Recenzije 20. studenoga 2025.

Kušala sam novi zimski meni Restorana 1444 u Dvorcu Mokrice

restoran 1444., dvorac mokrice, novi meni, zimski meni
Chef Zdravko Andželevski predstavio nam je novi, zimski meni restorana 1444. koji se nalazi u Dvorcu Mokrice
foto: Emina Basara; Nikola Zoko
Restoran 1444 smješten u Dvorcu Mokrice poslužuje isključivo sezonske i lokalne namirnice, a chef Zdravko Andželevski osmislio je novi zimski meni koji sadrži 20-ak jela. Evo mojih dojmova...

Svega 8 kilometara od Brežica, i 20-ak minuta vožnje automobilom iz Zagreba, smjestio se dvorac Mokrice. Ovaj renesansni dvorac prvi se put spominje 1444. godine, pa odatle i naziv restorana smještenog u tom povijesnom zdanju. 

Restoran 1444, koji je omiljeno mjesto brojnih gurmana, predstavio je svoj novi zimski meni u kojem su spojili tradicionalne lokalne namirnice s modernom gastronomijom. Jela koja je sa svojim timom kreirao chef Zdravko Andželevski, u najhladnijem dijelu godine u fokus stavljaju steak, posebno pripremljenu svinjsku potrbušinu, te meso muflona upotpunjene lokalnim sezonskim namirnicama.

restoran 1444, dvorac mokrice Možda vas zanima... U dvorcu Mokrice otvoren je Restoran 1444, novo mjesto za uživanje u gastro hedonizmu Najave

restoran 1444., dvorac mokrice, novi meni, zimski meni | Author: Nikola Zoko Dvorac Mokrice foto: Nikola Zoko restoran 1444., dvorac mokrice, novi meni, zimski meni | Author: Nikola Zoko Restoran 1444. foto: Nikola Zoko restoran 1444., dvorac mokrice, novi meni, zimski meni | Author: Nikola Zoko Restoran 1444., predstavljanje novog zimskog menija foto: Nikola Zoko

restoran 1444., dvorac mokrice, novi meni, zimski meni | Author: Emina Basara Restoran 1444., predstavljanje novog zimskog menija foto: Emina Basara restoran 1444., dvorac mokrice, novi meni, zimski meni | Author: Emina Basara Restoran 1444., predstavljanje novog zimskog menija foto: Emina Basara

U Restoranu 1444 poslužuju samo sezonsko i lokalno

''Trudimo se da se u Restoranu 1444 jede sve ono što se uzgaja u ovom dijelu Slovenije. Meni mijenjamo nekoliko puta godišnje, trudeći se ponuditi bogatstvo okusa u skladu s vremenom kad se u hrani uživa.

U najhladnijem dijelu godine tako su u fokusu konkretni komadi mesa, prilozi koji mesu daju posebnu dimenziju, tradicionalni štrukli, kisele salate", kaže chef Andželevski dodajući kako se svaki tanjur poslužen u ovom restoranu sljubljuje s odabranim vinima iz okolice Bizeljskog i Štajerske. 

restoran 1444., dvorac mokrice, novi meni, zimski meni | Author: Nikola Zoko Chef Zdravko Andželevski foto: Nikola Zoko restoran 1444., dvorac mokrice, novi meni, zimski meni | Author: Emina Basara 3 sjajna hladna predjela: vitello tonnato, carpaccio i čips od cikla s domaćim sirom te domaća pašteta od pileće jetrice s bijelim tartufom foto: Emina Basara

restoran 1444., dvorac mokrice, novi meni, zimski meni | Author: Emina Basara Dvorska štrukla foto: Emina Basara

Što sam sve kušala s novom zimskog menija

Novi meni restorana sadrži 20-ak različitih jela. Od hladnih predjela kušala sam njihov odličan vitello tonnato s domaćim mini flipsom, potom i zdrav i ukusan carpaccio i čips od cikle s domaćim sirom, te izvrsnu domaću paštetu od pilećih jetrica s bijelim tartufom i dehidriranim jajem.

Od toplih predjela kušala sam dvorsku štruklu od lokalnog sira i vrhnja upotpunjenu kozjanskim spuhancima (hrskavom svinjskom kožicom) te espumom od sira.

restoran 1444, zimski meni, dvorac mokrice | Author: Nikola Zoko slasna svinjska potrbušina sa zapečenim grahom foto: Nikola Zoko

restoran 1444, zimski meni, dvorac mokrice | Author: Nikola Zoko Muflon s pireom od lješnjaka, umakom od vrganja i čipsom od batata foto: Nikola Zoko

restoran 1444, zimski meni, dvorac mokrice | Author: Nikola Zoko Paprika punjena ječmom, dimljenim šaranom i kremom od poriluka foto: Nikola Zoko

Od glavnih jela moj favorit bilo je slasna svinjska potrbušina sa zapečenim grahom, dijonskim umakom i kimchijem, koji sami prave u restoranu. Kušala sam i muflona s pireom od lješnjaka, umakom od vrganja i čipsom od batata, kao i sočnu papriku punjenu ječmom, dimljenim šaranom i kremom od poriluka. Veganima je ponuđeno isto jelo, samo bez šarana. 

Za kraj, poslužen je desert Mokriška viljamovka, divna kombinacija alkohola i bijele čokolade koju povezuje kompot od kruške koja raste na stablima koja okružuju dvorac.

restoran 1444, zimski meni, dvorac mokrice | Author: Nikola Zoko Mokriška viljamovka foto: Nikola Zoko

''Za one koji žele uživati u povijesnom ambijentu i vrhunskoj kuhinji, dvorac Mokrice s Restoranom 1444 pruža jedinstven spoj kulture, povijesti i gastronomije. Posjet ovom mjestu nije samo gastronomski užitak, već i putovanje kroz vrijeme, u srednjovjekovne legende i suvremene kulinarske trendove", kažu u Mokricama.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.