Slavonski koktel s kulenom kao hit novog Craft rooma u Osijeku!

Dubravka Petrić
Craft room u dvorištu American bara „Dollar“ u Osijeku otvorio je svoja vrata za sve željne vrhunskih craftova.
Vidi originalni članak

Iako pojam „craft“ u nas odmah asocira na zanatska piva, ovdje je riječ o puno široj ponudi, pojašnjava vlasnik, Miroslav Kljajić, vrhunski barmen, miksolog i bar academy instruktor te dodaje kako je craft sve ono što se ručno napravi. Ovaj „concept bar“ jedinstven je u regiji i u središtu Osijeka nudi džinove, viskije i konjake iz cijeloga svijeta, blendove kava, te jedinstvene i kreativne koktele. 

Tako će se u Craft roomu moći isprobati čak 45 vrsta džinova, od toga pet hrvatskih craftova: Perković dry gin, Brigljević flying cat, Luftbremzer, Old Pilots i Karbun Aura. Uz džinove, jasno, idu i vrhunski tonici, a ponudit će ih jedini u Osijeku i okolici – riječ je o brendu Fentimans u čak devet varijanti, uz mirisne začine, a svaka će kocka leda biti posebno dizajnirana za čašu u kojoj se služi, kako za džin, tako i za viski. 

A viskiji dolaze doslovce iz cijeloga svijeta – Škotske, Irske, Amerike, Kanade, pa čak Japana, Indije i Tajvana, no posebno valja naglasiti da u Craft roomu možete isprobati i prvi hrvatski viski - Pepel No. 1 single barrel koji puni prva hrvatska bačvarija i destilerija Pepel – Co. Brend Cogito donosi u Osijek posebne blendove kava iz Etiopije, Kolumbije, El Salvadora, Kenije, Brazila, Hondurasa, Meksika i kremaste fine okuse npr. s notama tamne čokolade ili pečenih badema. 

Riječ je o prostoru koji će se koncepcijski „nasloniti“ na starijeg brata American bar „Dollar“, pojašnjava Kljajić, a posluživat će sve osim hrane, no budući da je „Dollar“ u istome dvorištu, nije nemoguće organizirati snack na upit. Iako je ponuda craft piva zanemariva u odnosu na džinove i viskije i pivopije će imati što kušati – od točenih piva tu su Medvedgradove perjanice – Zlatni medvjed, Crna kraljica, Dva klasa, Fakin IPA, Grička vještica i Baltazar, dok će u boci ponuditi tri stila zagrebačkog Zeppelina – golden ale „Mercat“, American amber ale „Flamingo“ i porter „Rakoon“. 

Ipak, osnovu ponude činit će kokteli koje priprema sam vlasnik, svjetski prvak (2016. i 2017. godine) koji je umijeće miksanja koktela izučio u New Yorku, Stockholmu, New Orleansu, Amsterdamu… Već sljedeće, 2019. godine, pohvalio se, upisao je prestižnu školu „Spirit of Speyside“ u Škotskoj koja godišnje prima samo 16 „studenata“ i u koju je teško „upasti“ budući da su mjesta rezervirana godinama unaprijed i to samo za one koji u svome životopisu imaju zamjetnoga uspjeha na svjetskoj razini. Zanimljivo je naglasiti da je u ponudi Craft rooma 10 izvornih Kljajićevih „signature cocktaila“, a uz to kreirat će i koktele prema željama gostiju s obzirom na omiljeno alkoholno piće, afinitete prema začinima, okusima, slatkoći i slično. 

U ponudi je i prvi slavonski koktel s destilatom kulena, dodatkom viskija i ulja od lješnjaka te sirupom od bagremovog meda s prženim šljivama, naravno, s Miroslavovim potpisom. Ovaj rođeni Osječanin u inozemstvu se školovao i radio punih 12 godina, a zadnjih 6 godina radio je na velikim cruiserima i bio jedan od tri „master mixologista“ u kompaniji. No, odlučio se vratiti u Osijek u koji se zapravo zaljubila njegova supruga Kolumbijka Julie Ann. "Ukazala mi je", kaže, "na neke aspekte grada koje sam doživljavao „zdravo za gotovo“, a prije svega to su sigurnost, mir, zelenilo, druženja s prijateljima, vrijeme za sebe..."

"Osijek je grad savršen za obitelj i baš u njemu želimo odgajati djecu. Iako sam posjetio 44 zemlje i 118 gradova, ovo je grad u kojem se želim „skrasiti“." U Craft roomu u Osijeku bit će, dva puta mjesečno, organizirane i edukacije, budući da mladima želim pružiti priliku da nauče više o umjetničkom postupku pripreme pića i bogate povijesti koktel kulture, pojašnjava ovaj svjetski poznati barmen. Edukacije su namijenjene upravo onima koji nemaju priliku ili dovoljno sredstava otići do Zagreba ili u inozemstvo na školovanje. 

Osnova unutarnjeg uređenja Craft rooma je industrijski stil, no odiše toplinom i nekim nestašlukom na što su nas asocirale dvije ljuljačke koje podsjećaju na djetinjstvo. Nevelik prostor kojim dominira šank u sredini, ugodan je i intiman, a namijenjen je manjim društvima, parovima koji vole kvalitetna pića za koja im neće biti žao izdvojiti koju kunu više. 


Radno vrijeme je svakodnevno od 16 do 24 sata, osim ponedjeljka kada će Craft room biti zatvoren. U moru priča o iseljavanju iz Slavonije i Hrvatske općenito, ovo je jedna zvjezdica koja nam je zasvijetlila uoči Božića. Sretno!
 

Posjeti Gastro.hr