L' oro di Napoli - napuljska pizza u središtu Zagreba

Julio Frangen
Nova i jedina izvorna napuljska pizzerija na zagrebačkom Kaptolu otvorena je tek tjedan dana, a već je postala pravi hit među Zagrepčanima, ali i znatiželjnim turistima. Prvi smo je posjetili i otkrili čari one prave Italije u samom centru Zagreba.
Vidi originalni članak

"Obiteljska tradicija četiri generacije napuljskih pizzaiola obitelji Tutino jamči kvalitetu i nudi onu pravu talijansku pizzu napoletanu. Ona treba biti upravo onoliko zapečena da bude tigrastog uzorka s donje strane", objasnio je Adriano, mladi napuljski pizza majstor.

Ne smije biti ni previše mekana ni previše tvrda. Kad izađe iz peći, treba biti hrskava na rubovima. 

 

Obitelj Tutino radi pizzu već 83 godine, u Napulju ima pet pizzerija, a sada su otvorili i svoj prvi restoran pizzeriju u Zagrebu. Tijesto izrađuju s prirodnim kvascem, koriste talijansko brašno tipa 00 i tipa 1. Brašno 00 daje tijestu probavljivost, a tip 1 (samo 10%) pojačava strukturu tijesta. Pizza je lagana, ukusna i autentično talijanska.

Osim klasičnih verzija, na jelovniku je i pržena pizza (pizza fritta) koja je ujedno velik napuljski specijalitet te pizza zvijezda (pizza stella). Za one koji žele nešto više, pizzerija u ponudi ima i čitav niz drugih talijanskih jela. Na meniju se nalaze lasagne, tjestenine, prilozi na bazi ribe, povrća te konkretna jela poput klasične parmigiane i ragua (tu su još i Bocconcini di mozzarella di bufala Montanara, Spaghetti a vongole, Scialatielli ai frutti di mare, Polpette napoletane al ragu).
 


 
Uz klasične pizze s jelovnika, rade i pizze po narudžbi, pa su tako za nas napravili jednu s više raznovrsnih sastojaka i četiri različita dijela. Na prvom su se dijelu nalazili krema od artičoka s mozzarellom, na drugom krema od tartufa s mozzarellom, treći se dio pizze sastojao od ricotte, napuljske salame i mozzarelle, a četvrti je dio pak bila klasična Margherita s mozzarellom, rajčicom i bosiljkom. Na sredinu pizze dodali su i nešto miješane salate s pršutom iz Parme i kuglica mozzarelle di bufala.

 



Sve pizze i njihova izvorna talijanska jela možete kušati na Kaptolu 27 te doživjeti jednu posve drugačiju, izvornu napuljsku pizzu obitelji Tutino, s autentičnom glazbom u pozadini i ponekom buteljom kvalitetnog talijanskog vina. 

Simpatično i nasmijano osoblje u fazi je privikavanja na Zagreb, ali Adrianov osmijeh i strast kad govori o pizzi te divan način na koji je priprema ulijeva povjerenje i nadu da je pravi dašak Italije konačno došao u centar Zagreba.

 

Buon appetito!

Posjeti Gastro.hr