Recenzije 07. prosinca 2018.

Slavonski koktel s kulenom kao hit novog Craft rooma u Osijeku!

foto: Dubravka Petrić
gastro postao gastro.24sata.hr
Craft room u dvorištu American bara „Dollar“ u Osijeku otvorio je svoja vrata za sve željne vrhunskih craftova.

Iako pojam „craft“ u nas odmah asocira na zanatska piva, ovdje je riječ o puno široj ponudi, pojašnjava vlasnik, Miroslav Kljajić, vrhunski barmen, miksolog i bar academy instruktor te dodaje kako je craft sve ono što se ručno napravi. Ovaj „concept bar“ jedinstven je u regiji i u središtu Osijeka nudi džinove, viskije i konjake iz cijeloga svijeta, blendove kava, te jedinstvene i kreativne koktele. 

 | Author: Dubravka Petrić foto: Dubravka Petrić

Tako će se u Craft roomu moći isprobati čak 45 vrsta džinova, od toga pet hrvatskih craftova: Perković dry gin, Brigljević flying cat, Luftbremzer, Old Pilots i Karbun Aura. Uz džinove, jasno, idu i vrhunski tonici, a ponudit će ih jedini u Osijeku i okolici – riječ je o brendu Fentimans u čak devet varijanti, uz mirisne začine, a svaka će kocka leda biti posebno dizajnirana za čašu u kojoj se služi, kako za džin, tako i za viski. 

 | Author: Dubravka Petrić foto: Dubravka Petrić

A viskiji dolaze doslovce iz cijeloga svijeta – Škotske, Irske, Amerike, Kanade, pa čak Japana, Indije i Tajvana, no posebno valja naglasiti da u Craft roomu možete isprobati i prvi hrvatski viski - Pepel No. 1 single barrel koji puni prva hrvatska bačvarija i destilerija Pepel – Co. Brend Cogito donosi u Osijek posebne blendove kava iz Etiopije, Kolumbije, El Salvadora, Kenije, Brazila, Hondurasa, Meksika i kremaste fine okuse npr. s notama tamne čokolade ili pečenih badema. 

 | Author: Dubravka Petrić foto: Dubravka Petrić

Riječ je o prostoru koji će se koncepcijski „nasloniti“ na starijeg brata American bar „Dollar“, pojašnjava Kljajić, a posluživat će sve osim hrane, no budući da je „Dollar“ u istome dvorištu, nije nemoguće organizirati snack na upit. Iako je ponuda craft piva zanemariva u odnosu na džinove i viskije i pivopije će imati što kušati – od točenih piva tu su Medvedgradove perjanice – Zlatni medvjed, Crna kraljica, Dva klasa, Fakin IPA, Grička vještica i Baltazar, dok će u boci ponuditi tri stila zagrebačkog Zeppelina – golden ale „Mercat“, American amber ale „Flamingo“ i porter „Rakoon“. 

 | Author: Dubravka Petrić foto: Dubravka Petrić

Ipak, osnovu ponude činit će kokteli koje priprema sam vlasnik, svjetski prvak (2016. i 2017. godine) koji je umijeće miksanja koktela izučio u New Yorku, Stockholmu, New Orleansu, Amsterdamu… Već sljedeće, 2019. godine, pohvalio se, upisao je prestižnu školu „Spirit of Speyside“ u Škotskoj koja godišnje prima samo 16 „studenata“ i u koju je teško „upasti“ budući da su mjesta rezervirana godinama unaprijed i to samo za one koji u svome životopisu imaju zamjetnoga uspjeha na svjetskoj razini. Zanimljivo je naglasiti da je u ponudi Craft rooma 10 izvornih Kljajićevih „signature cocktaila“, a uz to kreirat će i koktele prema željama gostiju s obzirom na omiljeno alkoholno piće, afinitete prema začinima, okusima, slatkoći i slično. 

 | Author: Dubravka Petrić foto: Dubravka Petrić

U ponudi je i prvi slavonski koktel s destilatom kulena, dodatkom viskija i ulja od lješnjaka te sirupom od bagremovog meda s prženim šljivama, naravno, s Miroslavovim potpisom. Ovaj rođeni Osječanin u inozemstvu se školovao i radio punih 12 godina, a zadnjih 6 godina radio je na velikim cruiserima i bio jedan od tri „master mixologista“ u kompaniji. No, odlučio se vratiti u Osijek u koji se zapravo zaljubila njegova supruga Kolumbijka Julie Ann. "Ukazala mi je", kaže, "na neke aspekte grada koje sam doživljavao „zdravo za gotovo“, a prije svega to su sigurnost, mir, zelenilo, druženja s prijateljima, vrijeme za sebe..."

"Osijek je grad savršen za obitelj i baš u njemu želimo odgajati djecu. Iako sam posjetio 44 zemlje i 118 gradova, ovo je grad u kojem se želim „skrasiti“." U Craft roomu u Osijeku bit će, dva puta mjesečno, organizirane i edukacije, budući da mladima želim pružiti priliku da nauče više o umjetničkom postupku pripreme pića i bogate povijesti koktel kulture, pojašnjava ovaj svjetski poznati barmen. Edukacije su namijenjene upravo onima koji nemaju priliku ili dovoljno sredstava otići do Zagreba ili u inozemstvo na školovanje. 

 | Author: Dubravka Petrić foto: Dubravka Petrić

Osnova unutarnjeg uređenja Craft rooma je industrijski stil, no odiše toplinom i nekim nestašlukom na što su nas asocirale dvije ljuljačke koje podsjećaju na djetinjstvo. Nevelik prostor kojim dominira šank u sredini, ugodan je i intiman, a namijenjen je manjim društvima, parovima koji vole kvalitetna pića za koja im neće biti žao izdvojiti koju kunu više. 

 | Author: Dubravka Petrić foto: Dubravka Petrić
Radno vrijeme je svakodnevno od 16 do 24 sata, osim ponedjeljka kada će Craft room biti zatvoren. U moru priča o iseljavanju iz Slavonije i Hrvatske općenito, ovo je jedna zvjezdica koja nam je zasvijetlila uoči Božića. Sretno!
 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.