Pri Staroj smokvi: Nova oaza leskovačkog roštilja

Domagoj Jakopović Ribafish
Magazinska klet nakon osnovnog lokala u Magazinskoj ulici pored Doma sportove te Cyrana by Magazinska iza Avenue Malla ima i treću akviziciju odmah iza Autobusnog kolodvora!
Vidi originalni članak

Na lokaciji koja je zjapila za kvalitetnim roštiljem, velikoj praznini u centru Zagreba gdje do Kvatrića, Trešnjevke, Zapruđa i kraja Radničke nema ni oblačka dima drvenog ugljena, preko noći je u Strojarskoj 32 izronio stvarno velik restoran Magazinska klet pri Staroj smokvi. Sam pogled s ulice ne govori puno, nadamo se da će uskoro urediti fasadu, ali kad dođete na stvarno velik i besplatan parking (u centru grada, konačno!), ugledat ćete uredno i ugodno dvorište, zelenilo, peć za janjce i odojke te istinsko stablo smokve po kojoj je i dobio ime. 

Vlasnik Mario Rajić uvijek dobro raspoložen trenutno je na laganoj detoksikaciji nakon urnebesnog otvaranja, ali i s osmijehom zbog, kako kaže, tako savršene lokacije da nije mogao odoljeti da i tu ne otvori ono u čemu je nadaleko poznat – hranu na bazi leskovačkog kraja na jugu Srbije. 

Naravno, svi ste odmah pomislili na leskovački voz, miješano meso koje dolazi kao vlak na stanice, po čemu se specijalno dolazi na sve tri lokacije i uživa polako i obilno, no Smokva nudi i daleko više od toga. Za meni sva tri restorana (a uglavnom se sve može dobiti na svakoj lokaciji), zadužen i zaslužan je Vladimir Filipović, kuhar iz Leskovca koji je u Zagrebu u pogonu kod Marija već četiri godine. Odmah sam ga provjerio koliko se dugo rade ćevapi, i ostao zadovoljan odgovorom – obavezno dva dana. A uvijek sam mislio da je to tren posla... 

Kako je jedna od osnovnih funkcija Smokve nahraniti brdo ljudi na rođendanima, krstitkama, svadbama, razvodima ili čemu god poželite, u to svrhu postoje dvije sale (jedna više za konferencije, druga za terevenke), natkrivena, i obična terasa, sve skupa za više od 200 ljudi. Porcije su više nego obilne, cijene pristupačne, a neke stvari nećete moći naći nigdje drugdje. Kao na primjer teleću čorbicu ili juneće repove, potpune delicije. Salate su posebna priča, ne žele nam otkriti ime dobavljača, osim da dio robe dolazi iz zaleđa Zadra i Trogira, a rijetko gdje ćete naći tako dobru papriku, pogotovo u specijalitetu – salati od poriluka.

Na dnevnoj bazi se nude tri različita jela svaki dan u tjednu, pa su od deset ujutro ovdje na raspolaganju klasični fileki, čobanac, grah, svinjsko pečenje, po cijeni od 25-45 kuna, kao i riba i lignje petkom. Kruh je domaći, iz krušne peći, a za lepinje se i dalje brine gospodin Morina, po mom skromnom mišljenju, trenutno najbolji u svom zanatu u metropoli. Šteta što je prošla sezona kiselog kupusa, pa rezervirajte jesen za probu Svadbarskog kupusa s janjetinom i junetinom u starinskom ćupu.

No, Magazinska klet je ipak prepoznatljiva po svom roštilju na drveni ugljen. Specijaliteti od mljevenog mesa su u top 5 u Zagrebu, slobodno se možemo posvaditi u komentarima, ali pljeskavice od obične preko gurmanske, sa sirom, lukom, kajmakom, pa đevrek, uz par vrsta ćevapa, to jednostavno morate probati. Lungići, vješalice (laks kare, obavezno probajte dimljenu iz njihove vlastite pušnice), domaće kobasice i ostalo meso dolazi s provjerenih farmi, a možda najkvalitetniji prilozi koje ste ikad probali, užički kajmak i paprika u pavlaci (vrhnju), jednostavno se ne smiju zaobići. 

Slatkiši idu od tufahija, preko baklave s višnjama do nezaobilaznih obilatih palačinki s Eurokremom i Plazma keksima. Nekome uspomene, nekome otkriće, u svakom slučaju, mjesto za poslikati platu, iščekivati novo jelo iz Leskovačkog voza, uživati na terasi 15 minuta pješice od trga Bana Jelačića, 10 minuta od Željezničkog i praktički na Autobusnom kolodvoru. Ispraćate li nekog, dočekujete li ga, imate slavljenike koji mogu i vole puno pojesti – sve su to jasne asocijacije za Magazinsku klet pri Staroj smokvi. 

Sigurno se vidimo!

Za sam kraj, otkrijte zašto je japanska nacionalna televizija Magazinsku klet proglasila najboljim restoranom za roštilj u Hrvatskoj te zašto je taj dokumentarac pogledalo više od 11 milijuna ljudi.  

Film pogledajte na ovom linku.

 

Posjeti Gastro.hr