Maribor - grad velikih gastronomskih mogućnosti

Lidija Lončarić
Za vrijeme posjeta Mariboru obišli smo Gostilnu Maribor, Hišu Stare Trte te Visoku strukovnu školu za ugostiteljstvo i turizam. Svako od ovih mjesta ostavilo nas je bez teksta na svoj način, a što smo sve vidjeli, pročitajte u nastavku...
Vidi originalni članak

Slatke uličice i starinski štih, pregršt sadržaja i pokoje stvarno posebno mjesto gastronomske tematike ono je čime se stanovnici Maribora najviše ponose. S obzirom na veličinu samoga grada, neće vam trebati puno vremena za obilazak, no ovaj bi vas gradić svojim šarmom u potpunosti mogao oduševiti i prije nego što ste mislili...

 

Putovali smo... Gastro priče: Što to ima Slovenija, a mi bismo voljeli imati?

 

 

Naša prva gastro postaja bila je Gostilna Maribor. Nalazi se u samom centru grada i ne možete je promašiti. Osim simpatičnog osoblja koje je u svakom trenutku spremno odgovoriti na baš svako pitanje, tu je, naravno, i sjajna hrana. Najprije smo isprobali juhu od šparoga i onu goveđu. Zadovoljni toplim tanjurima, nakon što smo okrijepili tijelo, bilo je vrijeme da zadovoljimo i duh. Gregor Jager, chef Gostilne Maribor, spremio nam je tri vrste sendviča.

 

 

U Gostilni Maribor sendviče pripremaju od posebnih žemljica koje dobavljaju iz jedne Mariborske pekare, a zatim ih chef Jager puni s tri različita nadjeva. Nakon dugog promišljanja, odabrali smo onaj s govedinom iako, moramo priznati, odluka je bila zbilja teška. Naime, Jager žemljice priprema pred gostima, pa kada gledate njegove elegantne pokrete kojima preslaguje komade govedine, svinjetine ili grilanog sira, teško je odlučiti što biste prvo odabrali.

Ukusan i zasitan sendvič dobro nas je popunio, no već poprilično iskusni u ovakvim situacijama, za svaki smo slučaj ostavili mjesta za desert. I nismo se prevarili. Slovenci imaju svoju varijantu kaiserschmarrna koji su nam tom prilikom poslužili uz domaće džemove te umake od vanilije i čokolade. Iako siti, tanjure smo počistili do zadnje čokoladne mrljice. Kako i ne bi, kada je pred nama bio dugačak dan prepun genijalnih doživljaja.

 

 

Kad smo kod genijalnih doživljaja, jedno od onih mjesta koje su svakako vrijedni spomena jest i Hiša Stare Trte. Riječ je o kući obućenoj u najstariju vinovu lozu na svijetu, opremljenoj najboljim vinskim etiketama. Rekli bi vinoljupci - vrlo blizu raju.

Najstarije vino na svijetu, naravno, ne može isprobati bilo tko, no svakako se možete počastiti obilaskom i degustacijom ostatka asortimana. Uz kratku, ali stručnu poduku, i sami smo isprobali dvije vrste omiljenog muškata te rajnski rizling.

 

 

Nakon degustacije vina, još uvijek poprilično siti, zaputili smo se na jedno od posebnijih mjesta koje smo obišli na putovanju kroz Sloveniju - Višjo strukovno šolu za gostinstvo in turizem Maribor. Škola, a toliko posebna? Ne bismo ni sami sebi povjerovali, no nakon kratkog obilaska, ovo bismo mjesto opisali kao nevjerojatno uzbudljivo te ono na kojem smo zaista poželjeli učiti, upijati i ostati što duže.

 


Visoka škola na nekoliko katova, vrhunski opremljena, s vlastitom knjižnicom, divnim kuhinjama, hotelskim sobama i spa centrom u kojem polaznici mogu na stvarnim ljudima i uređajima testirati svoje znanje tamo negdje u svijetu, slovenskom svijetu, zbilja postoji. 

A onda smo ušli u jednu od super moderno uređenih prostorija. Predavaonicu u kojoj je klupu zamijenila vrhunski opremljena kuhinja i jedan od bivših polaznika škole. Objasnio nam je kako će pripremati svoju, modernu verziju šaumrole, a zatim se iznad njegove glave upalio ekran na kojem se čitavo vrijeme prikazivala priprema uživo, kako ne bismo slučajno propustili koji detalj.

Šaumrola koju nam je pripremao bila je zaista nešto posebno. I ne kažemo to tek tako. Sa svojih 20 i nešto sitno godina, pripremio je dvije vrste šauma, od koje je jedna varijanta bila osvježavajuće ljetna, limetasta, a zatim je na tanjur servirao kremu u koju je ukomponirao i lisnato tijesto. Kada bismo mogli prenijeti okuse, pa čak i mirise, ovaj bismo definitivno voljeli podijeliti s vama. Genijalno!

 

 

Nakon ugodnog šoka šaumrolama, uslijedilo je kušanje Puklavec Family vina kroz koje su nas također vodili sadašnji i bivši polaznici škole. Tu smo isprobali i sjajna Jeruzalem vina od kojih smo opet ostali oduševljeni onim najslađim, koje spaja traminac i žuti muškat. Naravno, tražila se čaša više.

 

 

Ipak, najbolje smo čuvali za kraj. Naime, odmah vrata do škole nalazi se divan, jedan od poznatijih slovenskih restorana - Restavracija 7. Da bi priča bila još bolja, u 7 rade isključivo sadašnji i bivši polaznici visoke škole te je upravljanje restoranom prepušteno isključivo u njihove ruke, kao dio prakse prije odlaska u stvarni svijet gastronomije i ugostiteljstva. Sam restoran odiše luksuzom, a samo jedan pogled na ploču ispisanu cijenama daje vam do znanja da je riječ o luksuzu koji si definitivno možete i želite priuštiti. Na ovo se mjesto svakako vraćamo, što zbog hrane, što zbog divne, pozitivne atmosfere koju je užitak upijati.

Pa, požurite, Maribor vas čeka!

Posjeti Gastro.hr