Savršen spoj vina, hrane i glazbe u Mimari

Rene Karaman
Nema sumnje da je metropola i ove godine imala bogatu ponudu događanja za Valentinovo, ali vjerojatno jedino mjesto gdje ste ga mogli proslaviti uz vino, film i ukusne zalogaje bio je preuređeni Cafe Gymnasium u Muzeju Mimara gdje se održavala večera Vino i Kino s ljubavlju.
Vidi originalni članak

Autorica projekta Vino i Kino i članica udruge Women on Wine, Jelena Bulum, kaže kako joj je drago da je format koji je prije 3 godine skrojila prema vlastitoj mjeri našao publiku koja u njemu jednako uživao kao i ona.



Povodom Valentinova udružila je snage s uglednom novinarkom i predsjednicom Udruge WOW Sanjom Muzaferijom kako bi svojim članicama, i ne samo njima, pružile nezaboravno Valentinovo. "Kao predsjednica ženske vinske udruge WOW s filmskim backgroundom ne mogu ne podržati ovaj Jelenin projekt", rekla je Sanja Muzaferija prisjetivši se dana kad je studirala na Boston University a imala priliku čak predavati teoriju filma na slavnom Harvardu. Na događanju koje je bilo otvoreno za svakoga tko je za Valentinovo želio nešto više od romantike uz večeru i svijeće moglo se uživati u finim jelima Cateringa Majetić i izvrsnim vinima naših renomiranih vinarija od kojih je svaka imala izaslanike koje su goste upoznavali s vinima i usput ih dobro zabavljali.



Prvo vino večeri Veralda Rosé Brut od terana predstavio je sam vinar Luciano Visintin iz Brtonigle, a svi će pamtiti trenutak kad je rekao da je najbolji opis dobrog vina "Mmmmm...". Mnogi su nakon njegovog pjenušca rekli baš: "Mmmm". 

O drugom vinu večeri Krauthaker Graševini Mitrovac 2015. govorio je jedan od najboljih sommeliera Hrvatske i sudac na Decanteru Mario Meštrović koji je prisutne nasmijao zamolivši ih da pričekaju sekundu dok pročita na slideu što treba reći o vinu. Treće vino Antunović Chardonnay 2015. pamtit ćemo po sportskom rječniku kojim je Sanja Muzaferija hvalila uspjeh vinarke Jasne Antunović Turk koja je na Decanteru osvojila platinu za svoju Graševinu Premium.



Četvrto vino je bio Tomić Plavac 2015. Stručno ga je predstavio Mario Meštrović, a onda u svom stilu poručio da sve zaboravimo i naprosto se prepustimo odličnom vinu u čaši. Peto vino bila je frankovka Miraz 2015. Zastupao ju je direktor prodaje u Feravinu Luka Vrga ne skrivajući ponos što je upravo njegova frankovka zaključila večer. Ponos je bio još veći kada se pokazalo da se, iako poslužena uz svinjski file, odlično stopila i s kolačem od šumskog voća.

Svako vino pratila je prezentacija u power pointu i scene iz filmova koje su nas prisjetile velikih ljubavi na platnu i pri tom izazvale široki spektar ljubavnih emocija od smijeha do suza i obrnuto. Ništa čudno ako kažemo da su filmovi u igri bili Lala Land (2016.), Casablanca (1942.), Havana (1993.) i Carlito's Way (1993.).

Scena iz ovog posljednjeg u kojem se Carlitu u strastveni zagrljaj baca njegova zaručnica Gail uz svevremensku glazbenu temu "You are so beautiful Joe Cockera, dodatno je podgrijala ionako uzburkane emocije i natjerala mnoge da uzviknu: "Zar je već gotovo?"



"Sve što je lijepo kratko traje", poručuju organizatorice, "što ne znači da se ne može ponoviti!" "Mmmmm...!", rekao bi Luciano Visintin.

Posjeti Gastro.hr