Na proljeće 2026. Poreč će postati bogatiji za još jedan vrhunski restoran - naime, dvojac iz restorana Harry's Piccolo u Trstu, koji ima dvije Michelinove zvjezdice, otvara novi Harry's Piccolo upravo u Poreču, u sklopu novog Valamar Collection Pical Resorta.
Tim povodom u porečkom restoranu Spinnaker održana je prošli tjedan sjajna fine dining večera na kojoj je uz talijanski dvojac, chefove Mattea Metullija i Davidea De Pra, kuhao i dosadašnji Spinnakerov chef Goran Hrastovčak, a sudjelovala je i Spinnakerova pastry chefica Dragana Kovačević.
Inače, kako chef Goran Hrastovčak prelazi u porečki Harry's Piccolo, poziciju chefa u Spinnakeru preuzima chef Marko Turković, dok će za vođenje servisa biti zadužen Ivan Miljevac. Pisali smo o tome jučer, kada je i objavljena ova vijest.
Harry's Piccolo u Spinnakeru - chef Davide de Pra
Chef Matteo Metullio
Chef Goran Harstovčak
Sjajni chefovi i dobri prijatelji
Prije večere imala sam priliku kratko se susresti sa chefovima Harry's Piccola koji su naglasili kako su u pokretanje zajedničkog restorana krenuli kao dobri prijatelji te to i smatraju tajnom njihova uspješne dugogodišnje suradnje.
Kolegu Gorana Hrastovčaka sada, kažu, smatraju svojim trećim prijateljem te za porečki Harry's Piccolo najavljuju spektakularan meni inspiriran lokalnom tradicijom i namirnicama, ali i globalnim, modernim idejama.
Harry’s Piccolo u porečkom Spinnakeru
"Za naš projekt jako je važno da imamo i drugi dom, izvan Trst, a to će, veselimo se, biti u Poreču. Ovo je fantastičan trenutak za nas! Prije dva tjedna potvrdili smo svoju drugu Michelinovu zvjezdicu, nakon što smo preselili restoran na drugu lokaciju u Trstu gdje imamo otvorenu kuhinju i gostima možemo pružiti puno bolje iskustvo.
Za nas ne postoje granice – gosti koji dolaze u Trst dolaze i u Istru. Valamar je savršen partner, a Goran nam je postao treći prijatelj. Ova večera je tek mali uvod u ono što pripremamo za Pical Resort, autentičnost, emociju i veliko poštovanje prema svakoj namirnici,” rekli su chefovi De Pra i Metullio, kojima je jedna od inspiracija za kreiranje novog menija za porečki Harry's Piccolo - legendarna Parenzana, povijesna željeznička pruga koja je povezivala Poreč i Trst.
Sjajna, maštovita hrana
Ono što su obećali, to su svojim porečkim gostima i pružili. Sjajnu, maštovitu hranu uparenu s hrvatskim, slovenskim i talijanskim vinima, i jedan uistinu poseban doživljaj koji ćemo svi koji smo imali prilike prisustvovati večeri još dugo pamtiti.
Nakon maštovitih amuse bouche zalogaja, talijanski dvojac priuštio nam je slasno iskustvo kroz prvi slijed - morsku Cezar salatu (zapečena rimska salta, gof, kavijar, vlasac, majoneza s mentom i gofovom moždinom, hrskavac od riže, spirulina). Ovo hrskavo, slasno, morsko jelo izvrsno je pratilo vino Planeta Etna bianco sa Sicilije.
Razigrani amuse bouche zalogaji
Morska Cezar salata
Tortelini s jastogom
Harry'sotto, hit jelo večeri
Drugi slijed, tople i utješne torteline s jastogom, pripremio je chef Goran Hrastovčak, a uz njega je sommelier Sandi Paris odlučio poslužiti sjajnu odležanu Budinski Malvaziju OMO.
Za treći slijed posluženo je signature jelo talijanskog dvojca - Harry'sotto (rižoto u vodi od rajčice, s planktonom, kaparima, inćunima i bosiljkom) uz koje je poslužen Tomac Rajnski rizling Amfora. Sjajan rižoto u kojem se svi očekivani okusi pokazuju na neočekivan način doista me oduševio, a ovo jelo pohvalila mi je kao svoj favorit i sjajna chefica San Rocca Floriana Ružić.
Carbonara d'Alaska
Janjetina s crnim trubama, morskom travom i celerom
I za sljedeće jelo bio je zadužen talijanski chefovski dvojac De Pra i Metullio. Njihova morska verzija carbonare - Carbonara d'Alaska (crni bakalar, miso, krema od dimljenog krumpira, kelj, pinjoli, grožđice, daikon) bila je potpuno neočekivana, ali je sjajno išla uz biodinamičko slovensko vino Burja noir.
Slasnu janjetinu s crnim trubama, morskom travom i celerom pripremio je sa svojim timom dosadašnji Spinnakerov chef Hrastovčak sa svojim timom, a uz njega je sjajno sljubljen uistinu posebna merlot Medea Punta Greca.
Genijalni preddesert Ddragane KOvačević
Izvrstan desert Al Sud iz Harry's Piccola
Spinnakerova sjajan pastry chefica Dragana Kovačević iskazala se fenomenalnim preddesertom koji nam je odlično pripremio nepce za genijalan desert dvojca iz tršćanskog Harry's Piccola. Ovaj desert bio je pravi spektakl okusa, moderan, ne presladak desert nazvan Al Sud (badem, origano, kapari, limun) koje je sjajno upotpunilo jedno od najboljih hrvatskih desertnih vina Benvenuti Muškat San Salvatore. Podsjećam, ovo je vino iz berbe 2021. proljetos na prestižnom Decanterovu ocjenjivanju osvojilo platnu sa čak 97 bodova.
Maštoviti petit fours
Harry's Piccolo u Spinnakeru
Poreč ima uistinu slasnu gastronomsku budućnost
Za kraj - odlični petit fours by Dragana Kovačević te dvojac Metullio i De Pra, i došlo je vrijeme za polazak i polagano pretresanje dojmova.
Na večeri je uživala i slavna slovenska chefica Ana Roš, vlasnica 3 Michelinove zvjezdice u svom restoranu Hiša Franko u Kobaridu, koja krajem godina u Poreču otvara restoran JAZ (isti uspješan koncept već posluje u Ljubljani pod njezinim imenom) u sklopu budućeg Valamarovog heritage hotela Jadran. Uz ova dva slasna gastro projekta u najavi (JAZ i Harry's Piccolo), uvijek sjajan Spinnaker i ljetos otvoreni Fogo by Bekal Tvrtka Šakote i Marka Turkovića, te restoran Miramare by Fratelli Cerea sigurna sam da Poreč ma uistinu slasnu budućnost.