Najave 25. srpnja 2024.

U dvorcu Mokrice otvoren je Restoran 1444, novo mjesto za uživanje u gastro hedonizmu

restoran 1444, dvorac mokrice
Restoran 1444.
foto: Nikola Zoko
U slovenskom dvorcu Mokrice, nedaleko Zagreba, ovog je ljeta otvoren novo mjesto - Restoran 1444

Jedan od najpopularnijih slovenskih dvoraca nedaleko Zagreba, dvorac Mokrice desetljećima je sinonim za odmor iz snova, ali i odličnoj eno-gastro ponudi. Godinama se odlazilo u Mokrice na nedjeljni ručak, romantičnu večeru, na posebne kremšnite... a od ovog ljeta tamo se ide i radi novootvorenog Restorana 1444

Na prvom katu dvorca smjestio se novootvoreni Restoran 1444. U divnom ambijentu s pogledom na golf igralište, sa zalascima sunca od kojih zastaje dah, chef Zdravko Andželevski osmislio je i jedinstven meni.

restoran 1444, dvorac mokrice | Author: Nikola Zoko Restoran 1444. foto: Nikola Zoko restoran 1444, dvorac mokrice | Author: Nikola Zoko Chef Zdravko Andželevski foto: Nikola Zoko

Domaće i svježe namirnice

"Trudim se da je sve što se jede u Mokricama domaće i svježe. Kad pogledate naš menu vidjeti ćete da su u fokusu odabrane kombinacije namirnica i da nismo išli u preveliku širinu.

Cilj mi je da svatko tko dođe na ovo mjesto uživa svim osjetilima - od pogleda do okusa. Imamo odličnu suradnju s lokalnim proizvođačima, sve što poslužujemo je svježe i netom pripremljeno, a cjenovno želimo biti pristupačni i dostupni svima", kaže Andželevski čije su delicije već nakon dva tjedna od otvaranja restoran pravi hit. 

restoran 1444, dvorac mokrice | Author: Nikola Zoko Restoran 1444 foto: Nikola Zoko restoran 1444, dvorac mokrice | Author: Nikola Zoko Restoran 1444 foto: Nikola Zoko

Što smo sve kušali na predstavljanju Restorana 1444? 

Za početak chef Andželevski je goste dočekao osvježavajućim pjenušcem Istenić i svježim voćem.  Pozdrav iz kuhinje bio je tartar od crvene dolenjske pastrve na rižinom čipsu. Uz to jelo pilo se iznimno svježe pjenušavo vino Mario Rose vinarije Keltis (crni pinot 80% i chardonnay 20%). Uz riblji zalogaj tu je bila i burrata s cherry rajčicom i svježim bosiljkom, beef carpaccio uz što je odlično sljubljen Laški rizling Colnar odležan u bagremovim bačvama.

Na tanjurima su se potom našli ravioli s domaćim kravljim sirom, vrganjima i  espumom odležanog tolminskog sira. U čašama se našla osvježavajuća Burja bijela, Vipavske doline. 

restoran 1444, dvorac mokrice | Author: Nikola Zoko Restoran 1444 foto: Nikola Zoko

Za glavno jelo poslužen je ribeye steak na pireu od celera sa julienne povrćem, sve povezano 4 dana kuhanim demi glace umakom. Uz to se pio merlot Keltis Bizeljsko. Iako su glavne zvijezde u ovoj priči bili klasični tanjuri, važno je dodati kako je Chef Andželevski spreman ugoditi i veganima, vegetarijancima ali i gastroljupcima koji zbog zdravstvenih ili drugih razloga ne mogu jesti određene namirnice. 

restoran 1444, dvorac mokrice | Author: Nikola Zoko Dvorac Mokrice foto: Nikola Zoko restoran 1444, dvorac mokrice | Author: Nikola Zoko Restoran 1444 foto: Nikola Zoko

Kultne kremšnite nisu nestale, dobile su novo ruho

Za sve one kojima su Mokrice ostale u sjećanju kao mjesto gdje se fino jede, a obroci završavaju kremšnitama imamo odličnu vijest: kultna kremšnita dobiva novo ruho, No to, naravno, nije jedini desert u Restoranu 1444., u ponudi je, primjerice, i creme brulee kojem je neizostavna pratnja čaša poluslatkog muškata žutog vinarije Kobal. 

Uz standardnu ponudu hrane, odličnu vinsku kartu lokalnih proizvođača dvorac će uskoro otvoriti još jedan skriveni biser - vinoteku u podrumu dvorca. Restoran radi od utorka do subote od 12 do 20 sati, a nedjeljom od 12 do 18 sati.

restoran 1444, dvorac mokrice | Author: Nikola Zoko Restoran 1444 foto: Nikola Zoko

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.