U Esplanade 1925 Lobby & Cocktail Baru organizatori - agencija Kokoš ili jaje, agencija MPG i Hotel Esplanade - predstavili su detalje ponude i programa ovogodišnje adventske manifestacije Fooling Around by Fuliranje. Od 26. studenoga 2025. do 1. siječnja 2026. Oleander terasa ponovno postati dom blagdanskog Orient Expressa, uz novitet da će svaki od 9 vagona povezati po jedan restoran i jedan bar.
Ovogodišnji bistro koncept Fooling Arounda donosi ležernu, ali promišljenu kuhinju s naglaskom na kvalitetne namirnice i kreativne kombinacije okusa. Ovogodišnje izdanje spaja najpopularnije kreacije mladih talenata bistro scene sa slavnim klasicima vrhunskih chefova, stvarajući modernu i inspirativnu gastro fuziju koja će, bez imalo sumnje, biti jedna od najposebnijih u gradu.
Osim okupljanja najkreativnijih barova i miksologa, najavljena su i gostovanja barova iz Zadra, Hvara i Beograda. Oleander terasa ove će godine ugostiti i dva najpopularnija klupska programa na sceni - RNB Confusion i FRKU - uz latino plesne radionice te atraktivne vikend bubbly bruncheve.
Sanda Sokol, Ivica Max Krizmanić i Ana Grgić Tomić iz Esplanade
Slasna najava manifestacije Fooling Around by Fuliranje
Esplanadini kroketi sa sirom i pršutom oduševili su RibaFisha
Favoriti iz Esplanade
Ljubitelje lososa sigurno će oduševiti Esplanadini hrskavi losos štapići,a tu su njihovi hrskavi i slasni kroketi od pršuta koji su se na prijašnjim izdanjima Fooling Arounda pokazali kao najslasniji pogodak. Oba zalogaja su s potpisom Esplanadine chefice Ane Grgić Tomić. Naravno, na njihovoj kućici nudit će se i uvijek sjajne, kultne Esplanadine štrukle.
Od slatkog tu je sjajan čokoladni mousse sa začinima (s dodatkom divnih višanja u umaku podsjetio me na Schwarzwald tortu u čaši) koji za kućicu-vagon Esplanade potpisuje Mirjana Špoljar, glavna slastičarka.
Esplanade 1925 Lounge & Cocktail Bar, predvođen Vjenceslavom Madićem, poznatijim kao Master Kishoni, poslužio je neočekivani cocktail twist. Tu je njegov autorski koktel The Štrukli Affair, inovativni napitak koji spaja liker od jogurta i slanu karamelu, svježi sok od kruške i dašak gina, uz hrskavi disk od parmezana. Za ovo izdanje Fooling Arounda Master Kishoni osmislio je i Esplanade Punch, koji donosi arome kokosa, banane, jabuke i cimeta.
Koktel Štrukli Affair
Ana Grgić Tomić
Sjajna švacrcvaldica u čaši by Mirjana Špoljar
Kroketi s dimljenim buncekom iz Noela
Nakon lanjske premijere na Fooling Aroundu, Noel* i ove zime predstavlja svoj prepoznatljiv jelovnik u funky blagdanskom formatu, održavajući standard imena koje nosi Michelinovu zvjezdicu. Chef Ivan Temšić donosi tradicionalne namirnice u neočekivanim tehnikama i formatima, uz toplo-hladne koktele vrsnih Noel* barmena.
Na predstavljanju su posluženi kroketi s dimljenim buncekom, kiselim zeljem, domaćom turšijom, majonezom mladog luka i kiselim vrhnjem (bili su savršeno hrskavi i puni okusa) dok posjetitelje Fooling Arounda očekuju i arancini (pečena puretina, aioli, gel od šipka, chilli ulje) te porchetta burger (brioche pecivo, pečena svinjeća rolada, svježi sir, pečene paprike, med, muštarda).
Ivan Temšić sa svojim hrskavim buncekom
Puno slasne hrane, odličnih vina i najbolje atmosfere sprema vagon Peti Kupe x Bora Winery. Na Oleander terasu stižu Toni Mortadella, Gianna Parmigiana i niz već poznatih gurmanskih sendviča temeljenih na talijanskim delikatesama. U ponudi će biti i dnevna jela kao što su Homemade Lasagne i Pinse Zagabria, a gastronomski doživljaj zaokružit će sljubljivanje s probranim vinima i uljima vinarije Bora. Uz dobru glazbu, raspoloženje će, u ovom vagonu, dodatno podići i gostovanja poznatih restorana sa svojim specijalitetima.
Vina Bora
Sarma burek iz BioManije
Veganska i bezglutenska ponuda
Slastan novitet na adventsku gastro scenu donosi sve omiljeniji zagrebački restoran BioMania, koja će u ponudi imati isključivo veganska, organska i bezglutenska jela te bio vina. Na predstavljanju se mogao kušati njihov sarma burek (rižin papir punjen kiselim kupusom, dimljenim tofuom i začinima).
Ovo su ostala jela iz njihove ponude: arancini s tartufima, BioMania Winter Soup (bogata juha od crvene leće, batata i mrkve s kokosovim mlijekom), Buća Burek, Red Curry Bowl te Arancino Sweet (riža s kokosom oblikovana u kuglicu, punjena kremom od lješnjaka i čokoladom, s hrskavom korom od gluten-free krušnih mrvica).
Melt i Ginglebells zajedno dolaze na Fooling Around. Melt najavljuje prigode brunch i slatke kreacije, među kojima smo na predstavljanju kušali njihov Christmas Crumble (topli crumble, i to bezglutenski, od jabuke s kremom od vanilije i cimetom). Ginglebells pak priprema razne tople i hladne koktele, uključujući njihov legendarni kuhani gin i zimske verzije omiljenih napitaka.
Dvije verzije crumblea iz Melta s kremom od vanilije
Otto Grundmann iz Debelog Dabra s ekipom iz Urania Bara predvođenom Karlom Ferenčakom
Otto stiže na Fooling Around direktno iz MasterChefa
Premijerno se ove godine na Fooling Aroundu pojavljuje Debeli Dabar u suradnji s Urania barom. U debelom Dabru za slastan street food zadužen je Otto Grundmann, kojeg trenutačno gledamo u MasterChefu, gdje je jedan od favorita. Njegova inspiracija za slasne kreacije su domaći okusi i blagdanske tradicije.
Jedno od njegovih jela je Legendarni picek u pecivu koje imitira mlince, dovršenom na pilećoj masnoći i temeljcu. Pecivo je punjeno dimljenom trganom piletinom, lagano začinjeno crvenim kupusom, kimchi majonezom i hrskavim lukom. Na Fooling Aroundu će u ponudi biti i Kobaja s kiselim zeljem, u ravnoj lepinji umjesto hot dog peciva, namazanoj dimljenom majonezom, posluženoj s kiselim zeljem i hrskavim lukom.
Za piće je zadužen tim Urania bara, i njihov sjajni Karlo Ferenčak, koji donosi selekciju aktualnih koktela inspiriranih arhitekturom i kinematografijom. Koktel karta je osmišljena tako da spaja zabavne, vizualno i okusno slojevite koktele, uz dodatak toplog sezonskog napitka posebno kreiranog za ovu kućicu. Fokus je na craft izvedbi koja ostaje pristupačna i nepretenciozna.
Spoj japanskih okusa i sofisticiranih pića
Idući neodoljivi tandem čine SoHo Sushi i KOi Bar, koji zajedničkim nastupom donose eksploziju japanskih okusa i sofisticiranih pića. Kušala sam njihove hrskave i sočne SoHo Handmade Shrimp Balls, a najavljuju i jela Tempura Shrimp, Spring Rolls, intrigantni Spicy Squid te omiljeni klasik Chicken Karaage.
Uz njihov popularni Sushi Christmas Box, s četiri vrste sushija idealnih za dijeljenje, ovi zalogaji bit će pravi must-try za sve koji traže dašak egzotike u adventskoj šetnji gradom.
Marin Karinja
Pratit će ih KOi Cocktail Bar cijenjenog barmena Marina Karinje donosi odličnu kartu koktela. Od hladnih koktela tu su Dark & Spicy s Bacardi Spiced rumom i đumbirom te cvjetni Sakura Spritz, dok se za hrabrije nudi Spiced Daiquiri Shot sa zimskim začinima. Tu su i topli kokteli Hot & Spicy s tamnim rumom i maslacem, aromatične „kuhano vino” verzije Sakura Spritza ili Pimento Pear s viljamovkom, đumbirom i medom.
Na Oleander terasu vraća se i Acrobat Svijet Vina. Posjetitelji će moći uživati u njihovim slasnim kobe steakovima, burgerima i pizzama s kobe mesom, kao i u pomno biranim vinskim etiketama među kojima su Ornellaia, Billecart-Salmon, Philipponnat, Bastianich i Juve & Camps. Za predstavljanje su poslužili salaticu.
Predstavljanje Fooling Arounda u Esplanadi
Chef Mate Janković i njegove legendarne kobasice
Institut za kobasice by Mate Janković
Kobasice Mate Jankovića i dalje su omiljene i najbolje
Nema Adventa bez kobasica, a na terasu Oleander stižu one najbolje, iz Instituta za kobasice by Mate Janković koji će i ove godine oduševljavati najboljim debrecinkama, kranjskim i još nizom signature kobasica u neodoljivo mekom brioche pecivu s majstorskim umacima i dodacima s potpisom slavnog chefa.
Centralna stanica ove godine donosi i niz zanimljivih noviteta u režiji vrsnog barmena i miksologa Filipa Lipnika. Za Fooling Around najavljuje četiri vruće koktel-varijante koje će grijati u hladnim danima, dvije vruće čokolade s alkoholom za pravi blagdanski ugođaj te dva poznata klasika u "twist" izvedbi.
Slasno voće by Juraj Klepić
Slasno voće by Juraj Klepić
Juraj Klepić
Na centralnoj kućici gostovat će i Colona Bar iz Zadra, Kultura Bar iz Beograda, a s Hvara stiže Lola Bar. Usto, Centralna stanica će ugostiti i našeg najslavnijeg pastry chefa zaslužnog za lanjsku Dubai groznicu. Stoga ne laganim korakom, već trk na Oleander terasu jer je tamo Gdje je Jura x Mono by Klepić Juraj s realističnim voćem. Juraj Klepić pripremio je krušku, jabuku, breskvu, marakuju... realističnog izgleda i finih voćnih okusa, a njegovo je 'voće' već na predstavljanju privuklo brojne kušače pa ne sumnjam da će postati veliki hit.
Predstavljanje adventskih delicija ovogodišnjeg izdanja Fooling Around
Zrinka Ferina i Greorio Mannucci
Odlični afterwork tulumi
Ritam Fooling Arounda svakoga dana donosi novo afterwork raspoloženje - utorkom akustične nastupe, srijedom latino dance sessions uz vrhunske plesne učitelje, petkom R’n’B Confusion, a subotom kultni program FRKA s domaćom urbanom glazbom.
Uz brojna gostovanja, iznenađenja, party-program posvećen 100. obljetnici hotela Esplanade, nezaboravan Badnjak i najluđi dnevni doček Nove, Fooling Around ove godine spaja sve najvažnije sastojke blagdanskog ugođaja: izvrsnu glazbu, kreativne zalogaje, signature koktele i zaraznu energiju koja vodi na blagdansku rutu sreće.
"U čast 100 godina Esplanade stvaramo trenutke koji se pamte i postaju dio gradske priče, dok terasa Oleander ostaje nezaobilazna stanica zagrebačkog Adventa", poručuju organizatori.
Svi zainteresirani mogu pratiti Instagram i Facebook Fooling Arounda za svakodnevne novosti i iznenađenja.
- Mjesto: Oleander terasa hotela Esplanade , Zagreb
- Trajanje: 26. studenoga 2025. do 01. siječnja 2026.
- Radno vrijeme: pon-pet 12:00 - 23:00, sub-ned 11:00 - 23:00
- Božić: 17:00 - 24:00
- Štefanje: 12:00 - 24:00
- Stara Godina: 12:00 - 21:00
- Ulaz: besplatan