Jedan od najpopularnijih slovenskih dvoraca nedaleko Zagreba, dvorac Mokrice desetljećima je sinonim za odmor iz snova, ali i odličnoj eno-gastro ponudi. Godinama se odlazilo u Mokrice na nedjeljni ručak, romantičnu večeru, na posebne kremšnite... a od ovog ljeta tamo se ide i radi novootvorenog Restorana 1444.
Na prvom katu dvorca smjestio se novootvoreni Restoran 1444. U divnom ambijentu s pogledom na golf igralište, sa zalascima sunca od kojih zastaje dah, chef Zdravko Andželevski osmislio je i jedinstven meni.
Domaće i svježe namirnice
"Trudim se da je sve što se jede u Mokricama domaće i svježe. Kad pogledate naš menu vidjeti ćete da su u fokusu odabrane kombinacije namirnica i da nismo išli u preveliku širinu.
Cilj mi je da svatko tko dođe na ovo mjesto uživa svim osjetilima - od pogleda do okusa. Imamo odličnu suradnju s lokalnim proizvođačima, sve što poslužujemo je svježe i netom pripremljeno, a cjenovno želimo biti pristupačni i dostupni svima", kaže Andželevski čije su delicije već nakon dva tjedna od otvaranja restoran pravi hit.
Što smo sve kušali na predstavljanju Restorana 1444?
Za početak chef Andželevski je goste dočekao osvježavajućim pjenušcem Istenić i svježim voćem. Pozdrav iz kuhinje bio je tartar od crvene dolenjske pastrve na rižinom čipsu. Uz to jelo pilo se iznimno svježe pjenušavo vino Mario Rose vinarije Keltis (crni pinot 80% i chardonnay 20%). Uz riblji zalogaj tu je bila i burrata s cherry rajčicom i svježim bosiljkom, beef carpaccio uz što je odlično sljubljen Laški rizling Colnar odležan u bagremovim bačvama.
Na tanjurima su se potom našli ravioli s domaćim kravljim sirom, vrganjima i espumom odležanog tolminskog sira. U čašama se našla osvježavajuća Burja bijela, Vipavske doline.
Za glavno jelo poslužen je ribeye steak na pireu od celera sa julienne povrćem, sve povezano 4 dana kuhanim demi glace umakom. Uz to se pio merlot Keltis Bizeljsko. Iako su glavne zvijezde u ovoj priči bili klasični tanjuri, važno je dodati kako je Chef Andželevski spreman ugoditi i veganima, vegetarijancima ali i gastroljupcima koji zbog zdravstvenih ili drugih razloga ne mogu jesti određene namirnice.
Kultne kremšnite nisu nestale, dobile su novo ruho
Za sve one kojima su Mokrice ostale u sjećanju kao mjesto gdje se fino jede, a obroci završavaju kremšnitama imamo odličnu vijest: kultna kremšnita dobiva novo ruho, No to, naravno, nije jedini desert u Restoranu 1444., u ponudi je, primjerice, i creme brulee kojem je neizostavna pratnja čaša poluslatkog muškata žutog vinarije Kobal.
Uz standardnu ponudu hrane, odličnu vinsku kartu lokalnih proizvođača dvorac će uskoro otvoriti još jedan skriveni biser - vinoteku u podrumu dvorca. Restoran radi od utorka do subote od 12 do 20 sati, a nedjeljom od 12 do 18 sati.