Recenzije 03. lipnja 2018.

Gastro priče: Što to ima Slovenija, a mi bismo voljeli imati?

foto: Lidija Lončarić
gastro postao gastro.24sata.hr
U blizini granice s Međimurjem, Murska Sobota, pa čak i Ptuj te Pomurje, skrivaju sve ono čemu su nas do sada učili Međimurci. Na drugačiji način, naravno. Sličan, ali s nekim novim okusima koje smo na fotografijama i u bilježnicama ponijeli doma. No, upozoravamo vas, prije nego što nastavite s čitanjem, pripremite se na dozu zazubica i instantno planiranjeg jednog kratkog i slatkog putovanja kroz susjedne brežuljke.

Prelazak granice u Međimurskom Murskom Središću, nekoliko kilometara kroz zelenu Sloveniju i već ste u Murskoj Soboti, u samom središtu Prekmurja. Zelenilo, polja, bučine golice i ulje, neki već poznati specijaliteti u novom ruhu i sjajna vina samo su dio onoga što Prekmurje nudi. Bila bi grijehota, rekli bi naši stari, ne posjetiti ovo mjesto i okusiti barem dio gastronomskog bogatstva toga kraja.

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 

Prva postaja u slovenskom Prekmurju za nas je bila Gostilna Rajh. Smješten u Soboškoj ulici u Murskoj Soboti, ovaj restoran ne možete zaobići. Najprije će vas privući ogroman logo u obliku velikog drva, a zatim i genijalni mirisi tradicionalne hrane na moderan način. Gostilna Rajh, osim što ima našu preporuku, također je članica prestižnih Jeunes Restaurateurs d'Europe (JRE) i Chaine des Rotisseurs udruženja. 

Posjetili smo Gostilnu Rajh u sklopu gastronomskog putovanja Foodcards from Slovenia te smo, umjesto klasičnog ručka, uživali u divnom vrtu restorana i isprobali neka od njihovih domaćih jela koja su se pripremala pred nama i uz našu skromnu pomoć. Vlasnica restorana Tanja i njezin sin Leon Pintarić ugostili su nas na najljepši mogući način te nam predstavili tradicionalna jela Prekmurja u posve novom, modernijem ruhu.

Isprobali smo tako langaše s čitavim nizom dodataka, hladnu juhu od krastavaca, pileći paprikaš na Rajhov način te definitivnu zvijezdu dana – sladoled od bazge. Uz sva smo jela uživali u sjajnim Family Puklavec vinima, a posebice nas je oduševio njihov Traminac, slatkast i pitak, baš onakav kakvog volimo.

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić  | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić


Jela u Rajhu su fina, onako domaća i utješna. Langaši se, baš poput naših, pripremaju s jogurtom, a poslužuju osim s vrhnjem i češnjakom, i s ribanim hrenom, mladim lukom, sjeckanim rotkicama i sjemenkama konoplje. I dok ih mi jedemo u jednostavnijim varijantama, Slovenci ih vole dodatno začiniti finim Kocbekovim bučinim uljem pa, osim što izgledaju ljepše, njihovi su langoši zasitniji i aromatičniji, bogatiji i mame na samo još jedan mali zalogaj.

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić


Hladna juha od krastavaca nalik je onome što doma jedemo kao salatu od krastavaca s kiselim vrhnjem. Prekmurci joj dodaju još i češnjak, kopar, ponekad kuhani krumpir i, naravno, neizostavno bučino ulje. Slovenski tzatziki jednostavno je i osvježavajuće jelo, stvoreno upravo za nadolazeće ljetne dane.

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 

Paprikaš pak poslužuju uz dödole, žgance od krumpira, čiji izgled podsjeća na klasičan pire krumpir, dok su okusom i teksturom nešto teži, ali se idelano slažu s prženim čvarcima, hrskavim lukom, vrhnjem i začinskim biljem iz šarenog obiteljskog vrta.

Nakon ovog, poprilično zasitnog ručka, sladoled od bazge s kandiranim đumbirom i kokicama od amarantha sjeo nam je kao naručen. Osježavajuće i slatkaste, proljetne okuse bazge voljeli bismo što prije isprobati i u nekoj od zagrebačkih slastičarnica.

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić


Iz Rajha, prema svemu sudeći, nećete izaći gladni, a doživjet ćete okuse Prekmurja u punom smislu tih riječi. Obiteljski restoran, kakav je i sama Gostilna Rajh, divno je mjesto poprilično blizu Međimurju koju svakako morate posjetiti želite li isprobati neke već provjereno dobre okuse u pomalo drugačijem ruhu.

Osim Rajha, Prekmurje je među gurmanima poznato i kao dom prekmurske gibanice, kolača nalik našoj međimurskoj gibanici. Razlika između ove dvije rivalske slastice jest receptura prema kojoj se međimurska gibanica priprema tek od po jednog sloja svakog nadjeva, dok prekmursku gibanicu čine dupli slojevi oraha, maka, svježeg sira i jabuka.

U slastičarnici Praline isprobali smo tradicionalnu i modernu verziju u izvedbi Danila Kozara. Iako nas je tradicionalna varijanta osvojila na više razina, Kozarovo iznenađenje u sredini moderne inačice gibanice nešto je što bi moglo oduševiti pobornike ove vrste kolača. 

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 

Kada se već nađete u obilasku Prekmurja, obavezna stanica neka vam bude i njihov mali, ali potpuno drugačiji turistički ured i, kako smo ga sami prozvali, dućan jestivih suvenira Hranilnica Prekmurskih dobrot. Tu pak možete pronaći baš sve od ulja, džemova, suhomesnatih proizvoda, kuharica, bučinih sjemenki u različitim varijantama čokolade (svakako preporučujemo bučine koštice u bijeloj čokoladi s narančom, kakav spektakl okusa!), brašna, sokove i rakije. 

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 

Za vas same ili svoje najdraže, odličan će poklon biti različite čokolade i džemovi s neizostavnim bučinim golicama, ali i osebujna Tradicionalna Prekmurska kuharica Mateja Fišera za koju smo se i sami odlučili. Jednostavni recepti poput krumpirove juhe, pohanog piceka ili raženog kruha prezentirani na konceptualno posve drugačiji način natjerali su nas da kuharicu prolistamo od početka do kraja, a onda je odlučili i ponijeti sa sobom. Jedva čekamo da skuhamo neko od jela i pokažemo vam u čemu je zbilja štos.

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić


Nakon kratkog odmora i brzinskog treninga u bazenu obližnjih Moravskih Toplica, bit ćete i više nego spremni na novi obilazak slovenskih gastronomskih divota.

Bograč u hotelu Diana svakako je nešto što ne smijete propustiti zaželite li se finog, toplog jela na žlicu, a da u Prekmurju ne biste ostali željni slastica, pobrinut će se čokolaterija Passero.

Iza ovog se mjesta krije preslatka ljubavna priča Jasmine Passero Sotošek i Tomaža Sotošeka u kojoj Tomaž ispada ljubavni heroj na kojeg bismo se svi mogli ugledati i Jasmini na prvom spoju poklanja ručno rađene praline. Ostatak priče je, više manje, romatičan i slastan u isto vrijeme, a onda dolazi dio gdje se spaja Jasminina obiteljska mesarska tradicija s Tomažovim znanjem izrade najfinijih pralina. Danas ovaj mladi par u svojoj trgovini u Moravskim Toplicama prodaje baš sve što vam za finu večeru treba. Od suhomesnatih proizvoda do najfinijih čokolada s okusom prekmurske gibanice, čvaraka, bučinih golica... Nađete li se na kakvom romantičnom proputovanju kroz Sloveniju, ovo je svakako mjesto na koje želite odvesti svoju bolju polovicu.

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić  | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić


Tek sat vremena vožnje od Terma 3000 odvest će vas u Ptuj, na samu rijeku Dravu i uživanje u divnoj prirodi. Ptujski samostan s velikim dvorištem idealno je mjesto za piknik gdje smo i sami uživali u slasnim jelima koja su za nas pripremili Perutnina Ptuj i osoblje restorana Tri Lučke kod Krškog. Peklo se na Weberovom fantastičnom roštilju koji istovremeno peče i dimi meso (fantazija, kažemo vam), a spretne ruke chefa Dejana Mastnaka i njegovog osoblja pripremale su sve što je bilo potrebno za uspješan piknik. 

Isprobali smo tako fino pečenu, sočnu piletinu s krumpantočom (popečci od krumpira), povrćem i hrskavim lukom, a baš kao i u Rajhu, i ovog nas je puta posve osvojio desert. Do zadnjeg smo zalogaja počistili tanjure na kojima je nekoć davno ponosno stajao cheesecake s limetom pečen, pogađate, na Weberovom roštilju.

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić  | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić  | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 

Chef Mastnak pokazao se kao veliki ekspert za roštilj, ali i vrhunske kombinacije namirnica koje su na kraju, na našu sreću, rezultirale skupljanjem mrvica s tanjura. Na samo 56 kilometara od Zagreba, u Krškom, restoran Tri Lučke mjesto je koje smo već dodali na popis restorana koje zbilja želimo posjetiti. 

A kada ste već tu, u Ptuju, i više od ičeg na svijetu volite pojesti dobar komad mesa, ne možete propustiti niti nekoliko kilometara udaljenu Šunkarnu Kodila. Mirisi koji omamljuju i simpatični vlasnici, čini se, recept su za apsolutno prepuštanje mesnim delicijama u ovom raju za mesoljupce. Zamolite li ih, vlasnici će vas rado provesti kroz svoje odaje, a kada se nađete na krovu njihove zgrade i okruže vas divni mirisi šunke, pršuta i ostalih mesnih delicija, vjerujte, na ovom ćete mjestu poželjeti ostati zauvijek.

U Šunkarnici Kodila isprobali smo nekoliko vrsta njihove šunke, lardo, salamu i odrezak od mangulice. Sočno, slasno, masno i baš onakvo kakvo volimo. Iako već poprilično siti, nismo se mogli zaustaviti niti kada smo počistili tanjure, pa smo tako odmah zatim navalili na Kodiline čvarke u kornetu (saznali smo kako prodaju čak 300 kilograma čvaraka na dan!). Potpuno mesno oduševljenje!

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić  | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić  | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić  | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić


Nakon šunkarnice, preostaje vam još samo svratiti do obližnjeg, jednog zbilja drugačijeg, osvježavajućeg mjesta koje odiše onim posebnim mirisima ljeta – do Lušta

S Luštom sam se prvi put susrela prije godinu dana kada sam, kao veliki obožavatelj rajčice, igrom slučaja u ruke dobila njihovu kuharicu Paradajz. Tadašnje oduševljenje bilo je ogromno, a kada sam pred sobom ugledala velike staklenike, presladak kafić i brdo crvene, žute, zelene i crne rajčice na Lušt gospodarstvu, moja sreća uvećala se za barem jedan kamion te iste rajčice. 

Obučeni u posebna zaštitna odjela, prošli smo između redova rajčica, onih malih i velikih, a usput otkidali vrstu po vrstu i isprobavali svaku rajčicu redom. Slatki plodovi raskošnih okusa dokaz su da predanost i ljubav prema poslu doista donose najbolje rezultate. 

Saznali smo i kako Lušt opskrbljuje čak 70% slovenskog tržišta svojim proizvodima, a zapošljavaju samo ljude iz obližnjih mjesta kako bi održali razinu gospodarstva u Pomurju. "Šteta, već smo razmišljali o preseljenju", komentirali smo međusobno.

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić  | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić  | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 

Ako vas još uvijek nismo dovoljno uvjerili, najbolja potvrda dobrih okusa ovog kraja Slovenije bit će jedan kratak, ali sasvim poseban izlet kroz susjedne brežuljke. Osim što ćete uživati u divnoj, zelenoj prirodi Prekmurja i Pomurja, zastanite ponegdje na ručku, zasladite se i doživite slovensku gastronomiju na najbolji mogući način.

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić  | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić  | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić  | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić  | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić  | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić  | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić  | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić  | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić  | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić  | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • nvucko 11:29 02. Kolovoz 2018.

    Odlično napisano ali malo ste pobrkali lokacije. Zbuniti će te putnika namjernika. Rajh je u Bakovcima, 3 km južno od Murske Sobote. Šunkarna Kodila je u Markišavcima, 2 km sjeverno od Murske Sobote a ne kod Ptuja. Lušt Paradajz je ... prikaži još! u Renkovcima, puno bliže Murskoj Soboti nego Ptuju. Čokolaterija Passero je u Tešanovcima, par kilometara istočno od Moravskih Toplic.