Chef Marko Turković, jedno od najzapaženijih imena moderne hrvatske gastronomije, od proljeća preuzima kuhinju porečkog restorana Spinnaker, čime započinje novo poglavlje ovog Valamarovog fine dining restorana.
S Turkovićem u duetu u Poreč stiže i cijenjeni ugostiteljski profesionalac i batler Ivan Maljevac, čija je misija kreirati autentično servisno iskustvo. Dolazak ovog dvojca u Spinnaker nije samo obična promjena na čelu ugostiteljskog objekta, već temelj za novi iskorak ovog etabliranog restorana s Michelinovom preporukom.
Chef Marko Turković
Suradnje sa svjetski slavnim chefovima
Poreč je posljednjih godina postao uvjerljivo ishodište vrhunske gastronomije. Značajnu ulogu u tome imala su ulaganja i suradnje koje je Valamar pokrenuo s renomiranim svjetskim chefovima s Michelinovim zvjezdicama.
Veliki zamah donijeli su otvaranje restorana Miramare by Fratelli Cerea, Fogo by Bekal s Tvrtkom Šakotom i Markom Turkovićem, partnerstvo s Anom Roš i nadolazeći JAZ by Ana Roš (otvara se već krajem godine u budućem Valamarovu heritage hotelu Jadran koji će imati samo 12, posebno brižljivo uređenih soba), kao i otvorenje Harry’s Piccola na proljeće 2026. u sklopu budućeg Pical Resorta.
Dosadašnji chef Goran Hrastovčak s timom 'seli' u Harry's Piccolo Poreč
Valamarova vizija stvorila je plodno tlo za dolazak velikih imena u Poreč, a početna točka priče u visokoj gastronomiji bio je upravo Spinnaker. Pod vodstvom chefa Gorana Hrastovčaka i voditelja restorana Zorana Gregorovića Spinnaker je postavio čvrste temelje, postao najbolji porečki restoran i dobio Michelin preporuku te brojna druga priznanja i nagrade.
Prelazak Hrastovčaka i njegovog užeg tima u Harry's Piccolo Poreč otvara prostor za novu kreativnu fazu Spinnakera, na čije čelo uskoro dolaze Turković i Maljevac. Turković je ime koje u modernoj hrvatskoj gastronomiji ne treba posebno spominjati jer njegova djela govore sama za sebe. Iskustvo je stjecao u brojnim europskim restoranima visoke kuhinje s Michelin zvjezdicama, a sada je vlasnik zagrebačkog Bekala, restorana s Michelinovom preporukom, i partner Valamara u projektu Fogo by Bekal.
Hrabar kulinarski iskorak
U Spinnaker će Turković dovesti kuhinju koja je istodobno moderna, promišljena i duboko osobna, no više od svega – ona je svojevrsni kulinarski manifest. Pod njegovim vodstvom Spinnakerov će koncept prirodno evoluirati, vraćajući se moru kao temeljnom nadahnuću.
Fokus će usmjeriti na jadransku ribu i autentične morske specijalitete - istraživat će zanemarene vrste i dosljedno primjenjivati filozofiju “od glave do repa”, s idejom da u svakom, pa i naizgled najmanje cijenjenom dijelu ribe, leži neotkrivena vrijednost.
“Poreč je mjesto koje dozvoljava hrabar kulinarski iskorak. Mi nismo ovdje došli samo poslužiti jelo. I ne, nećemo samo kuhati. Mi želimo gostima otkriti istinu o moru.
Moj fokus na zanemarene vrste ribe nije provokacija, već elementarna dužnost prema održivosti i autentičnosti. Želimo pružiti iskreno iskustvo – promišljeno do srži i utemeljeno na dubokom poštovanju prema svakom, pa i najmanjem, lokalnom proizvođaču. Pred nama je pothvat valorizacije onoga što je zaboravljeno”, naglašava chef Marko Turković.
Ivan Maljevac
Visoki standardi i u servisu
Paralelno s ovom kulinarskom avanturom, Ivan Maljevac preuzet će vodstvo u kreiranju ceremonije dočeka i posluživanja u Spinnakeru. Kao majstor servisa s dvije završene batlerske škole, ogromnim iskustvom u hospitalityju stjecanim diljem svijeta i s istinskom strašću prema uslužnosti, Maljevac je uvjeren da elegancija i dekorum servisa moraju pratiti ambiciju kuhinje.
"Iznimna je čast preuzeti odgovornost za servis u Spinnakeru. Poreč već godinama postavlja visoke standarde, a mi želimo osigurati da se predanost i znanje, ona diskretna, nevidljiva posvećenost, osjeti u svakom, pa i najmanjem, detalju servisa. Mogu reći da, u duhu skromne predanosti i istinske ambicije, najavljujemo novo doba za Spinnaker“, izjavio je Ivan Maljevac.
Restoran Spinnaker
Zimska transformacija Spinnakera
Tijekom zimskih mjeseci, Spinnaker prolazi kroz blagi facelifting kako bi u proljeće spremno dočekao goste, u potpunom skladu s novom vizijom.
"Izuzetno nas veseli to da će Spinnaker voditi dvojica vrhunskih profesionalaca čiji talent i iskustvo dodatno podižu standarde naše gastronomske ponude. Njihova kreativnost, znanje i strast idealno se uklapaju u Valamarovu strategiju razvoja vrhunske gastronomije. Novim ulaganjima i angažiranjem ovakvih imena Poreč nastavlja uspješno graditi status nezaobilazne gourmet destinacije na Jadranu“, ističe Dražen Dobrila, direktor razvoja F&B koncepata u Valamaru.
Angažmanom Turkovića i Maljevca Spinnaker ulazi u novi ciklus – s ciljem ponude cjelovitijeg, inovativnijeg i, prije svega, emotivno snažnijeg gastronomskog iskustva. Svoju trenutnu fazu Spinnaker završava svečanom novogodišnjem večerom 31. prosinca, a novi list pod novim vodstvom okreće u proljeće iduće godine.