Parfemi, kokteli, hrana: Kad sva čula uživaju

Noel
Zagrebački restoran Noel, nakon zimskog je izdanja gostima priuštio i ljetno izdanje olfaktivne večere u kojoj je idejni začetnik s ekipom Noela i gostima napravio još jednu senzacionalnu priču za pamćenje.
Vidi originalni članak

Gospodin Juraj Sotošek Rihtarec već neko vrijeme vodi svoj BL'eauOG, blog posvećen kulturi parfema, a ove je zime ostvario ideju o sparivanju mirisa, koktela i jela. Napravio je to u suradnji s ekipom Noela, a sommelier Ivan Jug, chef Goran Kočiš i koktel majstor Karlo Ferenčak nakon fantastičnog debija, nisu odoljeli da taj event i ponove.

I tako, mjesto radnje isto, posjetitelji većinom novi, a zvijezda večeri nakon premijerne gošće Sylvaine Delacourte, ovoga je puta bio poznati švicarski parfumer Andy Tauer. Autor poznatog parfema L’Air du Desert Marocain svaki svoj parfem radi osobno u svome malom laboratoriju, i jedan je od vodećih ljudi neovisnih parfumera.

A onda je krenulo. Prvo Juraj podijeli tri testera s esencijama koje su sastavni dio parfema, zatim i tester s parfemom, Karlo predstavi koktel, a osoblje posluži hranu. Nakon što pokušate otkriti o kojim se esencijama radi, potražite ih skrivene i uklopljene u mirisu, a zatim i popijete gutljaj koktela kao probu.

Na kraju, kombinirate zalogaj hrane s gutljajem koktela i komentirate kako vam se sviđa. Dakle, poput Kinder jajeta za odrasle, samo što su reakcije ovdje uglavnom oduševljenije nego kod današnje djece...


Prvi zalogaj na stolu sastojao se od ribljeg patea, algi i lemongrassa, a došao je uz Tauerov parfem Orange Star s notama klementina, vanilije i narančine kore. Koktel s 3 star rumom, sirupom od madagaskarske vanilije i cijeđenom narančom divno je citrusasto pratio miris, a cijela je kombinacija imala miris po nekom starom finom sapunu, poput netom okupane bake, nazvali smo ga – Tina Turner!

Prvi pravi slijed, losos u teriyakiju s japanskim Kumano čajem, yuzuom i uljem od sijena došao je nakon parfema Irish Leather francuske kuće Memo Pari, koji balansira note kože s mirisima planinskih šuma i zelenih polja. Karlo Ferenčak je uz pomoć ulja od sijena koje je stvorio Goran Kočiš i svog džema od jagoda, Ophyr gina, cijeđene limete i cointreaua napravio apsolutno čudo, okus polja šumskih jagoda na suncem okupanom svježem planinskom zraku. Ovo je isti Kekec, ali u najboljim godinama. Koktel godine!

Zatim dolazi gusja jetra sa zabaioneom, crnim orahom i maslacem od crvenog grejpa. Prati ga Cedar Woodpecker, kojim dominiraju mirisi rizlinga i aromatičnog drveta te koktel na bazi gina s bitterom od koštice breskve, gorkasto kiselkasta kombinacija koja izvrsno zalijeva nježnu jetru i orah kojeg fermentiraju cijelu godinu! Vrhunska kombinacija koja je dame za stolom podsjetila na Vala Kilmera u Batmanu.



Novi slijed inspiriran bliskim istokom, puževi s raviolima s baba ganoushom, ras el hanoutom, baharatom i šafranom, poslužen je s aromatičnim, uljanim i dugotrajnim parfemom Larmè du Désert. Koktel na bazi Beluga votke sadrži limetu, kardamom, crni papar i baharat, a sve skupa na Christiana Greya, ali iz knjige, a ne filma.

Teletina s dimljenom i pečenom mrkvom i graškom stigla je u kombinaciji s Tauerovim Lonestar Memories, inspiriranim Divljim zapadom. Andy je odmah uklonio sve sumnje proglasivši ga prve sekunde Johnom Wayneom, a mi smo se onda lagano prepustili mirisima dimljene kože, timijana, starog viskija i brutalnom okusu satima tretirane mrkve na dimu od trešnjina drveta. Namirnica dana, definitivno!



Za kraj, na stol je došao parfem Cruiz Del Sur nazvan po mjestu u Peruu, sladak i seksi s tim nekim tropima u svakoj molekuli. Pratio je više nego uspješno bijelu čokoladu i najbolji sladoled od ananasa u povijesti, ostavljen na četiri dana u dry age komori kako zbog visokih temperatura ne bi fermentirao, a opet dobio patinu. Čudo! Koktel na bazi Plantation ruma s Barbadosa i sirupa ličija okupio je u cjelinu damu koja je nešto između Rihanne i Lidije Bačić.

Uglavnom, svi smo savjetovali Juraju da manje piše blogove, a više radi olfaktivne večeri, nasmijali se, malkice i konstruktivno posvadili, puno toga naučili i sada jedva čekamo jesensko izdanje. Ovo je stvarno, ali stvarno nešto ozbiljno drugačije, i definitivno vam preporučujemo.

Nadamo se da će i sladoled i koktel s uljem od sijena u stalnu ponudu. Savršenstvo!


 

Posjeti Gastro.hr