Recenzije 20. studenoga 2025.

Evo što sve nudi Fooling Around na Oleander terasi hotela Esplanade

Fooling Around 2025.
Evo što sve nudi Fooling Around na Oleander terasi hotela Esplanade
foto: Bruno Fantulin i Ante Dvoravić
Fooling Around ove godine ima novi bistro koncept: jedinstvene suradnje trendy bistroa i top barova te najpopularniji klupski programi donose neodoljivu energiju i postavljaju nove trendove

U Esplanade 1925 Lobby & Cocktail Baru organizatori - agencija Kokoš ili jaje, agencija MPG i Hotel Esplanade - predstavili su detalje ponude i programa ovogodišnje adventske manifestacije Fooling Around by Fuliranje. Od 26. studenoga 2025. do 1. siječnja 2026. Oleander terasa ponovno postati dom blagdanskog Orient Expressa, uz novitet da će svaki od 9 vagona povezati po jedan restoran i jedan bar.

Ovogodišnji bistro koncept Fooling Arounda donosi ležernu, ali promišljenu kuhinju s naglaskom na kvalitetne namirnice i kreativne kombinacije okusa. Ovogodišnje izdanje spaja najpopularnije kreacije mladih talenata bistro scene sa slavnim klasicima vrhunskih chefova, stvarajući modernu i inspirativnu gastro fuziju koja će, bez imalo sumnje, biti jedna od najposebnijih u gradu.

Osim okupljanja najkreativnijih barova i miksologa, najavljena su i gostovanja barova iz Zadra, Hvara i Beograda. Oleander terasa ove će godine ugostiti i dva najpopularnija klupska programa na sceni - RNB Confusion i FRKU - uz latino plesne radionice te atraktivne vikend bubbly bruncheve.

Esplanade-Fuliranje | Author: Bruno Fantulin Photography Sanda Sokol, Ivica Max Krizmanić i Ana Grgić Tomić iz Esplanade foto: Bruno Fantulin Photography Esplanade-Fuliranje | Author: Bruno Fantulin Photography Slasna najava manifestacije Fooling Around by Fuliranje foto: Bruno Fantulin Photography Esplanade-Fuliranje | Author: Bruno Fantulin Photography Esplanadini kroketi sa sirom i pršutom oduševili su RibaFisha foto: Bruno Fantulin Photography

Favoriti iz Esplanade

Ljubitelje lososa sigurno će oduševiti Esplanadini hrskavi losos štapići,a tu su njihovi hrskavi i slasni kroketi od pršuta koji su se na prijašnjim izdanjima Fooling Arounda pokazali kao najslasniji pogodak. Oba zalogaja su s potpisom Esplanadine chefice Ane Grgić Tomić. Naravno, na njihovoj kućici nudit će se i uvijek sjajne, kultne Esplanadine štrukle.

Od slatkog tu je sjajan čokoladni mousse sa začinima (s dodatkom divnih višanja u umaku podsjetio me na Schwarzwald tortu u čaši) koji za kućicu-vagon Esplanade potpisuje Mirjana Špoljar, glavna slastičarka.

Esplanade 1925 Lounge & Cocktail Bar, predvođen Vjenceslavom Madićem, poznatijim kao Master Kishoni, poslužio je neočekivani cocktail twist. Tu je njegov autorski koktel The Štrukli Affair, inovativni napitak koji spaja liker od jogurta i slanu karamelu, svježi sok od kruške i dašak gina, uz hrskavi disk od parmezana. Za ovo izdanje Fooling Arounda Master Kishoni osmislio je i Esplanade Punch, koji donosi arome kokosa, banane, jabuke i cimeta.

Esplanade-Fuliranje | Author: Bruno Fantulin Photography Koktel Štrukli Affair foto: Bruno Fantulin Photography Esplanade-Fuliranje | Author: Bruno Fantulin Photography Ana Grgić Tomić foto: Bruno Fantulin Photography Fooling Around 2025. | Author: Bruno Fantulin i Ante Dvoravić Sjajna švacrcvaldica u čaši by Mirjana Špoljar foto: Bruno Fantulin i Ante Dvoravić

fuliranje 2025., picnic, juraj klepić Možda vas zanima... Pastrami sendvič iz Picnica i čokoladna torta kućice Gdje je Jura moji su favoriti s Fuliranja! Recenzije

Kroketi s dimljenim buncekom iz Noela

Nakon lanjske premijere na Fooling Aroundu, Noel* i ove zime predstavlja svoj prepoznatljiv jelovnik u funky blagdanskom formatu, održavajući standard imena koje nosi Michelinovu zvjezdicu. Chef Ivan Temšić donosi tradicionalne namirnice u neočekivanim tehnikama i formatima, uz toplo-hladne koktele vrsnih Noel* barmena.

Na predstavljanju su posluženi kroketi s dimljenim buncekom, kiselim zeljem, domaćom turšijom, majonezom mladog luka i kiselim vrhnjem (bili su savršeno hrskavi i puni okusa) dok posjetitelje Fooling Arounda očekuju i arancini (pečena puretina, aioli, gel od šipka, chilli ulje) te porchetta burger (brioche pecivo, pečena svinjeća rolada, svježi sir, pečene paprike, med, muštarda).

Zagreb: Predstavljanje adventskih delicija ovogodišnjeg izdanja Fooling around | Author: Emica Elvedji/PIXSELL Ivan Temšić sa svojim hrskavim buncekom foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Puno slasne hrane, odličnih vina i najbolje atmosfere sprema vagon Peti Kupe x Bora Winery. Na Oleander terasu stižu Toni Mortadella, Gianna Parmigiana i niz već poznatih gurmanskih sendviča temeljenih na talijanskim delikatesama. U ponudi će biti i dnevna jela kao što su Homemade Lasagne i Pinse Zagabria, a gastronomski doživljaj zaokružit će sljubljivanje s probranim vinima i uljima vinarije Bora. Uz dobru glazbu, raspoloženje će, u ovom vagonu, dodatno podići i gostovanja poznatih restorana sa svojim specijalitetima.

Fooling Around 2025. | Author: Bruno Fantulin i Ante Dvoravić Vina Bora foto: Bruno Fantulin i Ante Dvoravić Fooling Around 2025. | Author: Bruno Fantulin i Ante Dvoravić Sarma burek iz BioManije foto: Bruno Fantulin i Ante Dvoravić

Veganska i bezglutenska ponuda

Slastan novitet na adventsku gastro scenu donosi sve omiljeniji zagrebački restoran BioMania, koja će u ponudi imati isključivo veganska, organska i bezglutenska jela te bio vina. Na predstavljanju se mogao kušati njihov sarma burek (rižin papir punjen kiselim kupusom, dimljenim tofuom i začinima).

Ovo su ostala jela iz njihove ponude: arancini s tartufima, BioMania Winter Soup (bogata juha od crvene leće, batata i mrkve s kokosovim mlijekom), Buća Burek, Red Curry Bowl te Arancino Sweet (riža s kokosom oblikovana u kuglicu, punjena kremom od lješnjaka i čokoladom, s hrskavom korom od gluten-free krušnih mrvica).

Melt i Ginglebells zajedno dolaze na Fooling Around. Melt najavljuje prigode brunch i slatke kreacije, među kojima smo na predstavljanju kušali njihov Christmas Crumble (topli crumble, i to bezglutenski, od jabuke s kremom od vanilije i cimetom). Ginglebells pak priprema razne tople i hladne koktele, uključujući njihov legendarni kuhani gin i zimske verzije omiljenih napitaka.

Zagreb: Predstavljanje adventskih delicija ovogodišnjeg izdanja Fooling around | Author: Emica Elvedji/PIXSELL Dvije verzije crumblea iz Melta s kremom od vanilije foto: Emica Elvedji/PIXSELL Fooling Around 2025. | Author: Bruno Fantulin i Ante Dvoravić Otto Grundmann iz Debelog Dabra s ekipom iz Urania Bara predvođenom Karlom Ferenčakom foto: Bruno Fantulin i Ante Dvoravić

Otto stiže na Fooling Around direktno iz MasterChefa

Premijerno se ove godine na Fooling Aroundu pojavljuje Debeli Dabar u suradnji s Urania barom. U debelom Dabru za slastan street food zadužen je Otto Grundmann, kojeg trenutačno gledamo u MasterChefu, gdje je jedan od favorita. Njegova inspiracija za slasne kreacije su domaći okusi i blagdanske tradicije.

Jedno od njegovih jela je Legendarni picek u pecivu koje imitira mlince, dovršenom na pilećoj masnoći i temeljcu. Pecivo je punjeno dimljenom trganom piletinom, lagano začinjeno crvenim kupusom, kimchi majonezom i hrskavim lukom. Na Fooling Aroundu će u ponudi biti i Kobaja s kiselim zeljem, u ravnoj lepinji umjesto hot dog peciva, namazanoj dimljenom majonezom, posluženoj s kiselim zeljem i hrskavim lukom.

Za piće je zadužen tim Urania bara, i njihov sjajni Karlo Ferenčak, koji donosi selekciju aktualnih koktela inspiriranih arhitekturom i kinematografijom. Koktel karta je osmišljena tako da spaja zabavne, vizualno i okusno slojevite koktele, uz dodatak toplog sezonskog napitka posebno kreiranog za ovu kućicu. Fokus je na craft izvedbi koja ostaje pristupačna i nepretenciozna.

Spoj japanskih okusa i sofisticiranih pića

Idući neodoljivi tandem čine SoHo Sushi i KOi Bar, koji zajedničkim nastupom donose eksploziju japanskih okusa i sofisticiranih pića. Kušala sam njihove hrskave i sočne SoHo Handmade Shrimp Balls, a najavljuju i jela Tempura Shrimp, Spring Rolls, intrigantni Spicy Squid te omiljeni klasik Chicken Karaage.

Uz njihov popularni Sushi Christmas Box, s četiri vrste sushija idealnih za dijeljenje, ovi zalogaji bit će pravi must-try za sve koji traže dašak egzotike u adventskoj šetnji gradom.

Fooling Around 2025. | Author: Bruno Fantulin i Ante Dvoravić Marin Karinja foto: Bruno Fantulin i Ante Dvoravić

Pratit će ih KOi Cocktail Bar cijenjenog barmena Marina Karinje donosi odličnu kartu koktela. Od hladnih koktela tu su Dark & Spicy s Bacardi Spiced rumom i đumbirom te cvjetni Sakura Spritz, dok se za hrabrije nudi Spiced Daiquiri Shot sa zimskim začinima. Tu su i topli kokteli Hot & Spicy s tamnim rumom i maslacem, aromatične „kuhano vino” verzije Sakura Spritza ili Pimento Pear s viljamovkom, đumbirom i medom.

Na Oleander terasu vraća se i Acrobat Svijet Vina. Posjetitelji će moći uživati u njihovim slasnim kobe steakovima, burgerima i pizzama s kobe mesom, kao i u pomno biranim vinskim etiketama među kojima su Ornellaia, Billecart-Salmon, Philipponnat, Bastianich i Juve & Camps. Za predstavljanje su poslužili salaticu.

Esplanade-Fuliranje | Author: Bruno Fantulin Photography Predstavljanje Fooling Arounda u Esplanadi foto: Bruno Fantulin Photography Zagreb: Predstavljanje adventskih delicija ovogodišnjeg izdanja Fooling around | Author: Emica Elvedji/PIXSELL Chef Mate Janković i njegove legendarne kobasice foto: Emica Elvedji/PIXSELL Zagreb: Predstavljanje adventskih delicija ovogodišnjeg izdanja Fooling around | Author: Emica Elvedji/PIXSELL Institut za kobasice by Mate Janković foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Kobasice Mate Jankovića i dalje su omiljene i najbolje

Nema Adventa bez kobasica, a na terasu Oleander stižu one najbolje, iz Instituta za kobasice by Mate Janković koji će i ove godine oduševljavati najboljim debrecinkama, kranjskim i još nizom signature kobasica u neodoljivo mekom brioche pecivu s majstorskim umacima i dodacima s potpisom slavnog chefa.

Centralna stanica ove godine donosi i niz zanimljivih noviteta u režiji vrsnog barmena i miksologa Filipa Lipnika. Za Fooling Around najavljuje četiri vruće koktel-varijante koje će grijati u hladnim danima, dvije vruće čokolade s alkoholom za pravi blagdanski ugođaj te dva poznata klasika u "twist" izvedbi.

Zagreb: Predstavljanje adventskih delicija ovogodišnjeg izdanja Fooling around | Author: Emica Elvedji/PIXSELL Slasno voće by Juraj Klepić foto: Emica Elvedji/PIXSELL Zagreb: Predstavljanje adventskih delicija ovogodišnjeg izdanja Fooling around | Author: Emica Elvedji/PIXSELL Slasno voće by Juraj Klepić foto: Emica Elvedji/PIXSELL Zagreb: Predstavljanje adventskih delicija ovogodišnjeg izdanja Fooling around | Author: Emica Elvedji/PIXSELL Juraj Klepić foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Na centralnoj kućici gostovat će i Colona Bar iz Zadra, Kultura Bar iz Beograda, a s Hvara stiže Lola Bar. Usto, Centralna stanica će ugostiti i našeg najslavnijeg pastry chefa zaslužnog za lanjsku Dubai groznicu. Stoga ne laganim korakom, već trk na Oleander terasu jer je tamo Gdje je Jura x Mono by Klepić Juraj s realističnim voćem. Juraj Klepić pripremio je krušku, jabuku, breskvu, marakuju... realističnog izgleda i finih voćnih okusa, a njegovo je 'voće'  već na predstavljanju privuklo brojne kušače pa ne sumnjam da će postati veliki hit.

Zagreb: Predstavljanje adventskih delicija ovogodišnjeg izdanja Fooling around | Author: Emica Elvedji/PIXSELL Predstavljanje adventskih delicija ovogodišnjeg izdanja Fooling Around foto: Emica Elvedji/PIXSELL Fooling Around 2025. | Author: Bruno Fantulin i Ante Dvoravić Zrinka Ferina i Greorio Mannucci foto: Bruno Fantulin i Ante Dvoravić

Odlični afterwork tulumi

Ritam Fooling Arounda svakoga dana donosi novo afterwork raspoloženje - utorkom akustične nastupe, srijedom latino dance sessions uz vrhunske plesne učitelje, petkom R’n’B Confusion, a subotom kultni program FRKA s domaćom urbanom glazbom.

Uz brojna gostovanja, iznenađenja, party-program posvećen 100. obljetnici hotela Esplanade, nezaboravan Badnjak i najluđi dnevni doček Nove, Fooling Around ove godine spaja sve najvažnije sastojke blagdanskog ugođaja: izvrsnu glazbu, kreativne zalogaje, signature koktele i zaraznu energiju koja vodi na blagdansku rutu sreće.

"U čast 100 godina Esplanade stvaramo trenutke koji se pamte i postaju dio gradske priče, dok terasa Oleander ostaje nezaobilazna stanica zagrebačkog Adventa", poručuju organizatori.

Svi zainteresirani mogu pratiti Instagram i Facebook Fooling Arounda za svakodnevne novosti i iznenađenja.

  • Mjesto: Oleander terasa hotela Esplanade , Zagreb
  • Trajanje: 26. studenoga 2025. do 01. siječnja 2026.
  • Radno vrijeme: pon-pet 12:00 - 23:00, sub-ned 11:00 - 23:00
  • Božić: 17:00 - 24:00
  • Štefanje: 12:00 - 24:00
  • Stara Godina: 12:00 - 21:00
  • Ulaz: besplatan
Fuliranje 2024. Možda vas zanima... Znamo tko i što kuha na ovogodišnjem Fuliranju Najave

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.