Recenzije 16. veljače 2018.

Savršen spoj vina, hrane i glazbe u Mimari

foto: Rene Karaman
gastro postao gastro.24sata.hr
Nema sumnje da je metropola i ove godine imala bogatu ponudu događanja za Valentinovo, ali vjerojatno jedino mjesto gdje ste ga mogli proslaviti uz vino, film i ukusne zalogaje bio je preuređeni Cafe Gymnasium u Muzeju Mimara gdje se održavala večera Vino i Kino s ljubavlju.

Autorica projekta Vino i Kino i članica udruge Women on Wine, Jelena Bulum, kaže kako joj je drago da je format koji je prije 3 godine skrojila prema vlastitoj mjeri našao publiku koja u njemu jednako uživao kao i ona.

 | Author: Rene Karaman foto: Rene Karaman

Povodom Valentinova udružila je snage s uglednom novinarkom i predsjednicom Udruge WOW Sanjom Muzaferijom kako bi svojim članicama, i ne samo njima, pružile nezaboravno Valentinovo. "Kao predsjednica ženske vinske udruge WOW s filmskim backgroundom ne mogu ne podržati ovaj Jelenin projekt", rekla je Sanja Muzaferija prisjetivši se dana kad je studirala na Boston University a imala priliku čak predavati teoriju filma na slavnom Harvardu. Na događanju koje je bilo otvoreno za svakoga tko je za Valentinovo želio nešto više od romantike uz večeru i svijeće moglo se uživati u finim jelima Cateringa Majetić i izvrsnim vinima naših renomiranih vinarija od kojih je svaka imala izaslanike koje su goste upoznavali s vinima i usput ih dobro zabavljali.

 | Author: Rene Karaman foto: Rene Karaman

Prvo vino večeri Veralda Rosé Brut od terana predstavio je sam vinar Luciano Visintin iz Brtonigle, a svi će pamtiti trenutak kad je rekao da je najbolji opis dobrog vina "Mmmmm...". Mnogi su nakon njegovog pjenušca rekli baš: "Mmmm". 

O drugom vinu večeri Krauthaker Graševini Mitrovac 2015. govorio je jedan od najboljih sommeliera Hrvatske i sudac na Decanteru Mario Meštrović koji je prisutne nasmijao zamolivši ih da pričekaju sekundu dok pročita na slideu što treba reći o vinu. Treće vino Antunović Chardonnay 2015. pamtit ćemo po sportskom rječniku kojim je Sanja Muzaferija hvalila uspjeh vinarke Jasne Antunović Turk koja je na Decanteru osvojila platinu za svoju Graševinu Premium.

 | Author: Rene Karaman foto: Rene Karaman

Četvrto vino je bio Tomić Plavac 2015. Stručno ga je predstavio Mario Meštrović, a onda u svom stilu poručio da sve zaboravimo i naprosto se prepustimo odličnom vinu u čaši. Peto vino bila je frankovka Miraz 2015. Zastupao ju je direktor prodaje u Feravinu Luka Vrga ne skrivajući ponos što je upravo njegova frankovka zaključila večer. Ponos je bio još veći kada se pokazalo da se, iako poslužena uz svinjski file, odlično stopila i s kolačem od šumskog voća.

Svako vino pratila je prezentacija u power pointu i scene iz filmova koje su nas prisjetile velikih ljubavi na platnu i pri tom izazvale široki spektar ljubavnih emocija od smijeha do suza i obrnuto. Ništa čudno ako kažemo da su filmovi u igri bili Lala Land (2016.), Casablanca (1942.), Havana (1993.) i Carlito's Way (1993.).

Scena iz ovog posljednjeg u kojem se Carlitu u strastveni zagrljaj baca njegova zaručnica Gail uz svevremensku glazbenu temu "You are so beautiful Joe Cockera, dodatno je podgrijala ionako uzburkane emocije i natjerala mnoge da uzviknu: "Zar je već gotovo?"

 | Author: Rene Karaman foto: Rene Karaman

"Sve što je lijepo kratko traje", poručuju organizatorice, "što ne znači da se ne može ponoviti!" "Mmmmm...!", rekao bi Luciano Visintin.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.