Svega 8 kilometara od Brežica, i 20-ak minuta vožnje automobilom iz Zagreba, smjestio se dvorac Mokrice. Ovaj renesansni dvorac prvi se put spominje 1444. godine, pa odatle i naziv restorana smještenog u tom povijesnom zdanju.
Restoran 1444, koji je omiljeno mjesto brojnih gurmana, predstavio je svoj novi zimski meni u kojem su spojili tradicionalne lokalne namirnice s modernom gastronomijom. Jela koja je sa svojim timom kreirao chef Zdravko Andželevski, u najhladnijem dijelu godine u fokus stavljaju steak, posebno pripremljenu svinjsku potrbušinu, te meso muflona upotpunjene lokalnim sezonskim namirnicama.
Dvorac Mokrice
Restoran 1444.
Restoran 1444., predstavljanje novog zimskog menija
Restoran 1444., predstavljanje novog zimskog menija
Restoran 1444., predstavljanje novog zimskog menija
U Restoranu 1444 poslužuju samo sezonsko i lokalno
''Trudimo se da se u Restoranu 1444 jede sve ono što se uzgaja u ovom dijelu Slovenije. Meni mijenjamo nekoliko puta godišnje, trudeći se ponuditi bogatstvo okusa u skladu s vremenom kad se u hrani uživa.
U najhladnijem dijelu godine tako su u fokusu konkretni komadi mesa, prilozi koji mesu daju posebnu dimenziju, tradicionalni štrukli, kisele salate", kaže chef Andželevski dodajući kako se svaki tanjur poslužen u ovom restoranu sljubljuje s odabranim vinima iz okolice Bizeljskog i Štajerske.
Chef Zdravko Andželevski
3 sjajna hladna predjela: vitello tonnato, carpaccio i čips od cikla s domaćim sirom te domaća pašteta od pileće jetrice s bijelim tartufom
Dvorska štrukla
Što sam sve kušala s novom zimskog menija
Novi meni restorana sadrži 20-ak različitih jela. Od hladnih predjela kušala sam njihov odličan vitello tonnato s domaćim mini flipsom, potom i zdrav i ukusan carpaccio i čips od cikle s domaćim sirom, te izvrsnu domaću paštetu od pilećih jetrica s bijelim tartufom i dehidriranim jajem.
Od toplih predjela kušala sam dvorsku štruklu od lokalnog sira i vrhnja upotpunjenu kozjanskim spuhancima (hrskavom svinjskom kožicom) te espumom od sira.
slasna svinjska potrbušina sa zapečenim grahom
Muflon s pireom od lješnjaka, umakom od vrganja i čipsom od batata
Paprika punjena ječmom, dimljenim šaranom i kremom od poriluka
Od glavnih jela moj favorit bilo je slasna svinjska potrbušina sa zapečenim grahom, dijonskim umakom i kimchijem, koji sami prave u restoranu. Kušala sam i muflona s pireom od lješnjaka, umakom od vrganja i čipsom od batata, kao i sočnu papriku punjenu ječmom, dimljenim šaranom i kremom od poriluka. Veganima je ponuđeno isto jelo, samo bez šarana.
Za kraj, poslužen je desert Mokriška viljamovka, divna kombinacija alkohola i bijele čokolade koju povezuje kompot od kruške koja raste na stablima koja okružuju dvorac.
Mokriška viljamovka
''Za one koji žele uživati u povijesnom ambijentu i vrhunskoj kuhinji, dvorac Mokrice s Restoranom 1444 pruža jedinstven spoj kulture, povijesti i gastronomije. Posjet ovom mjestu nije samo gastronomski užitak, već i putovanje kroz vrijeme, u srednjovjekovne legende i suvremene kulinarske trendove", kažu u Mokricama.