Recenzije 02. prosinca 2025.

Dvojac iz Harry's Piccola sjajnom večerom u Spinnakeru najavio otvaranje restorana u Poreču

harry's piccolo u spinnakeru
Chefovi tršćanskog restorana Harry's Piccolo Matteo Metullio i Davide De Pra
foto: Press
Harry's Piccolo u porečkom Pical Resortu otvara se na proljeće 2026., a ova večera bila je sjajna najava onoga što tamo možemo očekivati od talijanskog chefovskog dvojca Mattea Metullija i Davidea De Pra te našeg Gorana Hrastovčaka koji će voditi kuhinju ovog restorana

Na proljeće 2026. Poreč će postati bogatiji za još jedan vrhunski restoran - naime, dvojac iz restorana Harry's Piccolo u Trstu, koji ima dvije Michelinove zvjezdice, otvara novi Harry's Piccolo upravo u Poreču, u sklopu novog Valamar Collection Pical Resorta.

Tim povodom u porečkom restoranu Spinnaker održana je prošli tjedan sjajna fine dining večera na kojoj je uz talijanski dvojac, chefove Mattea Metullija i Davidea De Pra, kuhao i dosadašnji Spinnakerov chef Goran Hrastovčak, a sudjelovala je i Spinnakerova pastry chefica Dragana Kovačević.

Inače, kako chef Goran Hrastovčak prelazi u porečki Harry's Piccolo, poziciju chefa u Spinnakeru preuzima chef Marko Turković, dok će za vođenje servisa biti zadužen Ivan Miljevac. Pisali smo o tome jučer, kada je i objavljena ova vijest.

marko turković, spinnaker Možda vas zanima... Marko Turković novi je chef porečkog Spinnakera! Najave

harry's piccolo u spinnakeru | Author: Press Harry's Piccolo u Spinnakeru - chef Davide de Pra foto: Press

harry's piccolo u spinnakeru | Author: Press Chef Matteo Metullio foto: Press harry's piccolo u spinnakeru | Author: Robert Maric Chef Goran Harstovčak foto: Robert Maric

Sjajni chefovi i dobri prijatelji

Prije večere imala sam priliku kratko se susresti sa chefovima Harry's Piccola koji su naglasili kako su u pokretanje zajedničkog restorana krenuli kao dobri prijatelji te to i smatraju tajnom njihova uspješne dugogodišnje suradnje.

Kolegu Gorana Hrastovčaka sada, kažu, smatraju svojim trećim prijateljem te za porečki Harry's Piccolo najavljuju spektakularan meni inspiriran lokalnom tradicijom i namirnicama, ali i globalnim, modernim idejama.

Harry’s Piccolo | Author: Robert Maric Harry’s Piccolo u porečkom Spinnakeru foto: Robert Maric

"Za naš projekt jako je važno da imamo i drugi dom, izvan Trst, a to će, veselimo se, biti u Poreču. Ovo je fantastičan trenutak za nas! Prije dva tjedna potvrdili smo svoju drugu Michelinovu zvjezdicu, nakon što smo preselili restoran na drugu lokaciju u Trstu gdje imamo otvorenu kuhinju i gostima možemo pružiti puno bolje iskustvo.

Za nas ne postoje granice – gosti koji dolaze u Trst dolaze i u IstruValamar je savršen partner, a Goran nam je postao treći prijatelj. Ova večera je tek mali uvod u ono što pripremamo za Pical Resort, autentičnost, emociju i veliko poštovanje prema svakoj namirnici,” rekli su chefovi De Pra i Metullio, kojima je jedna od inspiracija za kreiranje novog menija za porečki Harry's Piccolo - legendarna Parenzana, povijesna željeznička pruga koja je povezivala Poreč i Trst.

Sjajna, maštovita hrana

Ono što su obećali, to su svojim porečkim gostima i pružili. Sjajnu, maštovitu hranu uparenu s hrvatskim, slovenskim i talijanskim vinima, i jedan uistinu poseban doživljaj koji ćemo svi koji smo imali prilike prisustvovati večeri još dugo pamtiti.

Nakon maštovitih amuse bouche zalogaja, talijanski dvojac priuštio nam je slasno iskustvo kroz prvi slijed - morsku Cezar salatu (zapečena rimska salta, gof, kavijar, vlasac, majoneza s mentom i gofovom moždinom, hrskavac od riže, spirulina). Ovo hrskavo, slasno, morsko jelo izvrsno je pratilo vino Planeta Etna bianco sa Sicilije.

harry's piccolo u spinnakeru | Author: Robert Maric Razigrani amuse bouche zalogaji foto: Robert Maric

Harry’s Piccolo | Author: Press Morska Cezar salata foto: Press harry's piccolo u spinnakeru | Author: Press Tortelini s jastogom foto: Press harry's piccolo u spinnakeru | Author: Robert Maric Harry'sotto, hit jelo večeri foto: Robert Maric

Drugi slijed, tople i utješne torteline s jastogom, pripremio je chef Goran Hrastovčak, a uz njega je sommelier Sandi Paris odlučio poslužiti sjajnu odležanu Budinski Malvaziju OMO.

Za treći slijed posluženo je signature jelo talijanskog dvojca - Harry'sotto (rižoto u vodi od rajčice, s planktonom, kaparima, inćunima i bosiljkom) uz koje je poslužen Tomac Rajnski rizling Amfora. Sjajan rižoto u kojem se svi očekivani okusi pokazuju na neočekivan način doista me oduševio, a ovo jelo pohvalila mi je kao svoj favorit i sjajna chefica San Rocca Floriana Ružić.

harry's piccolo u spinnakeru | Author: Press Carbonara d'Alaska foto: Press

harry's piccolo u spinnakeru | Author: Robert Maric Janjetina s crnim trubama, morskom travom i celerom foto: Robert Maric

I za sljedeće jelo bio je zadužen talijanski chefovski dvojac De Pra i Metullio. Njihova morska verzija carbonare - Carbonara d'Alaska (crni bakalar, miso, krema od dimljenog krumpira, kelj, pinjoli, grožđice, daikon) bila je potpuno neočekivana, ali je sjajno išla uz biodinamičko slovensko vino Burja noir.

Slasnu janjetinu s crnim trubama, morskom travom i celerom pripremio je sa svojim timom dosadašnji Spinnakerov chef Hrastovčak sa svojim timom, a uz njega je sjajno sljubljen uistinu posebna merlot Medea Punta Greca.

harry's piccolo u spinnakeru | Author: Robert Maric Genijalni preddesert Ddragane KOvačević foto: Robert Maric

harry's piccolo u spinnakeru | Author: Press Izvrstan desert Al Sud iz Harry's Piccola foto: Press

Spinnakerova sjajan pastry chefica Dragana Kovačević iskazala se fenomenalnim preddesertom koji nam je odlično pripremio nepce za genijalan desert dvojca iz tršćanskog Harry's Piccola. Ovaj desert bio je pravi spektakl okusa, moderan, ne presladak desert nazvan Al Sud (badem, origano, kapari, limun) koje je sjajno upotpunilo jedno od najboljih hrvatskih desertnih vina Benvenuti Muškat San Salvatore. Podsjećam, ovo je vino iz berbe 2021. proljetos na prestižnom Decanterovu ocjenjivanju osvojilo platnu sa čak 97 bodova.

harry's piccolo, spinnaker | Author: Emina Basara Maštoviti petit fours foto: Emina Basara harry's piccolo u spinnakeru | Author: Press Harry's Piccolo u Spinnakeru foto: Press

Poreč ima uistinu slasnu gastronomsku budućnost

Za kraj - odlični petit fours by Dragana Kovačević te dvojac Metullio i De Pra, i došlo je vrijeme za polazak i polagano pretresanje dojmova. 

Na večeri je uživala i slavna slovenska chefica Ana Roš, vlasnica 3 Michelinove zvjezdice u svom restoranu Hiša Franko u Kobaridu, koja krajem godina u Poreču otvara restoran JAZ (isti uspješan koncept već posluje u Ljubljani pod njezinim imenom) u sklopu budućeg Valamarovog heritage hotela Jadran. Uz ova dva slasna gastro projekta u najavi (JAZ i Harry's Piccolo), uvijek sjajan Spinnaker i ljetos otvoreni Fogo by Bekal Tvrtka Šakote i Marka Turkovića, te restoran Miramare by Fratelli Cerea sigurna sam da Poreč ma uistinu slasnu budućnost.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.