Dobro došli na nova vina Benvenuti!

Julio Frangen
Albert i Nikola Benvenuti su ove srijede ponosno dočekali uzvanike kako bi im premijerno predstavili nove berbe svojih vina. Iskoristili smo priliku i postavili im par pitanja...
Vidi originalni članak

Prošla godina bila je vrlo plodna za obitelj Benvenuti, Malvazija Anno Domini iz 2015. osvojila je trofej za najbolje vino u kategoriji i zlatnu medalju na International Wine Challengeu, a Teran iz 2013. nagrađen je priznanjem Platinum – best in category na natjecanju Decanter World Wine Awards. Uz to, prvo izdanje kupaže Caldierosso je osvojilo zlatnu medalju na prošlogodišnjoj Vinistri, a desertno vino Corona Grande nagrađeno je zlatom na Vinistri i srebrom na IWC-u.

Sve to okrunjeno je nagradom za vinariju 2017. godine.

Ljestvicu su braća Benvenuti postavila vrlo visoko i očekivanja publike su velika, a dana na sud javnosti u srijedu 11. travnja u restoranu Vinodol. Uz pažljivo osmišljena jela cijenjenog chefa Zdravka Tomšića, kušane su nove berbe odabranih vina. Uz juneći tatar poslužen je Rose 2017., a slijedio je jadranski ceviche, odnosno svježa marinirana riba sa šparogama koju je pratila Malvazija 2017.

Uz rižoto od vrganja s dimljenim pačjim prsima sljubljena je odležana Malvazija Anno Domini 2016., prema riječima Alberta Benvenutija, jedna od najboljih u zadnjih deset godina. Janjeću koljenicu u umaku od majčine dušice savršeno je zaokružio Caldierosso 2016, kupaža terana, merlota, nebbiola i tempranilla koji rastu u vinogradima na položaju Santa Elizabeta. S tog, njihovog najboljeg položaja, ove zime dolazi novo veliko vino.

Za desert poslužen je aromatični sir i Muškat San Salvatore 2013., čiji je prethodnik iz 2011. osvojio zlato i nacionalni trofej na International Wine Challengeu. 

Vrhunske istarske vinare smo ulovili s par pitanja.

Kako ste zadovoljni berbom 2017.?
Vrlo zadovoljni. U raznim dijelovima Istre dala je različite rezultate jer je vremenski bila zahtjevna. Međutim, na našim položajima iznad Kaldira, koji spadaju među najviše vinogradarske pozicije u Istri, dala je jako dobre rezultate. Manji prinos nego u standardnoj godini, međutim jako dobru kvalitetu grožđa. Tako da smo se i ove godine odlučili proizvesti našu perjanicu - liniju Anno Domini, koju radimo isključivo u dobrim berbama.

Koji su vinski trendovi ove sezone u svijetu, držite li ih se, i kako se Istra vinski sprema za turističku sezonu?
Uopće ne pratimo vinske trendove. Njih trebaju pratiti velike vinarije zbog velikih količina koje proizvode. Mi gradimo vlastitu autentičnu priču koja se isključivo bazira na našem obiteljskom i enološkom nasljeđu. Dakle, bavimo se onim sortama koje su se ovdje u okolici Motovuna uvijek sadile i radimo vina najbolje kako znamo i umijemo. Svu energiju posvećujemo isključivo kvaliteti te žrtvujemo količine i profit kako bi je postigli.

Što je vinarija Benvenuti pripremila za ovo proljeće?
Upravo smo izbacili na tržište Malvaziju i Rose iz 2017., zatim Malvaziju Anno Domini iz 2016., crnu kupažu Caldierosso iz 2016., te dugo očekivano i dugo njegovano desertno vino Muškat San Salvatore iz 2013. Uz Teran Anno Domini i Coronu Grande koje smo na tržište pustili ranije - radi se zapravo o našoj cijeloj produkciji koja je osvježena s novim berbama.

Što očekujete od ovogodišnje Vinistre?
Vinistra ima ulogu promocije istarskih vina i vinarija i to uspješno radi već dva desetljeća. Ove godine nastavljamo s tom misijom. Imamo bogati program radionica i izlagača, a samu izložbu, koja je pregled kompletne vinske produkcije Istre, ujedno koristimo kako bi predstavili najuspješnije sudionike ocjenjivanja koje se odvija upravo ovih dana. 

Posjeti Gastro.hr