavač ponudio nam je i Kaftu - šiš ćevape od začinjenog mljevenog janjećeg i telećeg mesa, peršina i luka s roštilja.

Bile smo prve na redu i s obzirom na to da je rado vrijeme tek počelo, čekale smo otprilike 20-ak minuta da bi se roštilj zagrijao te da bi jelo bilo pripremljeno. Uz spomenuta jela koja se dolazila u tortiljama kao prilog dobile smo malo zelene salate, rajčicu i dva umaka - humus s maslinovim uljem i smeđi umak od papra. Okus Shawarma piletine i Kafte bio je neočekivano ukusan. Piletina je bila veoma mekana, prigodno začinjena, a češnjak se osjetio, ali ne na neugodan način. Kafta sa šiš ćevapima bila je jače začinjena, ali u istoj mjeri iznenađujuće fina. Prodavač je naglasio kako meso i začini dolaze izvorno iz Libanona.

Oba jela ugodno su nas iznenadila, a uz njih smo popile i pola čaše vina koje je, moramo priznati, bilo veoma jako, ali također ukusno.

Takoyaki

  • Kućica: Tako Yaki
  • Lokacija: BAŠ NAŠ Advent Klovićevi dvori
  • Cijena: 45 kuna
  • Kuhinja: Japanska
  • Ocjena: 4/5

Nakon prvog jela odlučile smo se vratiti na Klovićeve dvore i BAŠ NAŠ Advent te ponovno provjeriti u Mr. Bjorgu možemo li naručiti željena jela. Nažalost, nismo ih bile u mogućnosti naručiti, a ostala ponuda nije nam se činila toliko zanimljivom, pa smo se odlučile na kućicu pored - Tako Yaki.

Između nekoliko jela s govedinom i nekoliko s plodovima mora - lignjama i hobotnicom, odlučile smo se na jelo istog imena kao i kućica s koje dolazi - Takoyaki. Riječ je o japanskim okruglicama s hobotnicom, takoyaki umakom, katsuobushi bonito pahuljicama, mladim lukom i đumbirom. Bile smo prve na redu i jelo je bilo gotovo za manje od 10 minuta. U jednoj porciji dolazi osam okruglica, a ono što smo mi primijetile jest da su one savršeno hrskave izvana, a mekane iznutra. 

Nakon testiranja bile smo veoma zadovoljne probanim, no sve tri smo se složile da je ovo jelo lagano i stoga više kao predjelo te da su komadići hobotnice koji se nalaze unutar kuglica veoma maleni. Također, kuglice su bile prelivene s dvije vrste umaka koji su bili fini, no samo jelo bilo bi sočnije da je bilo stavljena veća količina umaka.

Poke Belly

  • Kućica: Pokerai by Chili
  • Lokacija: Fuliranje Strossmayerov trg
  • Cijena: 55 kuna
  • Kuhinja: Havajska street hrana
  • Ocjena: 3,5/5

Nakon Gornjega grada Zakmardijevim stubama spustile smo se na glavni i Europski trg. Nismo pronašle zanimljiva internacionalna jela te smo se uputile do Fuliranja gdje nas je dočekalo nekoliko zanimljivih kućica i raznolika ponuda internacionalne hrane. Za početak odlučile smo se probati havajsku street hranu te smo naručile Poke Belly koji sadrži - sushi rižu, sporo kuhanu svinjsku potrbušinu zapečenu i glaziranu teriyaki umakom, kikiriki, pink jaje marinirano u soku cikle, kimchi s ananasom, wasabi slaw s kupusom, komoračem, wasabi hren i crni sezam, majonezu od crnog sezama i furikake.

Manje od pet minuta bilo je potrebno i naše jelo već je bilo gotovo. Moramo priznati da je ovo jelo bilo najbolje dekorirano i aranžirano, no važno je napomenuti da nakon (obaveznog) fotografiranja i testiranja raznih okusa - jelo promiješate kako bi se spojili svi okusi. 

Porcija je dovoljno velika za zasititi osobu, pogotovo zbog kombinacije sa sushi rižom. Ono što smo primijetile jest mala količina mesa u porciji koja je također bila ostavljena u većim komadima koje smo morali prstima trgati. Samo jedan, od tri komadića mesa, bio je začinjen te su bili malo tvrđi i suši nego što bismo mi to voljele. Wasabi slaw sa zeljem bio je ukusan, kao i ljuti kimchi s ananasom.

Gyoza Oriental piletina

  • Kućica: Soi Fusion Bar
  • Lokacija: Fuliranje - Strossmayerov trg
  • Cijena: 38 kuna
  • Kuhinja: Azijska street hrana
  • Ocjena: 4/5

Nakon havajske hrane, samo kućicu pored dočekao nas je Soi Fusion Bar na kojem smo naručile Gyoza Oriental piletinu koja je sadržavala - mljeveni pileći zabatak, marinirane shiitake gljive, kumin, kineski kelj, đumbir i sezamovo ulje.

Također smo bile prve na redu, no za porciju od šest komada piletine u gyozi - kineskim paketićima ili raviolama, čekale smo dulje od 15 minuta. Nakon prvotnog testiranja osjetio se veoma jak okus đumbira, no jelo je bilo toplo i fino i brzo je nestalo s tanjura.

Ljubitelji začinjene azijske street hrane uživat će u ovim zalogajima koji se na prvi pogled možda ne čine zasitnima, no to itekako jesu. Gyoza je došla prelivena umakom i posipana sezamom te je sve to zajedno dalo veoma fine okuse po koje bi se rado vratili, no njihova jačina možda ne bi odgovarala svima.

Sate Box

  • Kućica: Apululu
  • Lokacija: Ledeni park - Trg kralja Tomislava
  • Cijena: 52 kune
  • Kuhinja: Indonezijska
  • Ocjena: 2,5/5

Kao zadnje mjesto koje ćemo posjetiti odabrale smo Apalulu kućicu na Ledenome parku. Još jednom, došle smo tamo i bile prve na redu iako je već bilo 16:30 minuta. Naručile smo 240 grama Sate boxa koji je sadržavao mariniranu svinjetinu u umaku od kikirikija, ljute rezance te povrće.

U nekoliko kratkih minuta jelo je bilo gotovo i prvo što smo primijetile bila je očigledno lošija dekoracija od ranije probanih jela. Nakon što smo se smjestile na stol ispred kućice, uzele smo vilice i probale ovaj indonezijski specijalitet čije su namirnice, zasebno, bile ukusne. Svinjetina je bila dobro začinjena, ljuti rezanci bili su očekivanog okusa, a povrće je bilo ukusno. Kikiriki umak bio je veoma gust te je imao puno velikih komada kikirikija što nam se baš i nije svidjelo.

Gastro patrola uskoro će se nastaviti, a kao zaključak testiranja internacionalne hrane kao najbolju izdvojili bismo izvrsnu libanonsku kuhinju s ukusnim vinom koja nam se najviše svidjela. Najmanje nam se svidjela Sate Box s Apalulu kućice koja je došla u veoma velikoj porciji, no nije najpraktičnija za konzumaciju.

Također, htjele bi napomenuti da smo uživale u ovom testiranju, no isto tako smo primijetile i kako za vrijeme njega, iako smo se nalazile u blagdanskom okruženju, nismo osjećale blagdanski duh i toplinu koju donosi tradicionalnija hrana specifična za zimsko razdoblje.

Posjeti Gastro.hr