Recenzije 10. srpnja 2018.

Parfemi, kokteli, hrana: Kad sva čula uživaju

foto: Noel
gastro postao gastro.24sata.hr
Zagrebački restoran Noel, nakon zimskog je izdanja gostima priuštio i ljetno izdanje olfaktivne večere u kojoj je idejni začetnik s ekipom Noela i gostima napravio još jednu senzacionalnu priču za pamćenje.

Gospodin Juraj Sotošek Rihtarec već neko vrijeme vodi svoj BL'eauOG, blog posvećen kulturi parfema, a ove je zime ostvario ideju o sparivanju mirisa, koktela i jela. Napravio je to u suradnji s ekipom Noela, a sommelier Ivan Jug, chef Goran Kočiš i koktel majstor Karlo Ferenčak nakon fantastičnog debija, nisu odoljeli da taj event i ponove.

 | Author: Noel foto: Noel

I tako, mjesto radnje isto, posjetitelji većinom novi, a zvijezda večeri nakon premijerne gošće Sylvaine Delacourte, ovoga je puta bio poznati švicarski parfumer Andy Tauer. Autor poznatog parfema L’Air du Desert Marocain svaki svoj parfem radi osobno u svome malom laboratoriju, i jedan je od vodećih ljudi neovisnih parfumera.

 | Author: Noel foto: Noel

A onda je krenulo. Prvo Juraj podijeli tri testera s esencijama koje su sastavni dio parfema, zatim i tester s parfemom, Karlo predstavi koktel, a osoblje posluži hranu. Nakon što pokušate otkriti o kojim se esencijama radi, potražite ih skrivene i uklopljene u mirisu, a zatim i popijete gutljaj koktela kao probu.

 | Author: Noel foto: Noel

Na kraju, kombinirate zalogaj hrane s gutljajem koktela i komentirate kako vam se sviđa. Dakle, poput Kinder jajeta za odrasle, samo što su reakcije ovdje uglavnom oduševljenije nego kod današnje djece...

 | Author: Noel foto: Noel


Prvi zalogaj na stolu sastojao se od ribljeg patea, algi i lemongrassa, a došao je uz Tauerov parfem Orange Star s notama klementina, vanilije i narančine kore. Koktel s 3 star rumom, sirupom od madagaskarske vanilije i cijeđenom narančom divno je citrusasto pratio miris, a cijela je kombinacija imala miris po nekom starom finom sapunu, poput netom okupane bake, nazvali smo ga – Tina Turner!

 | Author: Noel foto: Noel

Prvi pravi slijed, losos u teriyakiju s japanskim Kumano čajem, yuzuom i uljem od sijena došao je nakon parfema Irish Leather francuske kuće Memo Pari, koji balansira note kože s mirisima planinskih šuma i zelenih polja. Karlo Ferenčak je uz pomoć ulja od sijena koje je stvorio Goran Kočiš i svog džema od jagoda, Ophyr gina, cijeđene limete i cointreaua napravio apsolutno čudo, okus polja šumskih jagoda na suncem okupanom svježem planinskom zraku. Ovo je isti Kekec, ali u najboljim godinama. Koktel godine!

 | Author: Noel foto: Noel

Zatim dolazi gusja jetra sa zabaioneom, crnim orahom i maslacem od crvenog grejpa. Prati ga Cedar Woodpecker, kojim dominiraju mirisi rizlinga i aromatičnog drveta te koktel na bazi gina s bitterom od koštice breskve, gorkasto kiselkasta kombinacija koja izvrsno zalijeva nježnu jetru i orah kojeg fermentiraju cijelu godinu! Vrhunska kombinacija koja je dame za stolom podsjetila na Vala Kilmera u Batmanu.

 | Author: Noel foto: Noel

Novi slijed inspiriran bliskim istokom, puževi s raviolima s baba ganoushom, ras el hanoutom, baharatom i šafranom, poslužen je s aromatičnim, uljanim i dugotrajnim parfemom Larmè du Désert. Koktel na bazi Beluga votke sadrži limetu, kardamom, crni papar i baharat, a sve skupa na Christiana Greya, ali iz knjige, a ne filma.

 | Author: Noel foto: Noel

Teletina s dimljenom i pečenom mrkvom i graškom stigla je u kombinaciji s Tauerovim Lonestar Memories, inspiriranim Divljim zapadom. Andy je odmah uklonio sve sumnje proglasivši ga prve sekunde Johnom Wayneom, a mi smo se onda lagano prepustili mirisima dimljene kože, timijana, starog viskija i brutalnom okusu satima tretirane mrkve na dimu od trešnjina drveta. Namirnica dana, definitivno!

 | Author: Noel foto: Noel

Za kraj, na stol je došao parfem Cruiz Del Sur nazvan po mjestu u Peruu, sladak i seksi s tim nekim tropima u svakoj molekuli. Pratio je više nego uspješno bijelu čokoladu i najbolji sladoled od ananasa u povijesti, ostavljen na četiri dana u dry age komori kako zbog visokih temperatura ne bi fermentirao, a opet dobio patinu. Čudo! Koktel na bazi Plantation ruma s Barbadosa i sirupa ličija okupio je u cjelinu damu koja je nešto između Rihanne i Lidije Bačić.

 | Author: Noel foto: Noel

Uglavnom, svi smo savjetovali Juraju da manje piše blogove, a više radi olfaktivne večeri, nasmijali se, malkice i konstruktivno posvadili, puno toga naučili i sada jedva čekamo jesensko izdanje. Ovo je stvarno, ali stvarno nešto ozbiljno drugačije, i definitivno vam preporučujemo.

Nadamo se da će i sladoled i koktel s uljem od sijena u stalnu ponudu. Savršenstvo!

 | Author: Noel foto: Noel
 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.