Top 10 best buy hrvatskih vina

Mihael Tomić
Odabrali smo za vas hrvatska vina koja jednostavno morate probati do kraja godine!
Vidi originalni članak

Na prvoj od naše tri liste nalazi se TOP 10 (okej, 11) best buy hrvatskih vina. To su ona vina s kojima smo se susretali tijekom godine, a koja predstavljaju sjajan odabir za sve koji traže dobru vrijednost za novac ili im je potrebna malo veća količina kvalitetnih vina. Izbor je šarolik, a svaki od članova našeg tima imao je slobodu predstaviti ona vina koja se redovito nalaze u njihovoj priručnoj kućnoj vinoteci. Za ova vina izdvojit ćete do 75kn (10 eur). O samim autorima, članovima tima Taste of Croatia, više u zasebnom tekstu, kako biste znali tko su ljudi iza buteljki...

Franković Sauvignon bijeli, 2016.

Sa «krokantno svježe, herbalno, cvjetno i gorkasto u finišu» opisat ćete 95% istarskih bijelih vina. Pa kad naiđete na Frankovićev sauvignon koji pršti od užitne, slasne voćnosti a zatvara se podatno i kremasto kao samoborska kremšnita, apsolutno će vas oduševiti. Ovo je ljetni hit, pokretač New world stila u zemlji, koji se neopterećeno ispija u potocima.
Cijena: oko 60 kn u podrumu

Goran Zgrablić

Dobravac Sonata, 2016.

"Tradicionalnija" malvazija, moćna, topla a istovremeno mekana i svježa. Karaktera koji pomiruje razne "ukuse" i situacije. Odlično odmjerenog intenziteta i na nosu i na nepcu. I definitivno best-buy.
Cijena: 50kn

Legovina Cabernet Franc, 2011.

Predivno zrelo vino, kojim i na slatkom nosu i na voćnom nepcu dominiraju zrele višnje, dok crne masline, koža, te lišćem ujesen prekrivena zemlja zaokružuju divno usklađenu kompoziciju. Srednje snage, uravnoteženih alkohola i lagano živahnijih kiselina, ovaj CabFranc nepogrešivo udovoljava širokoj publici ne gubeći pritom složenost i karakter. Fenomenalan odnos vrijednosti i cijene!
Cijena: 75kn

Goran Veliki Špiranec

Feravino frankovka Miraz, 2015.

Odličan primjerak zapostavljene sorte, bogat voćni okus, toplo, duboko, primitomljeno drvom, a pitko, bez napadajućih tanina i kiselina. Savršena kombinacija sa jačom zimskom hranom na mesnoj bazi.
Cijena: 70 kn

Krauthaker graševina Mitrovac, 2016.

Klasik, sve najbolje iz graševine, arome cvijeća, jabuke i breskve, a vrlo kompleksno, s finom notom slatkoće koja je divan kontrapunkt živoj kiselini. Graševina u kojoj se može uživati samoj, temeljito je mljackajući.
Cijena: oko 75 kn

Morana Zibar
 

Brač 1903 Bogondon, Stina vina, 2015.

Kupaža plavca malog, cabernet sauvignona, syraha i merlota jednako je neočekivana koliko sjajna. Navikli na teške plavce Dalmacije, iznenađuje  elegancija ovog vina s vrućeg Brača. Kupaža je to kojoj glavni ton daje plavac, dok sve ostale sorte kao da služe kako bi ga ugladile i učinile pitkim. Lako razumljivo vino, ali ne i banalno. Dobiva s godinama, a nažalost premlad dolazi na tržište.
Cijena: oko 60 kn

Lada Radin

Fakin teran, 2016.

Izvorni se teran, kažu, nije baš dao piti, osim ako ste bili štabeli istarski seljak. Danas vinari znaju kako «pripitomiti» teran, ali u tome kroćenju često se izgubi specifična divljina sorte. Srećom, postoji mladi majstor Marko Fakin, za čiji će svjež teran svaki pravi Istrijan reći «e, TO ti je pravi teran, TO je taj okus!». Ne tek pitko, nego odlično vino bez suvišnog peglanja –rijetka zvjerka. Savršeno uz masnu zimsku hranu!
Cijena: 50 kn

Nikola Pezić

Kos, Pinot Crni, 2015.

Jedna od ljubavi koje su se dogodile na prvo kušanje, posve slučajno. Možda je stvar u tome da smo se Kosov crni pinot i ja upoznali u trenutku kad sam počela razumijevati sortu, možda je stvar bila u sjajnom i upućenom društvu koje ga je donijelo na stol (Vinopija, ti si kriv), možda je kombinacija svega, ali jedno od vina u kojima se jednostavno uživa i bez mudrovanja. Super vino, a bolje mu je i da bude, koliko se čovjek napati dok ga pronađe.
Cijena: oko 50 kn u podrumu

Prović, MC, 2013.

Trknuta kupaža s Neretve. Trknuta jer nije ono što očekuješ, a opet nekako jest. Ali trkutost je općenito odlika vinarije Prović – to je taj osebujan potpis neretljanskih vinara koji se s vinima jednostavno igraju, izvlačeći iz kombinacija i sortnost i terroir. MC je nepretenciozno, jasno, direktno vino, vrijedno svake kune.
Cijena: oko 75 kn

Iva Uščumlić

Iločki podrumi, Traminac vrhunski, 2016.

Pomalo ziheraški izbor, ali činjenica je da je iločki traminac vino koje ćete moći poslužiti u svakoj prilici, uz većinu laganih jela, koje je lako dostupno i koje je nekako domaće, poznato. Poznato i sigurno poput bakinih provjerenih, ali nikad dosadnih jela.
Cijena: 70 kn

Iva Novosel

Josić, Terra Pannonium Blanc Cuvee, 2016.

Trenutni Josićev best-buy u ovoj kategoriji je Blanc Cuvee, izrazito svježe i pitko vino koje će savršeno odgovarati nakon teških, mesnih, blagdanskih jela. Svoju svježinu zahvaljuje bazi od oko 70% graševine koja ga čini vinom za duge staze.
Cijena: 35 kn (u podrumu)

Mihael Tomić

 

Taste of Croatia team

Posjeti Gastro.hr